*Hamsterin ruokinta*

HUOM!

Hamstereiden ruokintaohjeet pysyivät melko muuttumattomina 90-luvun valistusajoista, ja ovat sitä edelleen mm. kirjoissa, hamstereita harrastavien yhdistysten hoito-ohjeissa ja myös tällä sivulla. Ja tulevat varmasti vielä pitkään olemaankin.

Tietoisuus hamstereiden ruokinnasta on kuitenkin ottanut melkoisen, uuden harppauksen ihan viimeisimpinä vuosina parin SHY-aktiivin ansiosta.

Tästä linkistä löydät varmasti uusimmat ja perusteellisimmat, tutkittuun tietoon perustuvat ohjeet ja tietoiskut, mitä suomenkielellä löytyy!

Jätän tämän sivun tänne muinaisjäänteeksi, pienillä päivityksillä höystettynä.

 

Yleistä

Hamsteri on kaikkiruokainen eli omnivoori. Se tarvitsee siis ruokavalioonsa monipuolisesti viljatuotteita, kasviksia ja eläinkunnan tuotteita. Hamsterilla tulisi olla aina saatavilla raikasta vettä sekä kuivamuonaa. Näiden lisänä toimii erilaiset tuoreruoat, joita voi tarjota mahdollisimman vaihtelevasti mieluiten sellaisenaan, tai omatekoisten tai makeuttamattomien soseiden muodossa. Ruoka tulee tarjoilla huoneenlämpöisenä tai ihan kevyesti lämpimänä/viileänä.

Hamsterille ei sovi antaa kuumaa, kylmää, pilaantunutta, voimakkaasti mausteista, rasvaista, sokeroitua/makeutettua tai suolattua ruokaa. Hamsterille ei tule myöskään syöttää sipulia tai sitrushedelmiä. Myös maitotuotteet ovat viimeisimmän tiedon valossa kiellettyjen listalla. Asianmukaisella ravinnolla syötetty hamsteri ei tarvitse koko elämänsä aikana lisä-vitamiineja yms.

Syömättä jäänyt tuoreruoka pitää korjata pois kupista seuraavana päivänä, ettei se homehdu tai muuten pilaannu. Kuivuminen ei sen puoleen haittaa, että hamsterille voi muutenkin tarjoilla tarkoituksellakin kuivattuja ruoka-aineita. Täytyy vaan varmistua, että esim. puurokokkare on oikeasti kuivunut läpikotaisin, eikä vain jämähtänyt lautaseen kiinni ja alkaa kohta kasvattaa hometta tai matoja. ;)

 

Juomavesi

Vesi tarjoillaan hamstereille juomapullossa ja vesi vaihdetaan mielellään joka toinen päivä. Pullo on myös pestävä pulloharjalla tarvittaessa, mutta pesuaineita ei tarvitse käyttää. Juomapulloista ja -kupeista voi lukea täältä. Nykyajan hamsterit ovat sen verran moderneja, ettei niitä tarvitse opettaa juomaan pullosta. Useimmat hamsterit juovat olemattoman vähän, jos ne saavat päivittäin tuoretta ruokaa. Vastaostettu juomapullo on monesti tukossa, että sitä pitää täytettynä ravistella voimakkaasti, ennen kuin siitä pystyy juomaan. Testaa aina sormella tuleeko pullon suusta vettä, vai onko se mennyt tukkoon.

 

Kuivamuona

Hamsterilla tulee aina olla joko kupissa tai ruokavarastossaan saatavilla siemensekoitusta ja/tai täysravintopellettiä. Siemenseos sisältää nimensä mukaisesti erilaisia siemeniä, mutta myös merkistä riippuen mm. pellettejä, kuivattuja kasviksia jne. Pelletit taas ovat ruskean harmaita pötkylöitä, joihin on pakattu tiiviisti kasaan kaikki se, mitä hamsteri tarvitsee. Vältä haitallisia lisäaineita!

PELLETIT

Nimenomaan hamsterille tarkoitettua pellettiä saa eläinkaupoista. Pelletin tulee olla nimenomaan TÄYSRAVINTOpellettiä. Varo, ettet vahingossa osta esim. heinäpellettiä, joka sisältää lähinnä kuivaa heinä tiiviisti pakattuna. Sellaisilla hamsteri ei tee yhtään mitään! Siemenseokset yleensä sisältävät myös näitä heinäpellettejä, mikä ei periaatteessa ole mikään paha lisuke, mutta turha ja jääkin yleensä kuppiin. Monet pikkujyrsijöille tarkoitetut täysravintopelletit ovat eläimen kokoon nähden yllättävän isoja. Tässä on ideana se, että koska hamsteri ei suinkaan anna sapuskan lojua kupissaan, vaan kuljettaa sen mökkiin tai johonkin muuhun paikkaan varastoon, nämä isot pelletit on helppo sitten kerätä siivouspäivänä talteen ja palauttaa takaisin hamsterin ruokakomeroon.

Maatalouskeskuksissa myytävät hevosten ja lehmien pelletit ovat nykyään yleistyneet jyrsijöiden ruokana, mutta kasvissyöjille suunniteltuna se ei täytä kaikkiruokaisen hamsterin tarpeita.

SIEMENSEOKSET

Ruokakaupoissa myytävät kaikille yhteiset siemenseokset eivät todennäköisesti sisällä eläinproteiinia lainkaan, vaikka pusseissa mainostetaankin, että niissä on kaikki mitä jyrsijäsi tarvitsee. Pakkauksessa söpöilee yleensä paitsi kaikkiruokaisia hamstereita, gerbiilejä, myös kasvissyöjiä (kaneja ja marsuja), puhumattakaan vaativan ruokavalion omaavista chinchilloista! Näistä siemenseoksista saa monipuolisen harhakuvan värikkyytensä takia. Värikkyys ja monet erilaiset osat voivat johtua kuitenkin erimuotoisista, värjätyistä maissikroketeista, jotka huijaavat omistajan silmää. Väriaineet eivät kuulu hamsterin ruokavalioon, vaan voivat aiheuttaa mm. syöpää, hyperaktiivisuutta ja muutoksia DNA:ssa!

Toiset hamsterit valikoivat siemenseoksista vain mieleisensä osat päältä, jolloin ongelmaksi tulee lihominen ja/tai ruokavalion yksipuolistuminen, jos omistaja heittää hylätyt siemenet pois ja laittaa kuppiin uuden annoksen valikoitavaksi. Tällöin kannattaa harkita vaihtamista pellettiin!

PROTEIINI/RASVA/KUITU

Siemenseoksen voi valmistaa itse, jos tietää mitä tekee! Ostettua siemenseosta voi myös täydentää pienillä lisäyksillä, jos sitä omalle hamsterille optimaalista ruokaa ei ostamalla saa. Hamsterin proteiinin tarve on 17-22 %, kuitu 8-10 % ja rasva 4-15 %. Ei ole suinkaan sanottu, että pakkaus sisältää juuri optimaaliset määrät näitä, itse asiassa en ole vielä sellaista ruokapussia löytänyt! Toki hamsterin henkilökohtainen kulutus (liikunta, ikä, tiineys, imetys) ja tuoreruoan ravintosisältö ja määrä vaikuttavat myös. Jos seoksessa/pelletissä on liian vähän esimerkiksi proteiinia, tämä huomioidaan tuoreruokinnassa tai kuivamuonaan lisätään proteiinipitoisia aineita, kuten kuivattuja jauhomatoja tai auringonkukansiemeniä. Jos taas kuivamuonaan kaivataan lisää rasvaa, sitä saa esim. maapähkinöistä. Kuidun lähteinä hyviä ovat esim. vehnä- ja ruisleseet sekä kuivattu oregano ja basilika.

 

Tuoreruoka:

YLEISTÄ

Erilaiset viljat edustavat suurinta osaa hamsterin ruokavaliosta, ja tämän vuoksi luonnonvaraiset hamsterit eivät olekaan mitään paikallisten maanviljelijöiden suosikkeja. Vain neljännes tai kolmannes ruokavaliosta sisältää muut ainekset: kaikenlaiset kasvikset, eläinproteiini, sekä kaikkein pienimpänä siivuna hedelmät ja marjat.

Mielipiteet tuoreruokinnan tiheyden tarpeellisuudesta vaihtelevat, pitäisikö tuoretta saada joka päivä vai riittääkö esim. kerran pari viikossa. Avainasemassa on myös tässä kuivamuona, kuinka monipuolista ja terveellistä se on. Kuivamuonan laatu ja hamsterin yleiskunnon tunnustelu (ja ehkä pet-tuomarinkin mielipide) auttaa ajattelemaan, kuinka paljon oma hamsterisi vähintäänkin tarvitsee tuoretta ja millaista. Tässä kannattaa huomioida myös yllä oleva, otsikon "Proteiini/rasva/kuitu" alla kerrottu mahdollinen tarve täydentää jo olemassa olevan kuivamuonan puutteita tuoreilla ruoka-aineilla. Kunhan hamsteri ei syö niin paljon tuoretta, että kuivamuonan osuus ruokavaliosta jää varsin pieneksi, etkä voi olla enää varma, täyttyykö sen proteiinin/rasvan/kuidun/vitamiinien jne. tarve?

LUONNOLLISUUS

Ideaalein tapa ruokkia, on matkia mahdollisimman pitkälle sitä, mitä hamsteri söisi luonnossa. Hamsterit elävät luonnossa joenrannoilla, aroilla ja pelloilla, ja syövät lähinnä erilaisia kasveja ja siemeniä, toukkia ja muita ötököitä, mahdollisesti jopa pieniä hiiriä ja linnunpoikasia. Hamsterit eivät kalasta, tuskin pureskelevat nautoja nilkoista saati imevät niiden maitoa, eikä niillä ole kovinkaan hyvät kiipeilytaidot päästäkseen usein käsiksi puissa oleviin hedelmiin. Jos luonnolliseen ruokavalioon kuulumattomasta ruoasta ei ole mitään haittaa, mutta sillä voidaan paikata esim. proteiinin tarvetta, niin miksikäs ei. Saattaahan hamsteri luonnossakin maistaa rantaan joutunutta kalaa? Ihan kaikki hamsteriharrastajat eivät pysty pitämään valikoimissaan jauhomatoja muista ruokahyönteisistä puhumattakaan, sen enempää elävinä kuin kuivattuinakaan. Ja oli varmasti 10-20 vuoden tauko, ettei sellainen ollut tapanakaan, ja hyvin hamsterit kasvoivat jauheliha- ja kalalisukkeilla. ;) Mutta nyt kun kaikki luonnonmukainen on IN, oli kyse sitten koiran tai hamsterin luonnonmukaisesta ruokinnasta, myös jauhomadot, kuoriaiset ja sirkat ovat onneksi palanneet hamsujen tarjottimille. :)

KASVIKSET

Hamsterin tulee saada säännöllisesti kasviksia. Silloin tällöin tulee tarjoilla erityisesti vihreitä lehtiä, koska sellaisia hamsteri luultavasti söisi luonnossa. Talvisin kaupasta saattaa löytyä salaatin lisäksi esim. tuoretta ravinteikasta basilikaa ja persiljaa. Itsekin toki voi kasvattaa hamsterille vihreitä versoja, ohje.

Kesällä hamsteria voi ilahduttaa vaikka päivittäin esim. voikukan lehdellä, pienellä nipulla apilaa, herneen paloilla, puolukan ja mustikan varvuilla, myrkyttömien puiden ja pensaiden lehdillä (esim. herukat) jne. Tietoa Suomen kasvien syöttämisestä täällä.

Kannattaa tarjoilla myös terveellisiä juureksia ja muita kasviksia tuoreena, keitettynä tai kuivattuna, esim. porkkanaa, palsternakkaa, parsakaalia, herneitä, paprikaa, tomaattia, maissia, (keitettyä) perunaa...

Hamsterin ruokavalio saa sisältää pieninä määrinä hedelmiä ja miksei myös marjoja. Hedelmät ja marjat ovat usein kyllä vitamiinipitoisia, mutta niissä on myös hedelmäsokeria, jonka vuoksi niiden osuuden ruokavaliossa tulisi pitää kohtuullisen pienenä. Hedelmäpiltit sisältävät tätä fruktoosia jo sen verran paljon, että ne on parasta jättää kauppaan, ja syöttää hedelmät sellaisenaan tai kuivattuina. Hedelmistä voi hamsterille tarjoilla esim. viinirypäleen, palasen omenaa, päärynää tai banaania. Yleensä marjat maistuvat paremmin kuivattuina. Kuivattuja marjoja ja hedelmiä löytyy vaihtelevasti kaupasta, tai sitten voi tutkailla, löytyisikö sokeritonta marjamysliä tms. Itse kuivatan syksyisin aronian-, pihlajan- ja ruusunmarjoja siemenseokseen. Marjojen ja hedelmien %pitoisuudet muuttuvat kovasti kuivattamisen yhteydessä. Tuoreena ne sisältävät luonnollisestikin paremmin esim. vitamiineja. Poikkeuksena omena, jossa sokeri- ja vitamiinipitoisuus on kuivattuna korkeampi.

Kovin märkiä kasviksia, kuten vesimelonia, kannattaa antaa hyvin varovasti. Sitrushedelmiä ja sipuleja tulee välttää kokonaan.

Vanhan ja lihavan hamsterin ruokavaliota voi tarvittaessa keventää lisäämällä kasvisten osuutta ruokavaliossa.

PUUROT JA SOSEET

Nykyään puurojen tarpeen korvaa jo paljon kehittyneemmät ja monipuolisemmat kuivamuonat, kuin mitä silloin oli saatavilla. Tokihan viljapuuroja saa vieläkin syöttää, jos haluaa, itse kuitenkin keskittyisin niihin aineksiin, mitä hamsteri ei saa kuivamuonasta eli muuhun paitsi viljoihin. Poikaset saattavat syödä puuroja paremmin kuin kuivamuonaa, joten ruokavalion yksipuolistumisen välttämiseksi niille voi tehdä pikapuuron siitä samasta siemenseoksesta, mitä niillä on jyväkipossa muutenkin. Kippoon otetaan siemenseosta sen verran, kuin mitä niiden arvioidaan syövän esim. yön aikana. Sekaan lorautetaan vettä sen verran, että vesi imeytyy seokseen eikä seos veteen. Yleensä siemenseoksissa on vedessä heti turpoavia/hajoavia osia, kuten pellettejä, kroketteja ja hiutaleita, jotka tekevät sotkusta heti puuromaista. Tarkoitus on siis tehdä perusruoka poikasille maittavammaksi, samaa tavaraa on kuivana jatkuvasti saatavilla toisessa kipossa, muu tuoreruoka sitten vielä erikseen.

90-luvulta asti meille opetettiin, että puurojen tulisi olla hamsterin ruokavalion perusta, varsinkin kasvuiässä. Laiskemmat antoivat vauvanmössöjä, ja siitä tuli yleinen tapa. Puuron saattoi valmistaa ihan helposti vaikkapa mikrossa esim. kaura- tai neljänviljanhiutaleista, jotka sekoitetaan veteen tai johonkin muuhun nesteeseen. Tähän tarkoitukseen kävi myös maito (nykyään ei suositella) sekä oikeastaan vähän mikä tahansa ruontähteeksi tai ruoanlaitosta yli jäänyt neste, kuten lihan keitinliemi, keittoliemi, tonnikalan vesi/öljy, jne... Puurohan oli kätevää isomman hamsulan ruokaa, siihen saattoi sitten sekoittaa kaikkea mahdollista, vaikka perunaa, jauhelihaa, herneitä, pilttiä, sekä lähes kaikki ihmisten ruoantähteet, mikäli omistajien maku ei ollut suolainen, rasvainen tai mausteinen. Sinnehän ne upposivat isoon puurokulhoon, ja se vähäinen lihasta irtoava rasva tai mauste jakautui ehkä kahdenkymmenen hamsterin kesken.

Myöskään ihmisille valmistetut, prosessoidut ruokavalmisteet eivät ole turvallista syötävää hamsterille. Hamsterin elimistö ei ole kulkenut samaa evoluution kaarta kuin ihmisen, joten myöskään ihmisvauvojen soseet eivät lisäaineineen kuulu hamsterin ruokalistalle. Soseet kannattaa tehdä itse esim. sauvasekoittimella, itse valitsemistasi raaka-aineista. Toki kaikkein parasta olisi antaa kasvikset sellaisenaan, mutta isomman hamsulan ruokkiminen on helpompaa ja kristillinen tasajako toteutuu helpommin, kun erilaiset ainekset heitetään yhteen kippoon ja soseutetaan. Hamsteri ei ole kovin tarkka, joten eri ruoka-aineita voi sekoitella aika vapaasti, ja takuulla maistuu!

MAITOTUOTTEET

Enää ei maitotuotteita hamstereille suositella. Maitoproteiinilla on useita haittavaikutuksia hamsterille, esim. kolesterolin nousu ja sappikivet. Maitotuotteita syötettiin ennen kalsiumin lähteenä. Kalkkikiven jälkeen parhaita kalsiumin lähteitä hamsterille ovat esim. kuivatut oregano ja basilika, kuorimattomat seesaminsiemenet, kuivattu ruusunmarja, kuivattu merilevä, nokkonen, keitetty silakka...

ELÄINPROTEIINI

Eläinproteiini ei ole kovinkaan merkittävässä roolissa muuta kuin tiineen, imettävän ja kasvavan hamsterin elämässä, joten lihan syöttämisellä hamsterille ei kannata kauheasti vaivata päätään. Proteiinia saa muualtakin, parhaita ei-eläinperäisiä proteiinin lähteitä ovat: spirulina, pavut, vehnänalkio, hampun-, kurpitsan-, seesamin- ja monet muut siemenet, linssit, herneet...

Eläinproteiinin lähteeksi suosittelen ensisijaisesti jauhomatoja, sirkkoja ja muita ruokahyönteisiä, joita voi yleensä helposti löytää verkkokauppojen matelijaosastolta ja tilata vaikka kuivamuonan sekaan laitettavaksi. Niitä voi hankkia kuivattuina tai elävänä. Jauhomatoja on suhteellisen helppo kasvattaa myös itse, ja netistä löytyy ohjeita. Kaikki hamsterit eivät syö eläviä ötököitä, mutta alkujärkytyksen jälkeen ne usein sieppaavat madot suuhunsa niin, että en suosittele tarjoamaan niitä sormin. ;) Usein ainoa ongelma on kuitenkin hamsterin huono näkö ja "sytytys", mato pääsee karkaamaan moneen kertaan, ennen kuin hamsteri tajuaa, mitä sille tarjottiin. Ja harva omistaja haluaa ötököiden karkaavan. Madot voi tarjoilla hamsterille esim. tyhjän kuljetusboxin tai ämpärin pohjalle ripoteltuna, mistä hamsterin on helppo löytää ne omaan tahtiinsa, kun madolla ei ole mahdollisuutta piiloutua. Jauhomato on myös helppo tappaa esim. litistämällä sen pääpuolen, jolloin sen voi huoletta laittaa hamsterin tuoreruokakippoon odottamaan. Kesällä luonnostakin löytyy toukkia, etanoita, heinäsirkkoja jne.

Toki hamsterille voi antaa palasen isommankin eläimen lihaa tai nokareen jauhelihaa. Hamsterin voi antaa putsata vaikkapa broilerin luita ja rustoja. Mahdollinen kypsentäminen mieluiten keittämällä. Lihan/kalan tulee olla vähärasvaista ja mahdollisimman luonnollista: suolatonta, marinoimatonta jne.

Keitetty kananmuna on myös hamsterin herkkua ja se tarjoillaan luonnollisestikin maustamattomana!

Ennen suositteltiin hamsulan ruokavalion helppoa täydentämistä lihapitoisilla vauvanruoilla sekä kissan- ja/tai koiran ruoilla. Jos vauvanruokia haluaa käyttää, valitaan ehdottomasti lisäaineeton vaihtoehto. Teollisesta ruokinnasta pidättäytyminen kokonaan, olisi kuitenkin helpoin askel kohti hamsterin hyvinvointia ja pitkää ikää.

Miksi ei kissan- tai koiranruokaa? Varsinaista lihaa on aivan olematon osa kissan- saati koiranruoista, suurin osa niistä on yleensä viljaa, joka voi olla peräisin mm. korsista ja vihannestehtaissa syntyvistä jätteistä. Vähäinen lihaprosentti koostuu monesti teurasjätteistä. Rehulain mukaan kissan- ja koiranruoka saa sisältää käsiteltynä turkiseläinruohoja, sorkkia, kavioita, höyheniä, villaa, sarvia, kananjalkoja ja -nokkia, naudan verta, turkkia ja kiveksiä. Näissä ruoissa on myös paljon varsinaisille asiakkailleenkin haitallisia synteettisiä säilöntä-, väri- ja makuaineita. Teollisen koiran- ja kissanruoan haitoista voi lukea lisää barffausta/raakaruokintaa käsittelevistä artikkeleista, tieto pitää vain soveltaa hamsterille.

 

Jyrsittävää:

Koska hamsteri on jyrsijä, sen hampaat kasvavat jatkuvasti, joten sillä täytyy olla säännöllisesti jotain kovaa pureskeltavaa, kuten pahvia, näkkäriä tai myrkyttömiä oksia. Kaikki mitä poimitaan luonnosta, tulee olla mahdollisimman kaukana autoteistä ja muista myrkyistä. Hamsterille voi myös kuivattaa leipää. Tumma on terveellisempää kuin vaalea leipä. Lisäksi hamsterin häkkiin voi laittaa kalkki- ja/tai suolakivet, jotka kestävät hamsterin koko eliniän. Ravitsemuksellisesti ne ovat turhia, koska hamsterille tarkoitetun kuivamuonan pitäisi sisältää kaiken, mitä kivillä on tarjota.

Puuhailu Etusivulle Käsittely

© Anemoneniitty.net, 27.08.2014 12:16 Validated by HTML Validator (based on Tidy)