*Yleistä hamsterista*

Nämä hoito-ohjeet käsittelevät lähinnä syyrialaista. Kääpiöhamstereiden elämäntavat ja vaatimukset poikkeavat joiltain kohdin paljonkin tavallisesta hamsterista. Kääpiöhamstereilla on ihan eri pelisäännöt esim. lisääntymisen suhteen. Ota asioista selvää kääpiöhamsterisi kasvattajalta tai joltain muulta asiantuntijalta jo ennen hankintaa!

Hamstereita on eri lajeja. Se "tavallinen" hamsteri on syyrialainen, eli vanhanaikaisesti kultahamsteri. Kääpiöhamstereita on venäjänkääpiöitä ja kiinankääpiöitä. Venäjänkääpiöhamsterit jakautuvat kolmeen alalajiin: roborovski, talvikko ja campbelli. Nämä ovat siis täysin eri lajeja, eivät vain eri rotuja! Ainoastaan saman lajin eri turkinmuunnoksia voi risteyttää keskenään.

Hamsteri on jyrsijä. Sillä on kaksi paria talttamaisia etuhampaita, jotka kasvavat kokoajan. Niitä kuuluukin käyttää nimenomaan JYRSIMISEEN, että ne kuluisivatkin samaa tahtia. Muuten hampaat kasvavat ylipitkiksi ja estävät lopulta syömisen. On normaalia, että alahampaat ovat huomattavasti ylähampaita pitemmät. Hampaat voivat olla myös osittain tai kokonaan keltaiset.

Hamsterit ovat sisäsiistejä. Ne käyttävät tiettyä nurkkaa tai rasiaa vessana.

Hamsterit sukivat ja rapsuttelevat itseään kyljistä, jossa niillä on tummana kohoumana ihosta erottuvat hajurauhaset. Se merkitsee omaisuutensa hankaamalla kylkiään niitä vasten. Ihmisen nenä ei erota näitä hajujälkiä.

Syyrialainen hamsteri on erakko eli sen täytyy saada asua yksin omassa häkissään, muuten se viettää hyvin stressaavaa elämää nahistelemalla koko elämänsä häkkikaverinsa kanssa. Nykyaikana myös monet kääpiöhamsterit ovat täysin erakoituneita, mutta yleensä campbellit ja roborovskit voivat asua kämppiksen kanssa.

Useimmat hamsterit nauttivat omistajansa seurasta, vaikka saattavat olla liian kiireisiä osoittaakseen sen. Virikkeellisessä häkissä ne viihtyvät hyvin myös itsekseen.

Naaraat ovat keskimäärin vilkkaampia kuin urokset. Roborovskit ovat kaikista vilkkaimpia. Talvikot istuskelevat kädellä ja kiinankääpiöt takertuvat sormiin.

Hamsterilla on huono näkö, mutta tarkka kuulo- ja hajuaisti. Hamsteri on kömpelö, vaikka se rakastaakin kiipeilyä. Se ei ymmärrä etäisyyksiä ja korkeuseroja, joten se voi pudottautua liian korkealta ja loukkaantua.

Hamsteri on kaikkiruokainen eli omnivoori, ei pelkästään kasvissyöjä. Se tarvitsee välttämättä sekä kasvi- että eläinkunnan tuotteita ruokavalioonsa. Hamsterilla on kylkiin asti ulottuvat poskipussit, jotka erottuvat vain täytettyinä. Hamsteri kuljettaa poskipusseissa ruokaa ja petivaatteita.

Hamsteri on yöeläin. Se siis nukkuu päivällä ja rapistelee yöllä. Seurallisimmillaan hamsteri on illalla. Toiset hamsterit heräävät hyvin aikaisin iltapäivällä ja erityisesti kesällä saattavat keskellä päivääkin herkästi käydä tsekkaamassa kuultuaan jotain mielenkiintoista. Toiset hamsterit taas voivat herätä vasta puolen yön jälkeen...

Hamsteri on lemmikkinä lyhytikäisemmästä päästä; ne elävät 1,5-2,5 vuotta. Luovutusikäinen hamsteri on n. 4-5-viikkoisena. Naaraan voi astuttaa n. 4 kuukauden iässä. Eliniän pituuteen vaikuttavat mm. perintötekijät, hoito, ruokinta, elämänlaatu, terveys, poikueiden määrä...

Hakemisto Etusivulle Hankinta

© Anemoneniitty.net, 15.01.2009 23:44 Validated by HTML Validator (based on Tidy)