*Hamsterin hankinta*

Julkaistu Rodentiassa ?/07.

Harkinta ennen hankkimista!

Hamsteria hankittaessa kannattaa ottaa huomioon monta seikkaa. Tässä muutama tavallinen kompastuskivi heti alkuun positiivisen mielikuvan luomiseksi... ;)

1. Hamsteri elää melko lyhyen ajan, noin 1,5 - vajaa 3 vuotta. Lyhyen elinikänsä puolesta hamsteri sopii siis hyvin ensimmäiseksi jyrsijäksi. Jos tällainen pieni häkkieläin ei olekaan se oikea laji lemmikiksi, hamsterilleen voi silti antaa hyvän kodin sen loppuelämäksi, koska se ei edellytä vuosikausia eikä välttämättä erakkona edes juurikaan seurustelua.

2. Hamsterikaan ei ole mikään mahdottoman halpa hankinta. Vaikka se onkin pieni ja aika vaatimaton. Hamsteri ei itsessään maksa paljon, vaikka jossain eläinkaupassa hinta saattaa olla moninkertainen. Hamsteri tarvitsee pitävän häkin, joka uutena ostettuna maksaa nykypäivänä useita kymmeniä euroja. Hamsteri on eloisa pieni olento ja häkki saa olla niin iso kuin mahdollista. Sinne tarvitaan ehdottomasti myös kaikenlaisia virikkeitä. Useimmat löytävät omasta taloudesta sellaisia ihan ilmaiseksi, mutta esimerkiksi juoksupyörät saattavat olla hyvinkin hintavia. Kuivikkeet ja ruoka eivät ole suuri kustannuserä, sillä hamsterin häkkiä ei tarvitse siivota niin usein kuin kanin tai marsun, ja se syö vuorokaudessa vain noin ruokalusikallista vastaavan annoksen. Tietenkin jos hamstereita on kymmeniä ja ne ruokitaan kaikki piltillä, niin se tulee jo arvokkaaksi. Kuka tahansa voi sairastua, niin myös hamsteri. Eläinlääkärireissut ovat lähes aina kalliita.

3. Hamsteri tunnetaan jokseenkin yleisesti äkkipikaisena ja kiukkuisena unikekona. Se ei kuitenkaan ole koko totuus. Hyvin kohdeltu ja paljon hellyyttä saanut hamsteri on hauska pikkuotus. Kuitenkin sellainen yksilö, joka vähän väliä kiskotaan hereille pesästä kesken unien, on äärimmäisen stressaantunut. Hamsteri on yöeläin, joten sillä on huono näkö, käyttäähän se "katsomiseen" enimmäkseen viiksiä ja tarkkaa hajuaistiaan. Tästä syystä hamsteri voi puraista sormeen, vaikkei olisi missään nimessä aikonut mitään pahaa! Omistajan käsi on voinut haista vaikkapa herkulliselta porkkanalta tai talon pelottavalta kissalta ja hamsteri on likinäköisenä luullut sormen olevan juuri sitä, miltä se haisee/tuoksuu ja käyttänyt purukalustoaan sen mukaisesti.

4. Hamsterit ovat yöeläimiä, eivätkä ne epäröi metelöidä toisten yrittäessä nukkua. Mikäli hamsteri on asutettu makuuhuoneeseen, rapistelu, pinnojen nakertelu ja juoksupyörässä pötkiminen voi valvottaa ennen kuin siihen tottuu.

5. Hamsteri ei ole varsinaisesti sylilemmikki, vaikka monet lemmikkihamsterit oppivatkin nauttimaan omistajansa seurasta. Harva kesyinkään hamsteri jaksaa pysyä paikallaan edes hetken. Sen sijaan hamsteri liikkuu käsissäkin koko ajan, otteen tiukentaminen saa hamsterin vain ärtymään tai panikoimaan. Toisaalta hamsterin käsittely vaatii kuitenkin varmuutta ja näppäryyttä, sillä eläin putoaa heti tilaisuuden tullen ja katkoo hennot luunsa.

6. Kaikista yllämainituista seikoista johtuen hamsteri ei ole ihanteellinen lapsen lemmikiksi. Aikuisille ja murrosikäisille se sopii hyvin.

Millainen hamsteri?

MUUNNOS:

Hamstereita on lemmikkinä viittä eri lajia: syyrialaisia, kiinankääpiöhamstereita sekä kolme venäjänkääpiöhamsterilajia; talvikko, campbelli ja roborovski. Syyrialaisia hamstereita ja campbelleja on hyvin monen värisiä, varmasti jokaiseen makuun. Niillä on myös muutama turkinmuunnos. Roborovskeilla ja talvikoilla on yhteensä muutama värimuunnos. Jos haluat nimenomaan tietyn lajisen, turkkisen tai värisen hamsun, kannattaa aloittaa etsinnät Suomen Hamsteriyhdistyksen kasvattajalistasta tai foorumista. Vaikka listasta ei löytyisikään juuri sitä muunnosta, josta olisit kiinnostunut, monelle kasvattajalle syntyy muunkin sorttisia poikasia. Tosin kaikkia muunnoksia ei ole Suomessa lainkaan...

Tällaiset stereotyyppikäsitykset vallitsevat kääpiöistä: kiinankääpiöhamsterit tykkäävät takertua sormiin, talvikot "poseeraavat" kädellä, roborovskit ovat vikkeliä ja campbellit... Niin, muutama vuosi sitten ne olivat ihan kamalia, mutta nyt niiden luonteeseen ja diabetekseen on jalostuksessa kiinnitetty erityisen paljon huomiota hyvällä menestyksellä. Venäjänkääpiöhamsterin mahassa on talirauhanen, jota tulisi tarkkailla ja tarvittaessa putsata.

Pitkäkarvaisia hamstereita pidetään helposti vaikeahoitoisina, mutta se ei ole totta. Pitkäkarvaisen uroksen tupsuihin saattaa tarttua puruja, mutta ne voi nyppiä tai vaikkapa leikata irti. Ero on niin pieni, ettei sitä mielestäni tarvitse edes laskea vaikeahoitoisuuteen. Takkupalloja ei juuri synny, jos kuivikkeet valitaan oikein. Pk-urokset tarvitsevat malliltaan umpinaisen juoksupyörän, sillä pitkät tupsut tarttuvat juoksupyörän akseliin ja voivat siten aiheuttaa nipistelyä tai jopa vaaratilanteita.

SUKUPUOLI:

Keskimäärin naaraat ovat pienenä paljon touhukkaampia ja pippurisempia, urokset rauhallisempia, vaikka ero ei yhden hamsterin omistajalla juuri tunnukaan. Ainoastaan urokselle tulee oikea pitkä turkki. Pitkäkarvaiselle naaraalle pitkää karvaa tulee vain pienet tupsut takapuoleen, korvien taakse ja vyötärölle. Muualta turkki on naaraalla melko lyhyttä.

Jos haluaa teettää hamsterillaan poikueen, mutta joutuu pitää eläinmäärän minimissä, kannattaa hankkia naaras ja lainata sille urosta joltain muulta. Naaras on huomattavasti vaikeampi saada jalostuslainaan.

IKÄ:

Periaatteessa kannattaa hankkia mahdollisimman nuori eläin, koska hamsteri on ihmisen mittapuulla lyhytikäinen. Aikuisena ostetusta hamsterista saattaa tulla hyvinkin lyhytaikainen lemmikki, jos sen ikää ei tiedetä. Jälkikasvusta haaveilevan naaraan ostajan on parasta hankkia eläin, joka on reippaasti alle vuoden ikäinen, että poikueen ehtii teettää ajoissa. Hamsterin luovutusikä on keskimäärin 4-5 viikkoa ja missään tapauksessa alaikäistä eläintä ei saa ostaa!

Ensimmäiseksi hamsteriksi voisin kuitenkin ihan reilusti suositella jo aikuista ja siten rauhallista sekä mielellään valmiiksi kesyä hamsteria. Kokemattomalle uudelle omistajalle aikuinen hamsteri voi olla turvallinen valinta, sillä siitä tietää jo, millainen persoonallisuus otus on. Olettaen tietenkin, että myyjä on tuntenut kyseisen hamsterin jo pidemmän aikaa.

Uusi omistaja voi myös itse pelästyä ja saada peloissaan kirkuvasta uhmaikäisestä hamsulapsesta huonon ensivaikutelman, jolloin se voi jäädä kokonaan tutustuttamatta ja totuttamatta uuteen perheeseensä. On kuitenkin otettava huomioon, että hamsterinkin poikanen saattaa ikävöidä vielä emoaan, uudet hajut ja äänet sekä elämänsä ensimmäinen ajomatka pelottavat ja ehkä sillekin voi tulla autossa huono olo. Mutta jokainen hamsteri kesyyntyy ihastuttavaksi pikkunallekarhuksi, jos vain viitsii nähdä vaivaa!

Mistä hamsteri ostetaan?

Kasvattajat pitävät hamstereillaan kohtuullisempia hintoja, sillä he ovat paremmin perillä myymänsä eläimen rahallisesta arvosta sekä suositushinnoista. Kasvattajalistalla olevat kasvattajat ovat myös tilivelvollisia yhdistykselle, jonka listalla he ovat. Eläinkauppaeläimen taustoja voi olla mahdotonta selvittää, kasvattajalta saa yleensä sukutaulut lemmikiksikin tarkoitetulle, mahdollisesti kauneusvirheitäkin omaavalle vipeltäjälle.

Seuraavissa tarkoitukseni on protestoida yhtälailla vastuuttomia kasvattajia kuin heidän tuotoksiaan eteenpäin levittäviä eläinkauppoja.

Monet eläinkaupat hankkivat hamstereita ulkomaisista eläintukuista. Ellet tiedä mistä hamsteri on liikkeeseen tullut, et myöskään tiedä kenen toimintaa kannatat. On olemassa kotimaisia kasvattajiakin, joiden toiminta muistuttaa tukkua, eli kasvatuksessa panostetaan vain poikasten suureen lukumäärään, ei niinkään laatuun. Tukusta tulleet eläimet ovat eläneet ala-arvoisissa olosuhteissa ilman positiivisia ihmiskontakteja. Säälistä ostaminen tekee tilaa seuraaville uhreille, joten mikään ei muutu.

Ulkomailta (esim. Ruotsista) tulleet hamsterit voivat tuoda mukanaan papova-viruksen, joka on tarttuva, tuskallinen ja tappava. Papovan, kuten monen muunkin sairauden, itämisaika on sen verran pitkä, että oireet puhkeavat vasta ostamisen jälkeen.

Hamsteriharrastajia halutaan vakavasti varoittaa ostamasta hybridikääpiöitä. Eläinkaupasta hankitusta kääpiöhamsterista ei ole välttämättä mitään takeita, onko se oikea talvikko, campbelli vai niiden risteytys. Eläinkauppiaat voivat myydä hybridejä tietämättään/piittaamattomuuttaan harvinaisuuksina (esim. "mandariinihamsterit"). Kasvattajat sen sijaan saisivat hamsteriyhdistyksen heti kimppuunsa näin vastuuttomasti toimiessaan. Risteyttämällä talvikoita ja campbelleja, syntyy hamstereita jotka saattavat edelleen päätyä jatkamaan sukua jollain taholla, oli kyse sitten kasvatuksesta tai lemmikkipoikueista. Osa jälkeläisistä voi päälle päin näyttää jomman kumman lajin edustajalta. Sotkemalla talvikot ja campbellit keskenään, saavat nämä kaksi lajia pidemmän päälle toistensa ongelmatkin osakseen: talvikoille tulee diabetes ja campbelleille aggressiivisuus lajitoveria kohtaan.

Mitä tekemistä hamsterin taustan puhtaudella on lemmikkiomistajalle, jos hän ei aio poikasia teettää? Eläimen ostaminen vastuuttomasta paikasta on toiminnan taloudellista tukemista eli rohkaisu jatkaa samaan tyyliin. Ei siis osteta sieltä, mistä halvimmalla tai nopeimmin saadaan! Lemmikinomistajilla on usein kova kiire saada eläin hetimmiten. Kannattaa kuitenkin jaksaa odottaa huolehtivaan kotiin syntyvää poikasta. Kasvattajalla ei voi olla kokoajan myytäviä poikasia, että hän ehtii kesyttää kaikki, ja jos hän aikoo saada kaikille kasvateilleen mieleisensä kodit ilman eläinkauppojen apua.

Teoriassa hamsterin kasvuolosuhteiden näkeminen olisi hieno asia, sillä se kertoo oman karun tarinansa siitä, haluatko todella rahallisesti palkita kasvattajaa touhuistaan. Käytännössä tämä aate ei kuitenkaan toimi. Jos kasvattaja on tarkka eläintensä hyvinvoinnista ja bakteerikammoinen (ja siten luultavasti myös siisti), hän ei välttämättä voi päästää eläinhuoneeseen vierailijoita, vaan joutuu tuomaan myytävän eläimen sen ulkopuolelle. Eläinhuone on paikka, jossa eläimet synnyttävät ja imettävät, eli tarvitsevat yksityisyyttä. Kyseessä on niiden, kuten myös kasvattajan ja hänen perheensä koti, ei mikään nähtävyys. Lisääntyvät eläimet häiriintyvät helposti ja silloin hamsteriemot voivat syödä vastasyntyneet poikasensa. Vierailijoiden vaatteissa ja kengissä kulkeutuu pöpöjä ulkomaailmasta, joita pienet poikaset, emot, vanhukset ja toipilaat eivät kestä.

Eläinkaupassa asiakas kyllä näkee lähes poikkeuksetta eläimen olosuhteet. Käytä sitä hyväksesi ja kiinnitä huomiota muidenkin kuin ostamasi eläimen häkin siisteyteen yms. Toisaalta, koska eläinkaupassa kulkee päivittäin kymmeniäkin ihmisiä ja eläimet tulevat ja menevät, altistuvat pöpöjen lisäksi hamsterit yöeläiminä päivittäiselle häiriölle, joka tekee ne stressaantuneiksi.

Mitä maksaa?

Tavallisesti hamsterista pyydetään 10-20 euroa. Jos joku myy halvemmalla, niin sitä saa ihmetellä ääneen. Eihän hamsterissa ole jotain, mitä myyjä jättää kertomatta? Nooh, selitys voi olla myös hyvin viaton ja yksinkertainen: hamsterissa ei ole mitään vikaa, mutta se nyt vain ei ole enää mikään poikanen, eli tarvitsee jo oman häkin. Jos kotona on vielä monta sellaista poikasta, ei kasvattajaa naurata.

Hinta on yleensä kasvattajalta ostettuna 12-20 euroa. Eläinkaupoissa hamsterit maksavat siinä 20-30 euroa ja usein näkee kääpiöiden olevan hieman syrkkejä kalliimpia.

Hintaa voi nostaa esim. mukana tulevat tarvikkeet tai matkakulut, jos hamsteri tuodaan jostain kauempaa. Ikä ei yleensä vaikuta hintaan ylentävästi vaan pikemminkin päinvastoin. Jos hankkii esimerkiksi monta eläintä samalta kasvattajalta, niin niille voi olla jokin "pakettihinta".

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota ostohetkellä?

Eläinkaupassa pieni luovutusikäinen tai jopa alaikäinen, ja miksei vanhempikin eläin voi saada erilaisia tartuntoja. Muut myytävät eläimet sekä kaupassa vierailevat ihmiset voivat kantaa mukanaan tauteja tai ulkoloisia, joista osasta voi olla hyvin vaikea päästä eroon. Kasvattajallakin voi tietenkin olla samanlaisia ongelmia, sillä kasvattaminen ei ole ihan helppoa. Maalaisjärki siis peliin!

Hamsterin ulkonäköön kannattaa kiinnittää aika paljonkin huomiota ostohetkellä, muutenkin kuin että sen väri ja karvanlaatu miellyttää omaa silmää. Se ei saa vuotaa mistään reiästä; nenästä, suusta, silmistä saati pepusta tai korvista. Missään nimessä ei kannata hankkia hamsua, joka on ripulilla! Lievä kuolaaminen taas voi johtua kuumuudesta. Turkissa ei saa olla kaljuja laikkuja. Tosin syrkin kyljissä olevat pienet karvattomat alueet ovat ihan normaalia; ne ovat hajurauhaset.

Mernandon hajurauhaset pilkottavat kyljistä.

Hamsteri ei saa olla kipeän näköinen, jolloin se voi esim. vain nököttää nurkassa karva pörrössä, selkäranka pystyssä ja hengittää oudosti. On tietenkin yritettävä tehdä ero vasta heränneen ja sairaan hamsterin välillä. Liika vilkkaus karisee iän ja käsittelyn myötä, eli se on oikeastaan ihan hyvä asia; ylivilkas hamsteri on varmasti terve!

Terve (hereillä oleva...) hamsteri tarkkailee ympäristöä kirkkaat silmät valppaina ja se tuntuu käteen kiinteältä. Jos hamsteri on luiseva, mutta sen iso pinkeä maha roikkuu, se voi olla merkki esim. suolitukoksesta. Myöskään aliravittua (tai muutenkaan huonosti hoidettua) hamsteria ei tule koskaan pelastaa kyseenalaisesta paikasta! Sillä tavalla rahoitat myyjän arveluttavaa toimintaa tai vähintäänkin mahdollistat sen, että myyjä saa tilaa uudelle "uhrille" tai ehkä kahdelle...

Jos hamsteri tuntuu turkin alta muhkuraiselta, sillä on luultavasti iho ruvella mikä on merkki siitä, että sitä ei ole erotettu lajitovereistaan ajoissa. Ne ovat tapelleet kovasti ja hamsterista ei välttämättä koskaan enää tule täysin luottavaista eläintä, kun sen elämä on alkanut näin stressaavasti. Jos kyseessä on naaras, se voi olla kantavana, sillä hamsterit eivät tappele verissä päin ennen sukukypsyyttä. Älä siis hanki hamsteria sellaisesta paikasta, missä aikuiset hamsterit asuvat yhdessä!! Jos poikasia on samassa häkissä jo useampi kuin yksi sukupolvi, se viittaa jo hyvin tuomittavaan piittaamattomuuteen luontokappaletta kohtaan.

KÄÄPIÖT:

Kääpiöhamsteria ei kannata ostaa sellaisesta paikasta, missä kasvattaja/myyjä antaa kääpiöiden asua yhdessä sukupuoleen ja lajiin katsomatta, ei tiedä lisääntyvien kääpiöidensä lajia, käyttää niistä omituisia nimityksiä, kuten mandariinihamsteri tai yrittää myydä harvinaisen värisiä talvikoita. Eri kääpiöhamsterilajien risteyttäminen keskenään on vakava asia, mistä ei seuraa muuta kuin vaikeuksia jopa eläimille itselleen.

NÄYTTELY/JALOSTUSELÄIN:

Näyttely- tai jalostushamsterin häntä kannattaa tarkistaa. Hännän tulee olla suora. Jos siinä on mutka eli knikki, niin et voi käyttää tätä eläintä alkuperäisen suunnitelmasi mukaan. Ulkomuotoluokassa hamsteri hylätään. Et voi myöskään itse tietää, onko knikki tullut hamsterille tapaturmaisesti, kun et ole hamsteria itse kasvattanut ja hoitanut. Knikki voi siis olla perinnöllinen.

Kurkkaa myös hamsterin suuhun. Yläetuhampaiden pitää olla alahampaiden edessä. Jos ne ovat samalla kohdalla tai alahampaiden takana, kyseessä on purentavika ja tällöin hamsterin hampaita voi joutua lyhentämään säännöllisesti. Myös purentavika voi olla tapaturman tai yksipuolisen jyrsimistavan seurausta tai perinnöllistä. Alahampaat ovat tavallisesti noin kaksi kertaa ylähampaita pidemmät ja se on ihan normaalia. Jos hampaat kuitenkin näyttävät liian pitkiltä, myyjän tulee lyhentää ne tai saattaa hamsteri asiantuntijan käsiin.

Kasvattajan asiantuntemukseen kannattaa luottaa ja kertoa, mihin tarkoitukseen hamsterinsa hankkii, muuten kasvattaja ei voi suositella mitään tiettyä poikasta ja saattaa tietämättään myydä esim. harmittomia mutta perinnöllisiä kauneusvirheitä omaavan lemmikin omistajalle, joka haluaa käyttää hampuusiaan näyttelyissä ja jalostuksessa. Jos myyjä tarjoaa allekirjoitettavaksi myyntisopimusta, sitä ei tarvitse pelästyä, vaan lukea läpi ennen allekirjoittamista, se on tarkoitettu ostajan turvaksi. Sen sijaan kannattaa vähän ihmetellä, jos myyjä (tai ostaja...) suorastaan kieltäytyy allekirjoittamasta sellaista. Hamstereille ei ole vielä lajiyhdistyksen puolesta saatavilla myyntisopimuksia, mutta sellaisia löytyy esim. SMY:n tai SKY:n nettisivuilta. Ne voi muokata haluamaansa muotoon tai tehdä kokonaan itse.

Kun lähdet ostamaan hamsteria...

Ilmesty paikalle etukäteen sovittuna aikana. Kasvattajan mielenrauhan kannalta olisi hyvä ottaa vanhemmat mukaan sisälle asti!

Varaa mukaan tasaraha. Kasvattaja ei pyöritä firmaa hamstereilla, joten vaihtorahaa ei helposti ole, korttihöylästä puhumattakaan.

Tarvitset jonkin, minkä sisällä kuljetat hamsterin kotiin. Parhaiten tähän soveltuu oikea hamsterin kuljetuslaatikko, mutta jos et usko sitä muutoin tarvitsevasi, niin muitakin vaihtoehtoja on.

Toinen varmasti hamsterinpitävä ratkaisu on häkki/terraario. Kasvattaja näkee varmasti mielellään "lapsensa" tulevan asunnon, mutta ison asumuksen kuljettaminen on vaivalloista. Pieni hiirihäkki tms. sopii muuten hyvin varahäkiksi ja kuljetukseen, mutta siitä pääsevät kuivikkeet karkuun ja saattavat sotkea auton, jos hamsteri innostuu kaivamaan. Häkki on myös vetoisempi kuin terraario.

Itsetehdyistä versioista tavallisimmat ovat pahvilaatikko ja muovinen karkkilaatikko. Molempia saa yleensä kaupasta ilmaiseksi. Ikävänä puolena on se, että hamsteri voi pitkällä matkalla laajentaa hengitysreikiä. Mikä tahansa n. litran vetävä purkki käy lyhyelle matkalle, jos siihen voi tehdä hengitysreikiä tai vaikka teipata verkon palan.

Sitä ei voi liikaa korostaa, että hamsterin asunto pitää ostaa ennen hamsteria tai viimeistään samalla reissulla! Hamsteri ei pysy kovinkaan pitkään pahvi- tai karkkilaatikossa!

Mitä hamsteri tarvitsee?

Kun hamsteri tulee kotiin, sille tulee olla jo valmiina odottamassa seuraavat asiat:

juomapullo
puruja tai muuta kuiviketta
siemenseosta/täysravintopellettiä
häkki/terraario

Nämä olisi myös hyvä olla olemassa:

kaksi ruokakuppia (toinen siemenille, toinen tuoreelle)
suola ja/tai kalkkikivi
pesämökki
juoksupyörä
kuljetuslaatikko
vitamiineja

Näitäkin voi tarvita:

juoksupallo
pienet kynsisakset
ihmisten tavallisia silmätippoja ärsytykseen
vessalaatikko ja sen kuivikkeet

Yleistä Etusivulle Asumus

© Anemoneniitty.net, 3.10.2009 22:57 Validated by HTML Validator (based on Tidy)