*Kuvan käsittely*

Kuvan viimeistelemisohje:

Monesti tulee vastaan kysymyksiä kuvien viimeistelemisestä. Miten värit saa aidoiksi? Ne ovat yleensä suoraan kamerasta tullessaan sumeita tai salaman vääristämiä. Jyrsijöitä kuvatessa salama on melkein pakollinen. Toisaalta todellisen värisävyn näkyminen kotisivuilla on rehellisyyden nimissä tärkeää.

Tässä omat vinkkini. Ohjeissa esiintyy suomenkielinen Adobe Photoshop 6.0. Ohje auttanee surffailemaan samalla ohjelmalla, jos se sattuu olemaan muun kielinen. Myönnetään, että kuvankäsittelyyn liittyvät vieraskieliset termit eivät ole ihan jokapäiväisestä elämästä tuttuja. ;)

Huomaathan, että kenenkään kotisivuilla olevia kuvia et saa julkaista MISSÄÄN (siis EDES virtuaalihoitolassa!) ilman sivun omistajan lupaa! Tähän tarkoitukseen on kuitenkin mallina toimivan sivun sekä kuvan omistajan Petra Hautasen lupa. Eli sain luvan ottaa Petran sivulta kuvan ja tehdä siitä opetuspätkän. Se ei tarkoita, että kaikki saavat nyt rynnätä sinne kopioimaan! Toki omaan käyttöön materiaalia saa tallentaa ja niillä vaikkapa harjoitella muokkausta, mutta luvaton julkaisu on lainvastaista.

Perinteisesti Adobeen tuodaan kuvia Arkiston kautta omista kansioista, mutta sitä ei tässä nyt harjoitella. Klikkaa vaikkapa netissä tai kirjoitusohjelmassasi olevaa kuvaa hiiren oikeanpuoleisella napilla ja valitse Kopioi. Hiiren olla tällöin kuvan päällä. Jos et osu kuvaan, niin hiiri luulee sinun tarkoittavan mahdollista taustakuvaa tai itse nettisivua, ja nehän eivät sitten Abobessa tällä ohjeella avaudu.

Kun olet saanut kopioitua, mene Adobeen ja nappaa Arkisto yläriviltä ihan ensimmäisenä. Sen alle tulee lappu, josta valitset Uusi. Sitten Abobe haluaa sinun täyttävän tällaisen kaavakkeen:

Näistä kohdista ei tavallisesti tarvitse välittää mitään, klikkailet vain kiltisti OK ja Adobe heittää sinulle tyhjän "paperin", johon sitten voit sijoittaa kopioimasi kuvan. Yleensä lomakkeessa kaupataan kopioimasi kuvan mitta vastaavaa tyhjää "paperia", ellet itse muuta lukemia.

Tuosta edellisestä lapusta itse tarvitsen useimmiten punaisella ympyröityä kohtaa. Siinä voi määrittää kuvansa pohjavärin. Tämä tarkoittaa sitä, että mitä väriä tulee näkyviin, jos kumitat kuvaa. Jos valitset valkoisen (kuten tässä on tehty), niin kumittamalla alta paljastuu tietenkin valkoista. Läpinäkyvässä kuvassa pohja näytetään harmaavalkoisella ruudutuksella. Jos haluat taustavärin, niin näkyviin tulee se väri, mikä sinulla on nuolen osoittamassa työkalurivissä valittuna alimmaiseksi väriksi. Esimerkissämme valittuna olevat värit ovat päällimmäinen = piirto ja kirjoitus (punainen) ja alimmainen = taustaväri (musta).

Mutta meillähän on nyt valkoinen pohja.

Klikkaa ylävalikosta Muokkaa ja sen alta Sijoita, niin kopioimasi kuva ilmestyy tyhjään kohtaan.

Kun alat käsitellä kuvaa, kannattaa varmistaa, että kuva näkyy luonnollisessa koossaan eli kentässä lukee 100%. Tosin kamerasta kuvat tulevat yleensä niin suurina, että ne näkyvät pienempänä prosenttina. Jos kuva ei mahdu näytölle kokonaan, se kannattaa ensin rajata ja sitten vasta laittaa kenttään 100%.

Yleensä kuvat kaipaavat rajausta enemmän tai vähemmän. Useimmiten kuvista poistetaan turhaa taustaa, että eläin itse näkyisi kuvassa mahdollisimman suurella ilman, että kuvaa siirretään hillittömän suurena nettiin. Rajaaminen on makuasia, mutta suosittelen, että eläimen ympärille jätetään edes pikkuisen tilaa, ettei kuvan reunat ole sen nenässä tai takapuolessa kiinni. Olisi erittäin suotavaa, että eläin näkyisi kuvassa kokonaan, varsinkin näissä poseerauskuvissa!

Rajaustyökalulla tehdään kohteen ympärille neliö. Kulmista ja sivujen keskiosista rajauskohtaa voi vielä muuttaa. Kun olet tyytyväinen, tuplaklikkaa hiirellä valittua aluetta, niin kuva rajautuu eli tummat alueet katoavat. Voit käyttää myös kuvaan sulkumerkeillä ympyröityjä nappuloita, koska joskus rajattu alue on niin pieni, ettei sen sisältä saa kunnolla klikattua. Rajaus hyväksytään V-napista ja peruutetaan X-napista. Myös hiirellä voi klikata vaalealla alueella hiiren oikeaa nappia ja valita "Rajaa" tai "Kumoa".

Kuvan tärkein vaihe tulee tässä. Klikkaa ylävalikosta Kuva, sen alta Säädä ja sen alta Tasot...

Ruudulle tulee lappu, joka kuvaa aina jonkin sortin vuoristoa. ;) Kuten kuvassa halutaan sanoa, niin vuoren viereen jäävät tyhjät alueet. Ne ovat turhaa tilaa ja aiheuttavat värien sumeuden. Kaikissa kuvissa näitä "katvealueita" ei ole.

Vedä laidoissa olevia nuolia keskelle päin. Varmasti näetkin, että kuva kirkastuu heti! Liikuta kumpaakin nuolta ja myös keskimmäistä oman maun mukaan löytääksesi parhaan, eläimen luonnollista väriä eniten vastaavan sävyn.

Punasilmäisten eläinten kohdalla kiinnitä huomiota myös siihen, että silmät näkyvät oikean värisinä! Kuvissa punasilmäisten eläinten silmät tahtovat olla väkisin vähintään rubiinit, mutta tilanne on pelastettavissa, jos ei ole käytetty salamaa. Salamavalon vaikutuksesta punaiset silmät ovat usein mennyttä kalua sen kuvan osalta. Tämä marsu näytti jo edellisessä vaiheessa hyvältä, mutta sen silmät olivat vielä liian tummat. Silmät saatiin vaalenemaan tässä vaiheessa, kun keskinuoltakin liikutettiin. Kuvassa on osoitettu keskinuolen oletusarvon olevan 1,00. Tämän kentän lukemia seuraamalla pysyt perillä keskikohdasta hyvin pieniä muutoksia tehdessäsi.

Erittäin tärkeä tekijä on myös kuvan koko! Nettiin siirrettävää kuvaa kannattaa lähes poikkeuksetta pienentää, ellei sinulla ole tosi paljon tilaa käytössäsi! Mitä suurempia kuvia tallennat, sitä enemmän tilaa ne vievät palvelimeltasi. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että sinulla loppuu pian sivutila. Asiaa ei auta tippaakaan se, että kuva määritetään näkymään netissä pienempänä. Se vie kuitenkin yhtä paljon tilaa, ja netissä pienennetty kuva avautuu huomattavasti hitaammin ja näyttää rosoisemmalta. Sen sijaan jos kuvan pienentää jo tässä vaiheessa, epäselväkin kuva yleensä terävöityy edes hieman.

Tarkistathan, että sinulla on viimeistään nyt valittuna se 100% nähdäksesi kuvan siinä koossa, jossa se tulee nettiin.

Klikkaa ylävalikosta Kuva ja sen alta Kuvan koko.

Näkyville tulevalla lapulla on valmiina kuvan nykyinen leveys ja korkeus. Voit valita käytätkö prosentteja vai pikseleitä. Suosittelen opettelemaan pikkuhiljaa pikseleiden käyttöä tarkkuuden vuoksi. :) Kun muutat jompaa kumpaa lukemaa, toinen lukema muuttuu automaattisesti säilyttäen mittasuhteet. Jos et jostain syystä halua mittasuhteiden säilyvän, klikkaa rasti pois saman lapun kohdasta "Säilytä mittasuhteet", toiseksi alin rivi.

Kun olet määritellyt kuvan uuden koon, klikkaa OK.

Jos haluat pienentää kuvaa lisää, menee uudestaan samaan paikkaan. Jos sen sijaan kuva kutistui liikaa, niin valitse Muokkaa ja sen alta Peru! Vasta sen jälkeen menee korjaamaan kuvan kokoa samaan paikkaan. Kuva menee pilalle, jos ensin pienennät kuvan ja sitten suurennat takaisin peruuttamatta.

Pelkästään kuvan suurentaminen 130 pikselistä 200 pikseliin tekee näin suuren rosoisuuseron!

Vasemmalla pienennyksen jälkeen suurennettu kuva, oikealla "alkuperäinen".

Seuraavaksi kuvaan laitetaan teksti työkalurivin T-painikkeesta, jolloin ylös tulee paljon kirjoitusohjelmasta tuttuja vaihtoehtoja tekstin muotoilulle:

Kuvaan kirjoitetaan yleensä tekijänoikeuksien omistajan nimi, joka voi olla eri kuin eläimen omistaja. Yleensä kuvaan kirjoitetaan se, joka kuvan on ottanut, virtuaalihoitolaan päätymisen estämiseksi. ;) Kun teksti on valmis, klikkaa V-nappia. X-napista voi keskeyttää koko homman ja teksti häipyy.

Kuvassa voi helposti olla hyvinkin useita tasoja tai vain yksi. Kuvassa näytetystä kohdasta näkee, montako tasoa kuvassa on. Tässä tapauksessa tasoja on kolme: se valkoinen pohja, sen päälle laitettu kuva sekä teksti. Nämä kaikki tasot pitää litistää yhdeksi, että kuvan voi tallentaa JPG-muodossa, joka kotisivuilla vie vähiten tilaa ja pitäisi toimia kaikilla. Nappaa ylävalikosta Tasot ja sen alta Yhdistä tasot.

Yleensä eläinkuvat kaipaavat vielä terävöityksen. Tämä kannattaa tehdä vasta tasojen yhdistämisen jälkeen, ellet halua terävöitystä vain jollekin tietylle tasolle. Valitse ylävalikosta Suodin, sen alta Terävöitys ja taas sen alta Terävöitys.

Nyt kuva on valmis. Tässä vielä alkuperäisen ja muokatun erot. Sitten vielä tallennus. Nappaa ylävalikosta Arkisto ja sitten Tallenna nimellä.

Valitse kansio ja nimeä tiedosto. Valitse Muoto-kenttään JPEG, ellet jostain erityisestä syystä halua laittaa jotain muuta.

Vielä Kela... Eikun siis Adobe haluaa yhden kaavakkeen täytettäväksi. Siinä kannattaa laittaa Kuva-asetukset muuttaa. Valitse Laatu-kenttään Paras ja vedä nuoli ihan loppuun asti. Tiedostosta tulee silloin ehdotettua suurempi, mutta värit yms. pysyvät muuttumattomina. Jos haluat pienen tiedoston, niin teet tietenkin päin vastoin. Tiedoston koko on eri asia kuin kuvan koko. Esimerkiksi foorumien avattareksi vaaditaan yleensä niin pientä tiedostoa, että pelkkä kuvan pienentäminen postimerkiksi ei riitä. Sitten, kun olet päässyt itsesi kanssa yksimielisyyteen, klikkaa OK.

Etusivulle

© Anemoneniitty.net, 15.01.2009 22:20 Validated by HTML Validator (based on Tidy)