*Hamsterin puuhailu*

 

Häkkielämää

Häkki (tai mikä asumus tahansa) on paikka, jossa hamsteri viettää suurimman osan elämästään. Ja niinhän sen kuuluu ollakin, sillä häkki on hamsterin oma reviiri ja turvapaikka. Luonnossa hamstereilla on omat reviirinsä ja ihmisten lemmikkinä hamsterin reviiri on häkki. Häkin tulee olla viihtyisä, että hamsteri tuntisi sen kodikseen eikä vankilaksi. Häkkiä kohtaan hamsteri tuntee omistushalua eikä se halua muita eläimiä sinne. Se kokee häkin myös turvaksi, koska se tietää, etteivät muut eläimet pääse sinne.

Hamsteri ei välttämättä kuitenkaan itse ymmärrä, että on sen omaksi parhaaksi, ettei se voi tulla ja mennä häkistä oman mielensä mukaan. Silloin ihmisen pitää olla se, joka ottaa järjen käteen. Olisi vastuutonta pitää hamsteria vapaana ilman valvontaa.

Hamstereiden päivittäisiin lempiaskareisiin kuuluvat kiipeily, kaivaminen, syöminen, nukkuminen, nakertelu, juoksupyöräily, itsensä sukiminen, ruoan valikoiminen, siirtäminen ja varastoiminen.

Häkki ei tarjoa niin hyviä kaivelumahdollisuuksia kuin terraario, mutta se ei ole hamstereille läheskään yhtä mieluinen harrastus kuin seinäkiipeily, pinnojen nakertelu tai juoksupyöräily. Eikä hamsterin päämääränä olekaan rakentaa oikotietä Kiinaan, kuten gerbiilit tai jotkut kanit ovat päättäneet tehdä, vaan lähteä käpälämäkeen suoraan kaltereiden läpi.

NUKKUMINEN

Hamsterin yksi ehkä tunnetuimmista lemmikkipiirteistä on ahkera nukkuminen. Hamsterihan on yöeläin, joten siitä ei ole paljon seuraa pienille lapsille ja aikaisin nukkumaan meneville aikuisille. Joskus poikaset nukkuvat erityisen myöhälle, mutta kyllä ne alkavat heräillä aikaisemmin, jos ne oppivat saamaan ruokaa, huomiota tai jotain muuta mielenkiintoista aikaisemmin illalla.

Hamsterit tuntuvat nukkuvan kokoajan, mutta eivät ne itseasiassa taida nukkua paljon muita eläimiä enempää. Ne vain nukkuvat eriaikaan kuin muut. Toiset hamsterit nukkuvat kuin tukki aamun puolelle ja toiset ovat heti nenä pitkällä vaikka keskellä päivää, jos kuulevat jotain mielenkiintoista. Kesäaikaan hamsterit ovat virkeämpiä, talvella ne nukkuvat sikeämmin.

Hamsteritkin näkevät unia. Joskus nimittäin voi kuulla niiden ääntelevän unissaan.

PINNOJEN NAKERTELU

Mikäli pinnojen nakertelu käy hermoille, kannattaa mieluummin kiinnittää esim. ohuita oksia tai koiran ohuita herkkutikkuja rautalangalla kyseiseen kohtaan jyrsittäväksi, eikä siirtää hamsteria terraarioon asumaan vain tästä syystä. Joko hamsteri löytää terraariostakin pinnoja, joita nakerrella tai sitten sen loppuelämä kuluu "viihtyisästi"seinää vasten hyppiessä. Pinnojen nakertelu on mielestäni ehkä fiksumpaa, koska hampaat kuluvat siinä samalla. Pinnojen nakertamista pidetään usein tylsistymisen merkkinä, mutta se ei oikeastaan ole koko totuus. Lähes kaikki hamsterit nakertavat pinnoja, jos niillä on siihen tilaisuus. Niin paljon virikkeitä ja ohjelmaa ei ole olemassakaan, että hamsterin saa kokonaan pidättäytymään pinnojen kimpusta. Ellei sillä sitten ole joku muu intohimo, kuten juoksupyörä.

Pinnojen pureminen käy haitalliseksi vasta siinä vaiheessa, jos hamsteri ei oikeasti tee mitään muuta, jos sen hampaat kasvavat vinoon yksipuolisesta purentatavasta, tai jos sen kuononpäällystä menee ruvelle. Viimeistään silloin pitää katsoa itsekriittisesti, onko häkki oikein kalustettu. Joillain eläimillä on pinnojen tilalla stereotyyppisen käytöksen kohteena juomapullon suutin. Tämä saa aikaan vielä enemmän melua, kuivikkeiden ja hamsterin kastumisen sekä mahdollisten veteen lisättyjen vitamiinien valumisen hukkaan. Yleensä juomapullon nyppiminen on kuitenkin vain ohimenevä keksintö.

 

Vapaana oleminen

Hamsterin voi päästää vapaaksi lattialle valvotusti. Kovin suureen huoneistoon hamsteria ei kannata päästää vaeltamaan, koska silloin on mahdotonta katsoa sen perään. Valvonta on välttämätöntä, sillä kaikki mitä hamsteri tekee vapaana ollessaan, myös kolttoset, tapahtuvat hiljaisuudessa. Hamsteri on pieni ja osaa olla hyvin huomaamaton, joten sitä voi olla vaikea löytää. Ja hamsteri yleensä löytyy juuri sellaisista paikoista, mistä ei helposti hoksaa edes katsoa. Se mahtuu hyvin pieniin koloihin ja väleihin; huonekalujen alle ja taakse. Se voi kiivetä myös kaappeihin, laatikoihin, pyykkikoreihin ja roskiksiin.

Hamsterit myös tekevät itse koloja hyvin näppärästi. Paperit ja tekstiilit päätyvät hamsterin pesäntekomateriaaleiksi, mutta hamsteri saa tehtyä myös käytäviä runkopatjan, vuodesohvan tai jopa seinän sisälle. Se voi löytää reitin myös lattian alle esim. hellan takaa tai pujahtaa lattiakaivoon. Eikä pidä unohtaa sähköjohtoja, joita hamsteri saattaa jyrsiä!

Kannattaa valita jokin tietty huone, jonne hamsterin laskee vapaaksi. Se voi olla sellainen huone, missä voi pitää hamsteria sivusilmällä samalla, kun itse työskentelee esim. tietokoneella. Muut ovet kannattaa sulkea ja varmistaa, ettei hamsteri pääse oven alta. Sähköjohdot on hyvä nostaa ylös, vaikka yleensä valvonnan alaisena hamsterit eivät kyllä niistä tunnu piittaavan. Onko huoneessa sellaisia huonekaluja, joita on hyvin vaikea siirtää, esim. kirjahylly, pakastin, jääkaappi, keittiön alakaapit, hella..? Kannattaa tarkistaa, onko niissä jokin rako, mistä hamsteri pääsee sen alle tai taakse. Hamsteri nimittäin todennäköisesti on juuri siellä, kun haluat laittaa sen häkkiin, eikä suostu houkuteltavaksi takaisin. Tuki siis sellaiset raot tai valitse toinen huone.

Juoksupalloilu

Jos hamsteria ei voi tai uskalla päästää irti, niin yksi vaihtoehto on antaa sen kipittää lattialla juoksupallon sisällä. Se voi kuulostaa vähän hurjalta, mutta vain ihmisestä: useimmat hamsterit rakastavat sitä, kun tajuavat idean. Hamsteri siis on periaatteessa vapaana huoneistossa, mutta pallon sisällä, ja liikkuu paikasta toiseen pyörittämällä palloa. Se on vahingossa myös tavallista tehokkaampaa liikuntaa!

Osta eläinkaupasta mahdollisimman läpinäkyvä juoksupallo, ettei hamsterin tarvitse sokkona ajella. Juoksupyöriä on eri kokoisia, syyrialaiselle suosittelisin halkaisijaltaan noin parinkymmenen sentin palloa. Liian pieni ei palvele tarkoitustaan, koska hamsteri ei voi siinä liikkua selkä suorana, ja liian suuri voi olla liian painava hamsterille liikuttaa.

Kun laitat hamsterin palloon, sulje luukku huolellisesti ja laita hamsteri keskelle lattiaa. Ensimmäistä kertaa palloileva hamsteri ei käsitä ollenkaan, mistä on kyse. Siksi on parasta, että heti pallon lähellä ei ole mitään, mikä pysäyttäisi liikkumisen. Kun hamsteri pyrkii pois pallosta, se nojautuu palloa vasten ja palloa kallistuu. Hamsterille välähtää tavallisesti hyvinkin pian, kuinka se voi liikuttaa palloa ja se alkaa ajella ympäri asuntoa oikein antaumuksella. Jos hamsteri kuitenkin jää vain palloon rapistelemaan paikoillaan, se saattaa olla liian heiveröinen liikuttamaan palloa tai sitten se vain ei ole sille oikea laji. Hamsteria voi yrittää varovasti opettaa palloilun perusteita houkuttelemalla sitä nousemaan eteenpäin ja sitten kallistaa palloa. Jos ei mene perille, ei auta muu, kuin ottaa hamsteri pois ja kokeilla joskus toiste uudestaan.

Vauhdin makuun päässeet hamsterit hurjastelevat pitkin lattioita vähät välittäen matoista tai törmäyksistä seiniin. Aluksi hamsterin voi kuitenkin olla vaikea päästä mattojen reunojen yli. Samoin sillä voi mennä tovi ennen kuin oppii kääntymään toiseen suuntaan päätyessään huoneen nurkkaan.

Palloonkaan hamsteria ei voi jättää täysin valvomatta. Jos tuttu pallon ääni ja törmäykset hiljenevät, hamsteri on voinut jäädä jumiin sohvan alle, nurkkaan tai muuhun paikkaan, mistä se ei osaa tai voi kääntyä pois. Tällöin hamsteri alkaa etsiä ulospääsyä pallosta ja saattaa onnistuakin murtautumaan siitä.

Juoksupallon paras hyöty on siinä, että eläin pysyy hyvin tallessa, kun ei pääse palloineen koloihin. Se on myös turvassa muilta lemmikkieläimiltä ja ne siltä. Hamsun voi antaa palloilla vapaammin isommassa tilassa, kuin mitä se vapaana voisi.

Puuhamaa

Jos hamsteria ei voi pitää lattialla vapaana eikä juoksupallossa, sille voi kuitenkin järjestää vaihtelua ja virkistystä joka päiväiselle häkkielämälle rakentamalla sille erillisen puuhalaatikon, johon se laitetaan illalla touhuamaan joksikin aikaa. Laatikon rakennusmateriaalista riippuu, kuinka paljon valvontaa hamsteri tarvitsee siellä ollessaan. Periaatteessa hauskasti sisustettu suuri pahvilaatikko riittää, mutta täytyy muistaa, että hamsteri voi nakertaa itsensä sieltä ulos. Jos puuhalaatikko on hamsterinpitävää materiaalia ja siinä on katto, tai reunat ovat tarpeeksi korkeat eikä laatikossa ole mitään, minkä avulla kiivetä ulos, hamsteri voi touhuta siellä ilman erityistä valvontaa.

Hamsterille voi sisustaa vaikka vanhasta akvaariosta hauskan puuhamaan. Puuhamaassa on se hyvä puoli, että rakennusmateriaalin ei välttämättä tarvitse olla aivan niin kestävää, kuin hamsterin asunnon. Sen ei tarvitse myöskään olla aivan niin helppo siivota, koska sitä ei tarvitse siivota yhtä usein. Myöskään sisustuselementtien ei tarvitse olla aivan niin käytännöllisiä ja tilaa viemättömiä.

Sisustuksessa voi käyttää mielikuvitusta ja sitä voi myös vaihdella. Se voi olla myös paksu kasa purua ja/tai heinää/olkea/paperisilppua kaivelemista rakastavalle hamsterille. Yleensä puuhalaatikot sisältävät kuitenkin erilaisia kiipeily- ja piilopaikkoja, tunneleita, juoksupyörän yms. Puuhalaatikkoonkin voi laittaa vessan, evästä ja juomapullon. Saman talon terveet hamsterit voivat käyttää yhteistä puuhalaatikkoa vuorotellen.

Puuhamaan yksi vaihtoehto on labyrintti. Se voi olla pohjapiirrustukseltaan perinteisen, ihmisten paperilla ratkomien labyrinttien näköinen. Se voi olla myös laatikko, joka on jaettu moneen pieneen "huoneeseen" oviaukoilla varustetuilla väliseinillä. Väliseinästä toiseen voi laittaa menemään putkia. Oviaukkoja kannattaa laittaa eri korkeuksille, mutta yleensä hamstereita kiinnostavat matalimmat. Erilaisia putkistoja suunnitellessa kannattaa pitää mielessä, että hamsteri pitää saada niistä myös pois.

 

Karannut hamsteri

Julkaistu Nakertajat 4/08 -lehdessä.

Joskus hamsteri voi päästä karkaamaan häkistä, puuhalaatikosta tai juoksupallosta, tai se on ollut vapaana jaloittelemassa, eikä sitä enää häkkiinmenoaikana löydetä. Jos hamsteri on niin kateissa, ettei tiedetä edes, missä huoneessa se on, kaikki ovet suljetaan ja joka huoneeseen laitetaan nurkkiin tietty lukumäärä esim. pähkinöitä. Aamulla pähkinät lasketaan. Hamsteri on huoneessa, jossa pähkinöitä on kadonnut.

Toisinaan on varmasti tiedossa, missä huoneessa hamsteri lymyää. Sitä ei kuitenkaan saada kiinni, koska huonekalua ei haluta rikkoa tai sitä ei jakseta siirtää. On myös tapauksia, joissa hamsteri on päässyt seinän sisälle, ja ne ovat erityisen hankalia.

Tällöin ei auta muu kuin odottaa, että hamsteri tulee sieltä itse ulos. Hamsteria voi houkutella ulos kolostaan esim. tuoksuvalla herkkuruoalla, mutta toisinaan vapauden makuun päässeet hamsterit ovat täynnä kapinahenkeä, eivätkä suostu luopumaan vapaudesta. Jos hamsteri menee lankaan ja tulee ulos, pitää kolo sulkea heti sen takaa, koska "villiintynyt" hamsteri voi yrittää pujahtaa takaisin. Jos kolon ulkopuolelle joutunut hamsteri ei anna ottaa itseään kiinni, on parasta, ettei se pääse enää livahtamaan mihinkään koloon, koska sitä on entistä vaikeampi saada sieltä pois.

Jos kiukkupussiin ei uskalla koskea, sen voi houkutella putkeen tai pitkänomaiseen purkkiin. Hamsterin päälle voi myös laittaa ylösalaisin jonkin purkin ja liu'uttaa sitten purkin ja lattian väliin jonkin ohuen levyn, kuten pahvin, jonka avulla hamsterin voi siirtää häkkiinsä rauhoittumaan. Jos sellaista ei heti löydy, pitää purkin päälle laittaa paino, ettei hamsteri nosta sitä pois voimakkaalla nenällään.

Jos hamsteria ei saada pois piilostaan, huoneen ovet suljetaan visusti, ettei hamsteri laajenna karkumatkaansa. Pitää huomioida, ettei hamsteri pääse myöskään ovien alta. Kissat ja koirat pitää ottaa huoneesta pois. Jos huoneessa on muita häkkieläimiä, hamsteri voi yöllä kiivetä niiden häkkeihin tai häkkien päälle, mikä ei välttämättä ole molemmille osapuolille turvallista. Myös akvaariot ja muut vesiastiat voivat hukuttaa hamsterin. Karkumatkalla hamsterit tuntuvat löytävän kaikki vaaranpaikat!

Elävänä pyydystävä loukku olisi kaikista kätevin, mutta harvalla sellainen on. Monesti kuitenkin riittää, että hamsterin häkki jätetään lattialle ovi avoimena, niin karkulainen löytyy aamulla mökistään nukkumasta.

Karkuhuoneen lattialle kannattaa jättää ämpäri tai muu astia tai laatikko, johon joutuessaan hamsteri ei pääse kiipeämään pois. Ämpärin viereen laitetaan tikkaat, ne voi rakentaa vaikkapa kirjoista. Pohjalle laitetaan hieman purua pehmustamaan pudotusta. Ämpäriin laitetaan houkutukseksi esim. halkaistu omena tai muu voimakkaasti hyvältä tuoksuva ruoka. Siitä hierotaan tuoksua myös tikkaisiin, että hamsteri löytää tiensä paremmin ansaan. Ämpärin ulkopuolelle ei pidä jättää ruokaa, sillä hamsteri voi tyytyä niihin ja hamstrata ne mukaansa takaisin piilopaikkaan. Tässä on huomioitava myös esim. kanien tai marsujen häkit, joihin hamsteri pääsee sisälle hamstraamaan papanoita ja ruokaa.

 

Ulkomaailma

Hamsteria ei saa viedä ulos lainkaan valvomatta. Eikä välttämättä edes valvotusti. Hamsterinvaljaat ovat luultavasti typerin keksintö, mitä on eläinkaupoissa nähty. Hamsteri ei varmastikaan nauti kiristävistä naruista ympärillään! Kiristämättömät taas voivat päästää hamsterin pakoon, koska ne mahtuvat ujuttautumaan hyvin kiperistä paikoista. Hamsteri myös nakertaa narut poikki käden käänteessä. Sylissä hamsteria en liioin veisi kodin ulkopuolelle.

Jos hamsterin kuitenkin haluaa välttämättä viedä ulos, se pitää tapahtua häkin välityksellä kesäpäivällä, ettei se vilustu. Häkin voi viedä ulos, mutta sitä on syytä valvoa jatkuvasti. Aina löytyy vapaaehtoinen harakka, varis tai kissa, joka kaataa häkin tai nyppää hamsteria pinnojen välistä. Luonnonvaraiset hiiret mahtuvat hamsterihäkin pinnojen välistä. Kuulostaa uskomattomalta, koska lemmikkihiiret eivät ikipäivänä pystyisi samaan, mutta olen omin silmin todistanut asian! Hiiriä houkuttaa luultavasti enemmän hamsterin eväät, mutta hamsteri voi tilaisuuden tullen tappaa ja syödä hiiren, ja siten myös mahdolliset loiset ja taudit sen mukana.

Häkin verkko-osan voi laittaa tasaiselle nurmikolle niin, että hamsteri voi nuuskia siinä hetken valvotusti. Häkin päälle kannattaa laittaa paino. Hamsteria ei silti kannata jättää valvomatta, ettei se onnistu kaivautumaan pakoon. Turvallisin keino kuitenkin on tuoda luonto hamsterille eikä hamsteria luontoon. Hae siis hamsterille sisälle luonnonantimia. Esimerkkejä löytyy häkin sisustus-luvusta.

Kesällä hamsterin häkin voi laittaa leikkimökkiin, jos sisäilma tuntuu nousevan kestämättömiin lukemiin. Tässäkin on se ongelma, että hamsteri eväineen voi houkutella hiiriä. Hamsterin voi viedä leikkimökkiin vasta "T-paitakelillä", mutta se pärjää siellä syksyyn, ellei lämpötila laske jyrkästi.

Asumus Etusivulle Ruokinta

© Anemoneniitty.net, 14.01.2009 19:58 Validated by HTML Validator (based on Tidy)