*Terveydenhoitoa*

Kynsien leikkuu

Syyrialaisen hamsterin kynsiä ei yleensä tarvitse leikata kertaakaan sen koko elinikänä. Kynnet kuluvat syyrialaisilla yleensä niiden viettäessä ihan normaalia hamsterin elämää: kaivelevat, kipittävät juoksupyörässä, kiipeilevät... Pieni terävyys ei haittaa. Jos kynsiä ryhtyy leikkaamaan, niitä joutuu sitten leikata säännöllisesti hamsterin koko loppuelämän. Joskus vanhojen syyrialaistenkin kynnet innostuvat kasvamaan liian pitkiksi, koska ne eivät enää kulu elämäntapojen muututtua. Silloin ne tietenkin täytyy leikata.

Joidenkin kääpiöhamstereiden kynnet täytyy leikata ihan säännöllisesti. Hamsterin kynsienleikkuuta varten kannattaa hankkia pienimmät kynsisakset, mitä kaupasta löytyy. Saksien koolla ei olisi periaatteessa leikkuun kannalta merkitystä, mutta ne ovat huomattavasti helpommat, koska ei tarvitse pelätä leikkaavansa saman tien koko jalkaa poikki!! Jyrsijöiden/kissojen kynsisaksilla leikkaaminen on hitaampaa, koska niillä saa leikattua vain yhden kynnen kerrallaan ja se on aika hankalaa näinkin pienen tassun ollessa kyseessä. Huomattavasti sukkelammin käy kynsienleikkuu ihmisten kynsisaksilla. Tällöin voit leikata useamman kynnen kerralla.

Älä ota ehdottomaksi tavoitteeksi saada kaikki kynnet leikattua yhdellä kertaa. Näin varsinkin, jos hamsteri ja erityisesti kynsienleikkaaja ovat kokemattomia. Hamsteri yleensä kyllästyy koko touhuun jo ennen kuin ensimmäinenkään kynsi on katkennut. Kokeile kynsienleikkuuta silloin kun hamsteri on juuri herännyt eikä vielä virkeimmillään. Hamsterin kärsivällisyys on koetuksella, joten jatkakaa myöhemmin, jos meno käy mahdottomaksi. Ei myöskään kannata yrittää leikata kynsiä oikeassa järjestyksessä, vaan leikkaa sieltä mistä saat ja loput myöhemmin.

Kynttä ei katkaista aivan juuresta, sillä siellä kynnen sisällä on hermo. Toki hamsterin kynsien leikkaaminen ei ole aivan yhtä suurta taidetta kuin kanin, marsun tai vaikka koiran, koska verisuonta on lähes mahdotonta nähdä. Niihin verrattuna hamsterin kynnet leikataan melkeinpä summissa. Leikkaa siis vain kärjet, tai jos kynnet ovat todella pitkät niin korkeintaan puolesta välistä. Käytä järkeä ja silmiäsi, niin tiedot mikä on sopiva pituus.

Kynsiä ei saa jättää leikkaamatta siksi, että pelkää leikkaavansa suoneen. Hamsterilla verisuoni on hyvin lähellä varvasta, joten kovin helposti siihen ei osu eikä se vahinko maata kaada. Toisin kuin koira, hamsteri tuskin edes huomaa verisuoneen leikkaamista, koska enemmän se keskittyy otteesta pois pääsemiseen. Kynnet ovat aivan liian pitkät, kun ne alkavat kipristyä varpaiden alle ja tällöin käveleminen on hamsterille kivuliasta.

Hiekkakylvyt

Venäjänkääpiöhamsterit, erityisesti campbellit, tarvitsevat silloin tällöin hiekkakylvyn. Tähän tarkoitukseen myydään eläinkaupoissa chinchillan, gerbiilin ja nykyään myös ihan kääpiöhamsterinkin kylpyhiekkaa. Ihan rautakaupoista ostetun puhallushiekankin on kerrottu sopivan tarkoitukseen ja tulee luonnollisesti halvemmaksi. Hiekan voi laittaa johonkin kuppiin, joka silloin tällöin laitetaan kääpiön häkkiin tai eläimen voi ottaa vähäksi aikaa kylpemään johonkin rasiaan, jonka pohjalle on laitettu kerros hiekkaa.

Hajurauhaset

Syyrialaisella hamsterilla on hajurauhanen molemmissa kyljissä. Se erottuu ihosta tummana pienenä kohoumana. Se ei ole punkki eikä kasvain, vaikka hamsteri sitä rapsutteleekin ja hankaa joka paikkaan omaisuuttaan merkitessään. Se ei vaadi minkäänlaisia hoitotoimenpiteitä eikä haise ihmisen nenään. Joskus hajurauhasen kohta voi olla melkein kalju ahkeran käytön tuloksena.


Anemone's Mernando, lk keltainen musta uros

Kääpiöhamsterilla hajurauhanen on mahassa. Sen voi joutua joskus puhdistamaan, ettei se tulehdu, sillä hajurauhasen päälle muodostuu talimaista eritettä. Jos lika on oikein jämähtänyt masuun kiinni, voi hamsun laittaa kipittelemään muutamaksi minuutiksi astiaan, jonka pohjalle on laitettu haalean lämmintä vettä vain sen verran, että hamsun mahanalus kastuu. Tällä tavalla lika pehmenee ja masun voi sitten putsata vaikka pumpulipuikolla tai hammasharjalla, hamsua niskanahasta samalla kiinni pitäen.

Peseminen

Hamsteria ei tarvitse yleensä pestä oikeastaan ollenkaan yllä mainittua kääpiöhamsterin hajurauhasen liottamista lukuunottamatta. Hamsteri puhdistaa itse turkkinsa huolellisesti ja antaumuksella. Jos hamsteri on kuitenkin sairastunut ripuliin, sen pylly on pestävä haalealla vedellä, sillä pyllyyn jämähtänyt kakka hauduttaa ihon vereslihalle. Tällöin hamsteria pidetään kiinni kainaloista selkä kämmentä vasten niin, että etusormi tulee toisen kainalon alta ja peukalo toisen kainalon alta. Toinen henkilö sitten suihkuttaa hamsterin pyllyn puhtaaksi pelkällä vedellä hellävaroen. Jos iho on pahasti palanut, sitä voi rasvata vaikkapa vaseliinilla.

Turkin hoito

Hamsterin turkin kuntoon pystyt vaikuttamaan lähinnä ruokinnalla. Jos turkki on kuiva, eloton, ohut ja hilseinen, pieni kalanmaksaöljylisä silloin tällöin ei ole pahitteeksi. Hamsterin ruokavalio saattaa myös sisältää liian vähän eläinrasvaa kyseisen yksilön tarpeisiin nähden.

Jotkut kääpiöhamsterilajit pitävät turkkinsa kunnossa hiekkakylvyillä.

Pitkäkarvaisen hamsterin turkkiin tahtoo aina joskus takertua purupaakkuja, jotka pitää poistaa, etteivät ne "kasva" isommiksi rastoiksi. Näyttelyhamsterin turkkia ei tulisi saksia eikä myöskään pahemmin harjaillakaan, koska se ohentaa turkin laatua, joten takut pitää selvittää sormin, tai mikä parasta: ehkäistä niiden muodostuminen esim. käyttämällä kutterin sijaan mörttiröpöä. Lemmikkihamsterin turkkia toki saa kammata niin paljon kuin lystää. Lemmikkihamsterin pitkän turkin voi vaikka leikata lyhyeksi, jos siltä tuntuu.

Loishäätö

Hamstereilla ei juuri esiinny ulkoloisia. Jos kuitenkin haluat välttyä mahdollisilta tartunnoilta hankkiessasi esim. uuden tulokkaan, voit antaa sille varmuuden vuoksi loishäädön vaarattomalla aineella. Sillä kyllähän kaikenmaailman sieni-infektioita ja sikaripunkkeja on olemassa, vaikkei niihin onneksi juuri törmää. Kerta se on ensimmäinenkin ja siinähän riemu ratkeaa, kun tällainen törmääminen havaitaan vastan sen JÄLKEEN, kun kaikki muutkin talon hamsterit ovat saaneet tartunnan.

Strong Hold on omasta mielestäni parasta. Yksi hoitokerta riittää tappamaan loisten munatkin, muita aineita joutuu laittaa monta kertaa. Sen lisäksi Strong Hold antaa kuukauden suojan tartuntoja vastaan. Muilla aineilla suoja-aikaa ei ole tai se on lyhyempi. Se on kuitenkin aika tyyristä ainetta, mutta oman kokemukseni perusteella hintansa arvoista. Strong Hold myydään pikkuruisissa ampulleissa, jossa on yhden kissan tai koiran annos. Hamstereille sen vaikutusta ei olla kovinkaan laajasti tutkittu, mutta itse olen laittanut tipan tai pari vahvuudesta riippuen. Sen pitäisi kuitenkin olla turvallista, sillä sitä voi antaa kaikenikäisille, odottaville emoille ja jopa collieille, jotka ovat hyvin herkkiä. Aine laitetaan pieneen ruiskuun ampullista ja tiputetaan eläimen niskaan tehtyyn jakaukseen. Aine haihtuu avatusta pakkauksesta uskomattomalla nopeudella! Strong Holdia saa apteekista ja eläinlääkäriltä. Siihen tarvitaan resepti ja eläinlääkärin voi olla työlästä saada kirjoittamaan sellaista, jos hän ei ole kuullut tämän käytöstä pikkulemmikeille.

Ivomec ei ole virallisesti hyväksytty käytettäväksi pieneläimillä. Se tulisi piikittää eläimen niskanahkaan, mutta on kuulemma toiminut myös tiputettuna. Frontline taas on sumutetta, jota laitetaan niskaan ja takapuoleen. Se on aiheuttanut yleisesti epileptisiä kohtauksia kaneille.

Hakemisto Etusivulle Hamsteri ja muut eläimet

© Anemoneniitty.net, 15.01.2009 23:50 Validated by HTML Validator (based on Tidy)