*Hamsterin asumus*

 

Yleistä

Lue tästä Maa- ja Metsätalousministeriön lemmikkieläimen pitopaikan vaatimukset.

On täysin makuasia, haluaako hamsterinsa asuttaa terraarioon, häkkiin vai niiden yhdistelmään tai välimuotoon. Omistaja joutuu itse punnita niiden erilaisia versioita sekä hyviä ja huonoja puolia. Tässä voidaan puhua häkistä tarkoittaen hamsterin asumusta yleisesti ottaen, oli se sitten monikerroksinen metallihäkki, puusta ja minkkiverkosta rakennettu kaappi, vanha lasinen akvaario tai muovinen terraario.

Asunto saa olla itsetehty tai ostettu. Kumpikin voi olla kallis tai edullinen vaihtoehto, riippuu täysin itsestäsi. Hamsteria ei liikuta onko häkki värikäs ja koristeellinen vai vähän vaatimattomampi tekele. Tärkeintä on, että häkissä on tarpeeksi tilaa ja turvaa, lajinomaiset kestävät ja virikkeelliset kalusteet, helpposiivota, pitää hamsterin sisällään, mutta se on myös helppo ruokkia ja saada häkistä ulos.

Ostaessasi häkkiä eläinkaupasta, hinta on helposti päätä huimaava, jos häkki on täytetty kaikenlaisella värikkäällä tilpehöörillä. Tämä huijaa ihmissilmää. Lähempi tutustuminen yleensä osoittaa muovisen krääsän kelvottomaksi aikuiselle hamsterille. Tarvikkeet ovat yleensä muovisia, heppoisia ja pieniä. Kaikki muoviset huonekalut ovat periaatteessa huonoja, koska hamsteri voi jyrsiä niitä ja niellä teräviä palasia. Häkissä yleensä mukana tuleva muovimökki ja pikkujuoksupyörä ovat liian pieniä aikuisen syyrialaisen käyttöön. Kupit ja vessalaatikon voi hankkia helposti erillisinä ja joka kotitaloudesta niitä voi löytyä ihan ilmaiseksikin. Alle desin pikkukupposet hamsteri kantaa mökkiinsä sellaisenaan tai kadottaa puruihin.

Edullisempia hankintoja asumuksen kannalta ovat yleensä käytettyjen ostaminen. Jyrsijänäyttelyissä, myyntisivuilla, foorumeilla, jopa kirpputoreilla jne. on usein myytäviä häkkejä ja terraarioita. Jotkut voivat olla hyvinkin vähänkäytettyjä.

Itsetekeminen voi olla hyvin kallista, jos ei pysty ostamaan mistään vain pientä määrää verkkoa. Jotkin rauta- tai maatalouskaupat myyvät vain kokonaisia rullia. Uusiokäytöllä luonto pelastuu, älä epäröi hyödyntää kaikkea, mitä sinulla on jo ennestään! Häkin/terraarion voi kyhätä rautaverkosta, laudoista, tukevasta levystä, lasista, plexistä... Kaikki lähtee hyvästä pohjalaatikosta, joka voi olla vaikka tavaratalon muovilaatikko tai itse vesivanerista rakennettu.

Verkko-osan/pinnavälin tulee olla korkeintaan sentin levyistä. Tarkista, ettet osta esim. marsuhäkkiä, sillä hamsteri pääsee siitä läpi. Ovien tulee olla tiiviitä. Seinien pinnojen tulee olla suurimmaksi osaksi vaakasuorassa, että niissä pääsee paremmin kiipeilemään. Hamsterit riippuvat mielellään seinissä ja katossa, mutta koska ne ovat hiiriä huomattavasti kömpelömpiä kiipeilijöitä, kannattaa kuivikkeita olla mahdollisimman paksu kerros pohjalla pehmusteena hamsterin pudota tömähtäessä alas. Tämän takia suoran putoamismahdollisuuden on oltava alle 30cm, muuten hamsun voi käydä pahastikin. Yleisintä, mitä voi sattua, on jalan tai hännän katkeaminen, mutta hamsteri voi myös halvaantua.

Kaikki hamsterit tarvitsevat katon päänsä päälle, sillä niiden lempiharrastus on seinäkiipeily. Hamsterin asumuksen kannattaa olla tietenkin mahdollisimman iso, ainakin 40x30cm. Jos haluaa laittaa hamsterihäkkejä vierekkäin, on varmistettava, etteivät hamsterit pääse puremaan toisiaan häkin pinnojen välistä.

 

Häkki

Häkki lienee yleisin syyrialaisen hamsterin koti. Häkki tarjoaa hyvät kiipeilymahdollisuudet, ja seinäkiipeilyhän on syrkin rakkain harrastus. Häkin pinnoihin/verkkoon on myös helppo kiinnittää juomapullo ja juoksupyörä. Häkkiin on myös helppo tehdä lisäkerroksia.

KERROKSET:

Häkissä saisi kernaasti olla vähintään puolitoista kerrosta eli pohjakerroksen lisäksi pieni parvi. Useampikin kerros sopii mainiosti, mutta varo ettet sitten tingi pohjalaatikon koosta kauheasti. Toki jokainen kerros lasketaan mukaan pohjapinta-alaan. Kerroshäkkiä ostaessasi tai tehdessäsi, kiinnitä huomiota ovien sijaintiin ja siihen, että pääset käsiksi joka kerrokseen. Kerrosten ei tarvitse olla kokonaisia, vaan myös tasanteet/parvet siellä täällä ovat mukavia.

Kerroshäkin voi helposti tehdä lintuhäkistä. Muutenkin häkki, jossa on liian korkea pudotus hamsterille, on helposti korjattu muutamalla välikerroksella. Kerrosten ei tarvitse olla hamsterinpitävät, koska se ei silti pääse häkin ulkopuolelle. Kunhan se vain ei vahingoita itseään rakenteissa. Kerroksia voi tehdä tiheästä verkosta. Liian suurisilmäinen verkko on ikävä, kun jalat osuvat kokoajan väleihin. Lisäksi verkko on vaarallinen, jos hamsteri saa ponnisteltua päänsä sen läpi. Ja sen se tekee! Kerroksia voi tehdä myös:

Pahvikerrokset:

Hamsterille tuo mukavaa vaihtelua mihin tahansa häkkiin, kun seiniin kiinnitetään tukevasti maalarinteipillä pahvisia rasioita, joihin on valmiiksi leikattu oviaukkoja. Maitopurkit, konvehtirasiat, keksipaketit jne. ovat mainioita. Suurempiakin rasioita voi käyttää, mutta esimerkiksi riisimuropakkaus vaatii aika paljon vapaata korkeutta häkistä. Pienen rasian pitäisi olla vähintään sen kokoinen, että hamsteri mahtuu menemään sen läpi, eihän siitä muuten mitään iloa ole, kuin että sen päällä voi istua.

Pahvirakennelmat häkissä eivät tietenkään ole ikuisia. Joillain hamstereilla ne voivat kestää hyvinkin pitkään. Niistä saattaa tulla jopa ruokakomeroita. Pahvin lyhytikäisyyden voi laskea hyväksi tai huonoksi puoleksi. Likaantuneen osan voi leikata pois, jos ei halua poistaa koko elementtiä. Nakerrettujen osien tilalle voi teipata uusia, joten ympäristö pysyy sopivan vaihtelevana hamsterin kannalta ilman, että esim. mökin tai vessan paikkaa vaihdetaan.

Tikkaat:

Tikkaat eivät ole hamsterilla välttämättömät kerroksesta toiseen, koska se kiipeää yhtä kätevästi seinää pitkin. Toki tikkaat voivat loivaan laitettuna helpottaa alastuloa. Monet hamsterit kuitenkin kokevat tikkaat vain haasteeksi siitä, että saako ne kumoon vai ei... Tarvittaessa ne voi kiinnittää pysyvästi paikoilleen rautalangalla. Teippi toimii myös lyhyempiaikaisena kiinnittäjänä.

Tikkaita on eläinkaupoissa muovisia "laskusiltoja", metallipinnaisia sekä tietenkin häkkilintujen puutikkaita. Tikkaat on hyvin helppo tehdä itse verkonpalasesta. Suosittu malli on myös laudanpätkä, johon on liimattu tai naulattu pienillä nauloilla ohuita puunpätkiä poikittain. Myös hamsterinmentävä putki voi toimia kätevänä reittinä kerroksesta toiseen. Myös paikoilleen teipattu munakennon puolikas toimii hamsterilla portaina.

HÄKIN POHJA:

Häkissä tulee olla kiinteä pohja, sillä laki kieltää lemmikkien pitämisen verkkopohjan päällä. Joskus ulkomaista tekoa olevien häkkien mukana tulee pohjaritilä, jonka voi asettaa kuivikkeiden päälle. Tällaiset ritilät joutavat välikerrosten rakennusmateriaaleiksi!

Pohjalaatikon reunan olisi hyvä olla ainakin 10cm korkea, sillä jotkut hamsterit pitävät kaivelusta varsinkin poikasena. Mitä korkeampi reuna, sen parempi. Pohjan tulee kestää kosteutta ja pureskelua. Yleensä pohjalaatikot ovat muovisia, mikä onkin ehdottomasti paras materiaali. Jos häkki tehdään itse, kannattaa etsiä ensin pohjaksi sopiva muovilaatikko, ja rakentaa sitten häkki sen mitoilla. Tavaratalojen muoviosastolta löytyy yleensä mukavasti valinnanvaraa pohjalaatikoksi, kissanhiekkalaatikko tai vaikkapa rikkimenneen dunan/rodyn pohja käyvät myös. Mielikuvituksen avulla häkin voi toki rakentaa niinkin, että siinä on yhdistetty kaksi erillistä pohjalaatikkoa.

Jos tehdasvalmisteisen häkin muovipohja menee rikki, siihen on tietenkin vaikea löytää sopivaa tilalle. Tällöin häkin mittojen mukaan kannattaa rakentaa vanerista uusi pohja. Ohut vesi- eli filmivaneri on kaikista parasta, koska se ei ime kosteutta eikä hajua, kestää pesua ja nakertelua. Se on kuitenkin melko hintavaa, ja vesivaneripohjalla varustettu häkki on painava. Että häkki ei uppoaisi aivan pohjalle asti, voi laatikon jokaiseen nurkkaan naulata pienet, yhtä korkeat palikat. Tällöin häkki jää hieman koholle pohjasta, jolloin kuivikkeiden vaihtaminen on siistimpää. Myös pellistä ja aaltopahvin näköisestä muovilevystä valmistetaan kotitekoisia pohjia.

RISTIKKO:

Häkin ristikko-osan tulee olla metallia. Tästä syystä esim. muovinen pyykkikori ei ole kovinkaan pitkäikäinen ratkaisu. Hamsteri käyttää paljon energiaa pinnojen nakerteluun, joten niiden pitää olla jyrsimisenkestävät. Kaupoissa näkee kauniisti maalattuja häkkejä. Kannattaa varautua henkisesti siihen, että ristikko on hetken kuluttua värikäs, sillä maali kuluu pois hamsterin hampaiden alta. Sama pätee muovitettuihin verkkoihin. Tässä erilaisia verkkovaihtoehtoja hyvine ja huonoine puolineen:

Minkkiverkko (testivoittaja):

Hitsattu seulaverkko:

Hitsaamaton seulaverkko:

Liian suurisilmäisiä seiniksi:

 

Terraariot:

Terraarioiksi kutsutaan yleensä kaikkia kiinteäseinäisiä asumuksia. Terraario voi olla vanha akvaario, eläinkaupasta nimenomaan hamsterille tarkoitettu muovilinnoitus tai omatekoinen laatikon ja verkon yhdistelmä.

Myös tässä tapauksessa kannattaa kiinnittää huomiota, että ostaa varmasti pikkujyrsijälle eikä marsulle tarkoitetun terran. Ritilän pinnavälin saa olla korkeintaan 1cm. Terraariota hankkiessa kannattaa huomioida myös, miten siihen on tarkoitettu asentaa juomapullo.

Terraario on ehdottomasti suosituin kääpiöhamsterin asunto. Erityisesti venäjänkääpiöt ovat vielä syyrialaistakin kömpelömpiä kiipeilemään. Pieni kääpiö voi myös päästä helposti karkuun häkistä. Myös syrkki kannattaa asuttaa terraarioon, kun sille teetetään poikaset. Pikkupoikaset lähtevät liikkeelle pariviikkoisina ja voivat vielä silloin mahtua ristikon läpi. Terraario on muutenkin turvallisempi paikka liikkumaan opetteleville hamsterinpoikasille.

Terraarioiden parhaita puolia ovat kiinteiden seinien ansioista siisteys ja vedottomuus. Eläin voi myllästää puruissa aivan mielin määrin ilman, että terran ympäristö roskaantuu. Toisaalta syyrialaiset hamsterit eivät yleensä ihan niin paljon rakasta kaivamista kuin seinäkiipeilyä, jolle terraariossa on vaikea luoda mahdollisuuksia. Koska hamsteri keskittyy kaivamiseen, jalustansa varassa seisova juoksupyörä on melkein aina kumossa.

Pitkästyessään hamsteri ei voi nakertaa kaltereita, kuten se häkissä tekisi. Sen sijaan hamsterin aika kuluu seiniä vasten meloessa, jos se ei löydä terrasta sopivaa kohtaa jyrsijättäväksi.

Erilaisia valmistusmateriaaleja punnitessasi kannattaa lukea myös häkki-luku, ettei niitä tarvitse käydä uudelleen läpi.

DUNAT:

Duniksi kutsutaan kaikkia muoviterraarioita, jossa on värillinen alaosa ja läpinäkyvä yläosa sekä kattoritilä. Näistä käytetään myös nimiä rody, miniduna, gabber... Mutta kutsumme niitä kaikkia nyt tässä duniksi. Dunien ylä- ja alaosat ovat kiinni toisissaan avattavilla muoviklipseillä. Tämä tekee siivoamisesta kätevää. Tämä saumakohta on kuitenkin yksi niistä dunien monista heikoista lenkeistä, jotka joutuvat hamsterin hampaiden uhriksi. Duniin on erityisen hankala tarjota kiipeilymahdollisuuksia, joten hamsteri keskittää mielenkiintonsa jyrsimiseen. Myös juomapullon suuttimen ja klipsien reiät kokevat yleensä laajennuksen.

Dunaa ostaessasi varmista, että katossa on ritilä, jonka voi irrottaa kokonaan. Joissain versioissa ritilässä on pieni luukku. Hankalissa tilanteissa pikkuluukku ei riitä, esim. vielä arkaa hamsteria käsiteltäessä. Silloin olisi hyvin tärkeää, että kattoritilän irrottaminen kävisi kätevästi ja meluttomasti. Joissain malleissa kattoritilä irtoaa kovalla ryminällä, jolloin arka hamsteri voi säikähtää entisestään.

AKVAARIOT:

Hamsterin voi mainiosti majoittaa entiseen akvaarioon tai matelijalle tarkoitettuun lasiterraarioon. Lasiasumusten hyviä puolia ovat jyrsimiskestävyys, tilavuus ja tukevuus. Hamsterin puuhia on myös vaivaton seurata lasin läpi. Huonoja puolia ovat painavuus (hankala pestä), särkymisvaara, kattoristikon puuttuminen sekä silikonit. Yritä ottaa selvää, onko akvaariossa käytetty silikoni mahdollisesti ollut myrkyllistä. Yleensä pehmeä ja läpinäkyvähkö silikoni on melko turvallista, eivätkä hamsterit sitä työkseen syökään. Kovettuva valkoinen silikoni voi olla myrkyllistä. Jos akvaarion haluaa asuttaa hamsterin jälkeen taas kalojen käyttöön, silikonit joutuu uusia kokonaan.

Akvaarioon samoin kuin esim. tavaratalosta ostettuihin suuriin muovilaatikkoihin joutuu itse kehittää katon. Akvaariossa saattaa toki olla kalojen jäljiltä jonkin sortin happireiällä varustettu lasilevy tms. kattona, mutta se harvoin yksin riittää hamsterin pitämiseksi. Sen sijaan matelijoiden lasiterraarion luulisi sisältävän hamsterinkin pitävän, hengittävän kannen.

Verkkomateriaaleja on vertailtu häkki-luvussa. Helpointa on vain muotoilla verkonpala akvaarion päälle, mutta mitä jäykempi verkko, sen työläämpää ja akvaarion yläreunoja kuluttavampaa se on aina avata ja sulkea. Hyvin kevyen verkon voi saada hamsterikin irti akvaariosta, jos sen päälle ei laita painoa. Akvaarioon ei oikein voi mitenkään muutenkaan kattoa kiinnittää, joten jos siihen saa tukevasti taivuteltua esim. minkkiverkon, voi tähän sitten tehdä pienemmän luukun joka päiväistä käyttöä varten. Koko katto irrotetaan sitten vain esim. siivouspäivänä.

Periaatteessa hamsteri voi pysyä korkeassa akvaariossa ilman kattoakin, mutta se on hyvin riskaapelia. Jokainen kaluste pitää harkita tarkkaan, ettei se ole liian lähellä seinää tai ettei hamsteri saa sitä siirrettyä niin, että pääsee kiipeämään karkuun. Juoksupyörä ja mökki voivat olla liian "vaarallisia" käyttää ollenkaan, ellei seinä ole todella korkea. Entä juomapullo?

LAATIKOT:

Jos löydät tukevan, tarpeeksi suuren muovilaatikon, siitä tulee yleensä oikein edullinen terraario pienellä tai suuremmalla askartelulla. Toki laatikon voi rakentaa myös esim. vanerista. Eri rakennusmateriaaleja ja verkkoja on vertailtu häkki-luvussa.

Huomaathan, että laatikon ei tarvitse olla välttämättä läpinäkyvä. Läpinäkyvyys on lähinnä omistajan mukavuustekijä, riippuu miten asunto on sijoitettu. Jos terra on hyvin korkealla hyllyn päällä, hamsteri on tietenkin täysin eristyksissä ulkomaailmasta läpinäkymättömässä kodissaan. Tämä ei luultavasti myöskään täytä eläinsuojelullisia vaatimuksia, koska eläimen hyvinvointia ei voi tarkkailla? Jos sen sijaan terra on matalalla, esim. lattialla, hamsteri ja ihmiset näkevät toisensa kattoverkon läpi.

Laatikkoon voi leikata ikkunan tai useampia ja peittää sen verkolla, kovalla läpinäkyvällä muovilla, pleksillä tai lasilla. Ikkuna voi olla vaikka koko seinän kokoinen, kun vain ennen leikkaamista suunnittelee, miten läpinäkyvä osa kiinnitetään paikoilleen. Yleensä terran ja paikkausmateriaalin pitää mennä jonkin verran päällekkäin. Ne voi liimata yhteen silikonilla tai jollain superliimalla tai lyhyempiaikaisempaan pitoon myös ilmastointiteipillä, niin että paikka ja teippi tulee ulkopuolelle.

Verkko kannattaa kiinnittää laatikkoon rautalangalla neulomalla. Leikatun aukon ympärille pitää ensin tehdä pikkuruisia reikiä, joista rautalanka sitten kulkee. Verkko kannattaa laittaa laatikon sisäpuolelle, jolloin se suojaa leikattua muovireunaa hamsterin suurennusyrityksiltä. Verkkoikkunan alapuolelle kannattaa jättää kymmenisen senttiä ehjää muovia, etteivät purut tule ikkunasta ulos.

Seinään tehtävät ikkunat ovat siitäkin hyviä, että verkkoon voi sitten kiinnittää juomapullon ja juoksupyörän.

Kansi:

Tavaratalojen muovilaatikko-osastoilla yleensä on myös valikoimaa sellaisista laatikoista, joissa on valmiiksi kansi. Kannattaa valita kansi, jossa on napakat klipsit, että kansi pysyy visusti kiinni. Hamsterilla on ihmeen paljon voimaa, joten se jaksaa kyllä nostaa kannen nenällään, jos se ei pysy kunnolla kiinni. Jos laatikon kylkeen ei halua tehdä verkkoikkunaa, voi kanteen sen sijaan leikata aukon ja peittää sen verkolla.

Laatikkoon voi taitella katon verkosta samalla periaatteella kuin akvaarioon. Toisin kuin akvaarioon, muoviseen tai vaneriseen laatikkoon sen voi myös kiinnittää pysyvästi naulaamalla tai rautalangalla neulomalla. Huolehdithan tällöin, että teet tarpeeksi suuren luukun. Sen luukun kautta nimittäin joudut häkin siivota ja siitä pitäisi mahtua myös hamsterille suunnittelemasti kalusteet, kuten mökki ja juoksupyörä.

Pinottavat laatikot:

On myös sellaisia laatikoita, jotka pinotaan päällekkäin tiiviisti. Tällöin katto tarvitaan vain päällimmäiseen laatikkoon, ellei siellä sitten säilytä vaikkapa hoitovälineitä. Laatikoista muodostuu tällöin monen eri eläimen kerrostalo tai yhden eläimen monikerroksinen terraario, jos ylempien laatikoiden pohjaan leikataan reikä ja asennetaan verkosta tikkaat. Tällöin alimmaisen laatikon voi täyttää vaikka kokonaan kuivikkeilla kunnolliset kaivelumahdollisuudet tarjoamaan. Saman hamsterin käytössä olevien ylempien kerrosten pohjalle ei tarvitse laittaa kuivikkeita. Yksilöstä riippuen vessalaatikko useammassa kerroksessa saattaa olla tarpeen ainakin aluksi.

Pinottavien laatikkojen hyvä puoli on tilansäästävyys. Huono puoli sen sijaan on se laatikkojen ainainen pinoaminen ja purkaminen ruokinnan yms. yhteydessä.

Huomaathan, että käyttäessäsi laatikkoa, jonka päälle tulee muovikansi tai toinen laatikko, sinun on ehdottomasti tehtävä kylkeen verkkoikkuna, että happi riittää. Pelkkä reikien poraaminen kylkiin ja/tai kattoon ei riitä, vaikka ne ovatkin mainio lisä.

FERPLAST GEO-TERRAT:

Kääpiöhamstereille voi sopia Ferplastin Geo-terraariot, joita on eri kokoisia. Lähinnä ne ovat kuitenkin väliaikaiseen asumiseen sopivia ja nykyään Ferplastin terroja käytetäänkin enemmän kuljetusboxeina. Niissä on korkea läpinäkyvä muovilaatikko alaosana ja irroitettava, värillinen muoviristikkokansi. Kannessa on yleensä pieni luukku tai kaksi, sekä suurimmissa paikka johon voi tehdä reiän juomapullolle.

Näiden terrojen parhaita puolia ovat juuri nämä juomapullon paikat, mutta pullon pitää olla tietyn kokoinen (kani/marsu). Koko on kuitenkin melko yleinen eli löytyy lähes kaikista pullomerkeistä. Pullo pysyy vähän liiankin hyvin paikallaan eikä ainakaan näissä versioissa ole hamsterilla pahemmin mahdollisuutta laajentaa juomapullon aukkoa, kuten niissä malleissa, joissa terran sisäpuolelle tulee vain pullon suutin. Sen sijaan hamsterilla on melko hyvät edellytykset rei'ittää katto ihan muuten vaan. Ristikko on hyvin tiheä, se on joka tapauksessa muovia. Kun eläin keksii ryhtyä roikkumaan etujalkojensa varassa ala- ja yläosan saumassa, reikää alkaa syntyä. Onneksi nämä terrat ovat melko helppoja paikata rautalangalla. Toiset kääpiöt ovat myös sen verran kömpelöitä, etteivät koskaan pääse niin korkealle. Näiden terrojen huono puoli on niiden pieni koko muihin verrattuna. Sisustusmahdollisuudet ovat myös hyvin rajalliset.

Saman sarjan flat-boxit ovat muuten samanlaisia, mutta huomattavasti matalampia. Tällöin niitä on vielä vaikeampi sisustaa virikkeellisesti ja hamsterin on entistä lyhyempi matka nakertamaan kattoristikkoa. Itse käyttäisin näistä boxeista vain pohjalaatikon ja tekisin siihen korkeamman yläosan verkosta.

MUUT TERRAARIOT:

Markkinoilla ei enää juuri muita jyrsijöiden asuttamiseen tarkoitettuja terraarioita näekään, kuin dunia yms. Toki on sellaisia hyvin monimutkaisia ja kalliita muovilinnoituksia, jossa on putkia sisällä ja ulkona, sekä enemmän tilpehööriä kuin liikkumistilaa. Tällaiset soveltuvat ennemminkin puuha- ja leikkituokioihin kuin vakituiseen asumiseen.

Myös jyrsijöille tarkoitettuja lasisia terraarioita näkee, niissä on katossa osittain tiheä verkkokansi ja osittain lasia. Niihin pätee samat hyvät ja huonot puolet kuin akvaarioihin.

 

Yhdistelmät:

Eläinkaupoista löytyy nykyään paljon hauskoja jyrsijänkoteja, joissa on yhtäaikaa terraarion ja häkin osia. Kaikista fiksuimpia ovat sellaiset, joissa on terraariomainen läpinäkyvä alaosa, johon voi laittaa erittäin paksun kerroksen kuivikkeita ja siten hamsterilla on mahdollisuus kaivautua oikein syvälle. Terraarion päällä on sitten vielä korkea häkkimäinen yläosa, johon voi sijoittaa kalusteet, kuten ruokailuvälineet, juoksupyörän yms. Niissä on siis yhdistettynä häkin ja terran parhaat puolet: kunnollinen kiipeily- ja kaivautumismahdollisuus.

Sitten on myös erilaisia terran ja häkin välimuotoja. Niissä on yleensä sekä kiinteitä että verkkoseiniä. Näiden ominaisuudet vaihtelevat. Monesti näkee aika pieniä tai muovileluilla täyteen ahdettuja viritelmiä, joita kannattaa välttää. Ne näyttävät kaupassa ihmissilmään hauskoilta, mutta käytännössä saattavat ollakin aika epämukavia varsinkin syyrialaisen kannalta.

Jokainen, jolla on häkiksi ja/tai terraarioksi sopivia elementtejä, voi yhdistellä niitä itsekin. Se vaatii enemmän tai vähemmän nikkarointi/askartelutaitoja, saatavilla olevista osista ja niiden valmiista yhteensopivuudesta riippuen. Varsinkin jos vanha häkki on muuten hyvä, mutta siitä on haljennut pohja tai jos terraario on yksinään hieman pieni tai siitä on syöty kansiritilä. Myös kaksi häkkiä tai kaksi terraariota voi yhdistää keskenään.

Häkkien/terrojen ei tarvitse aina mennä päällekkäin. Ne voi yhdistää myös vierekkäin. Tämä onnistuu parhaiten silloin, kun molemmat ovat tarpeeksi ehjiä toimiakseen vaikka yksistäänkin, mutta hamsterille halutaan lisää tilaa, kuin mitä ne yksittäisinä voisivat tarjota. Kätevintä on yhdistää asumukset toisiinsa verkosta tehdyllä putkella, joka alkaa jo loppuu sellaiseen kohtaan, missä on ristikkoa. Kaksi erilaista verkkoelementtiä yhdistetään toisiinsa rautalangalla tai tähän tarkoitetuilla rautakaupasta saatavilla klipseillä.

Rautakauppojen muoviputkilla voi myös yhdistää häkkejä/terroja toisiinsa. Se vain tarkoittaa sitä, että putken suuhun pitää porata pieniä reikiä, että sen voi rautalangalla neuloa paikoilleen. Myös muoviseen terran seinään on oma haasteensa leikata oikean kokoinen reikä putkelle sekä reiän ympärille pikkureiät neulomista varten. Itse en luottaisi tässä vaiheessa ilmastointiteippiin tai liimaamiseen?

 

Kuivikkeet:

Kuivikkeet paitsi imevät kosteutta, sitovat hajua, myös tarjoavat eläimelle virikkeitä, pehmusteita ja luonnollisenkaltaisen ympäristön. Kuivikkeet säilyvät yleensä kätevästi ulkovarastossa, mutta niitä ei tule laittaa märkänä, kylmänä tai jäisenä eläimen alle.

KUTTERINPURU:

Pohjalla yleisintä ja halvinta kuivikemateriaalia on kutterinpuru, sitä pitäisi olla ainakin 5 cm paksuinen kerros. Mitä suurempijakoista puru on ja mitä paksumpi kerros, sen mukavampi. Sahajauhot eivät siis käy, sitä vastoin suuremmat höyläyskiehkurat seassa ovat mukavia. Puru soveltuu kaikista parhaiten kaivamiseen ja yhdistettynä vaikka olkiin tai muihin pitempiin materiaaleihin, siihen pystyy rakentamaan tunneleita. Vaikkei hamsteri toki mikään gerbiili olekaan.

Puruja on helppo saada mistä vaan. Marketit myyvät pikkuisia paaleja, eläinkaupat pieniä ja vähän isompia. Maatalouskaupoissa myydään todella suuria purupaaleja. Paaleissa purut on pakattu erittäin tiiviiksi. Sen sijaan sahoilta ja muilta puuta työstäviltä firmoilta saa jätesäkeissä puruja puoli-ilmaiseksi. Kun hankit puruja yrityksestä, joka ei varsinaisesti valmista niitä eläinten kuivikkeiksi, varmista, ettei puru ole liian jauhoista, sisällä haitallisia kemikaaleja (puruissa tulee olla raikas puun tuoksu, ei bensan tai muun haju) tai ettei purua ole valmistettu kyllästetystä puusta.

HAAPAHAKE:

Mörttiröpö on tunnetuin haapahake, jota saa lemmikkikaupoista ja -osastoilta. Se on melko kallista, mutta pölyämätöntä. Se ei takkua pitkäkarvaisen hamsterin turkkia lainkaan. Imukyvyltään mörtti ei ole purun veroista eikä se ole kovin inspiroivaa kaivamiseenkaan. Mörtti asettuu sen verran litteästi häkin pohjalle.

PUUPELLETIT:

Puupelletti pitää myös hamsterin pitkän turkin kunnossa. Kastuessaan pelletti hajoaa ja saattaa sitten tarttua turkkiin, mutta tämä ei muodosta ongelmaa, jos vessanurkan tai -laatikon siivoaa säännöllisesti. Myös pelletti on mörtin tavoin siivompaa, mutta kaivamisen kannalta tylsempää. Pelletti sopii myös vessalaatikkomateriaaliksi, vaikka muualla häkissä olisi puruja.

Puupelleteistä tuli todella suosittuja muunakin kuin vessalaatikkomateriaalina, kun Vapon puupellettiä saa isoissa pusseissa agrimarketeista. Se on kissojen vessalaatikkoihin tarkoitettua puupellettiä huomattavasti edullisempaa ja suurikokoisempaa, sillä se on tarkoitettu talouksien lämmittämiseen. Yhtä hyvää se on kuitenkin imukyvyltään, mutta hamsterille sopivaa silti. Kooltaan hamsterille passelimpi lienee kuitenkin kissojen vessalaatikkokuivike Pellex.

TURVE:

Turpeesta sanotaan, että jos hankit oikeaa kuivikkeeksi tarkoitettua turvetta, joka on vaaleaa ja mahdollisimman vähän maatunutta, sen pitäisi olla pölytöntä. Useimmiten kuulee kuitenkin moitittavan turvetta nimenomaan tummasta pölystä, joten se ei sovellu kuin erillisessä eläinhuoneessa käytettäväksi. Turve on tummaa ja siten häkin pohja näyttää äkkisilmäyksellä likaiselta. Turve sitoo hyvin nestettä ja ammoniakkia ja alhainen ph vähentää bakteerikasvua, mutta hamsterit pissaavat vain vähän ja papanat ovat rutikuivia, eli sotkevat varsin vähän ulosteillaan. Turve lasketaan hitaan uusiutuvuutensa vuoksi uusiutumattomiin luonnonvaroihin, joten en pidä sen käyttöä kuivikkeena kovinkaan eettisenä.

KUIVA HEINÄ JA OLKI:

Nämä sopivat pesämateriaaliksi. Pohjalla nämä toimivat lähinnä virikkeenä. Imukykyä niillä ei voi juuri laskea olevaksi. Purujen alle voi laittaa kerroksen olkia tai heinää, sekä pahviputkia, hamsterit nimittäin tekevät luonnossa pesänsä maahan kaivamaansa tunneliin. Heinä tai olki mahdollistaa sen, että hamsteri pystyy tekemään purujen alle tunneleita, vaikka nukkuisikin mökissään. Heinän laaduissa on paljon eroja, mutta onneksi se ei ole hamsterin varsinaista ravintoa. Heinä ei saa olla homeista, eikä kosteaa jolloin se homehtuu myöhemmin. Liian kovakortinen heinä voi puhkaista hamsterin silmän tai poskipussin.

PAPERISILPPU:

Parasta pesämateriaalia on vessa- ja talouspaperin suikaleet. Työpaikkojen paperisilppu käy pesämateriaaliksi, mutta painomusteen kanssa on riskinsä. Sanomalehtiä ei saa laittaa hamsterin häkkiin ollenkaan! Ennen oli tapana laittaa jyrsijän häkkiin purujen alle sanomalehtikerros. Se ei hamsterilla toimi. Eläin todennäköisesti silppuaa sen pesäänsä, jolloin painomustetta joutuu sen elimistöön.

KISSANHIEKKA:

Soramainen kissanhiekka ei sovellu laisinkaan kuivikkeeksi jyrsijälle. Ainoastaan puupellettejä voi käyttää. Soramainen hiekka voi paakkuuntua hamsterin elimistöön, sisältää muitakin haitallisia kemikaaleja sekä jyrsijän nenään se on aivan liian voimakastuoksuista ympärivuorokautisesti siedettäväksi. Koti ei ole sama asia kuin vessalaatikko.

PUUKUITU, PESÄVANU, PUMPULI, TEKSTIILIT:

Näitä materiaaleja on varoitettu käyttämästä, sillä niissä olevat pitkät kuidut ja langat voivat kiertyä eläimen tassun tai kaulan ympärille ja siten aiheuttaa kuolion tai tukehtumisen. Lisäksi ne voivat aiheuttaa suolitukoksia.

 

Ruokailuvälineet:

Hamsteri tarvitsee juomapullon sekä 1-2 kippoa; toinen tuoreelle ja toinen kuivamuonalle.

JUOMAPULLO:

Jokaisen pitää vaivautua sen verran, että ostaa hamsterilleen juomapullon. Sitä ei voi korvata vesikupilla kuin ihan väliaikaisesti! Hamsteri juo niin vähän ja harvoin, että se keksii vesikupille paljon tärkeämpääkin tekemistä; ensimmäisenä tietenkin ruokailutasanteelta pudottaminen, jolloin kuivikkeet kastuvat. Jos kupin asettaa häkin pohjalle, sen voi aina kaataa tai täyttää kuivikkeilla. Kuppi täytyisi siis kiinnittää ruokailutasanteelle niin, ettei hamsteri saa sitä liikkumaan. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että myös omistajan on sitä aika vaikea liikutella, ja vesihän pitäisi vaihtaa säännöllisesti! Hamsteri voi edelleen tepastella vesikupissa tai pudotella sinne siemeniä. Kuppi on siis kaikinpuolin epäkäytöllinen ja epähygieeninen ja hankala.

Juomapulloja on monen merkkisiä ja kokoisia. Hamsterille riittää kaikista pienin saatavilla oleva koko eli hiirelle tarkoitettu. Toisaalta ei ole järkeä ostaa eläinkaupasta pikkupulloa, jos ruokakaupasta tai tavaratalosta saa samalla hintaa tai edullisemmin pullon, jota on vain yhtä eli marsukokoa. Vesi täytyisi joka tapauksessa vaihtaa mahdollisimman usein ja eipä hamsteri siinä ajassa ehdi hiiripulloakaan tyhjentää.

Juomapullojen ominaisuuksien vertailua:

Classic:

Se tavallisin, jossa on yleensä läpinäkyvä pullo, punainen korkki ja valkoinen muovipäällysteinen rautalanka. Tämä merkki ei ole kestävin. Eri kokoja laidasta laitaan, myös eri värejä sekä ripustuslenkillinen malli, joka tosin on vähän turhan pitkä mataliin asumuksiin katosta ripustettavaksi. Bunny 320ml on se koko, joka työnnetään Ferplast Geo-terrojen katon läpi.

Trixie:

Himmeänvalkoinen pullo, jossa sininen korkki ja pitkä suutin. Mukava ja kestävä. Pohjassa on ripustuslenkki.

Savic Biba:

Näissä on himmeänvalkoinen pullo, johon on piirretty iso värikäs jyrsijän kuva sekä pitkä suutin, joka onkin koko pullon ainoa positiivinen asia. Pieni korkki (yleensä vihreä) on aika hankala kiertää oikealle paikalleen ja jos ei heti onnistu, niin muovi venyy ja löystyy. Eri kokoja, varsinkin suurimmat tahtovat valuttaa ja litistyä tyhjiön vaikutuksesta veden vähentyessä.

Ferplast:

Hamsterikoko on melko saman näköinen kuin Classicin vastaava. Pullo-osa on läpinäkyvä ja korkki värillinen. Korkin muoviosan ja huomattavan paksun suuttimen metalliosan ympärillä on läpinäkyvä muovirengas, joka jyrsitään ensikädessä. Suuttimen sisäpuolella valkoinen muovipinta. Iso suutin on vaikea saada joihinkin asumuksiin mahtumaan. Tämän merkin paras puoli on pullon mukana tuleva tukeva muovinen pidike, josta tosin ei liene iloa kaikissa häkkimalleissa.

Ferplast Sippy:

Tämä on muihin nähden kertakaikkisen kummallinen juoma-automaatti, jonka voi täyttää päältä päin avaamalla kannen. Suutin on muista poikkeava, siinä ei ole kuulaa vaan jonkinlainen metallitikku, jota nuolemalla ylös alas eläin saa vettä.

Best Friend ja Kero:

Kaksi ihan samannäköistä juomapulloa, vain yksi koko, joka sopii Ferplastin Geo-terraan. Pullo on himmeän valkoinen, Best Friendissä on punainen korkki ja punaiset tekstit, Kerossa vihreä korkki ja vihreät tekstit. Kero on luultavasti muuttunut Best Friendiksi. Mukana metallinvärinen rautalanka. Myydään tavarataloissa. Vaikka tämä pullo on iso (marsukoko), niin se on halvempi kuin muiden merkkien pikkupullot. Tämä kestää parhaiten putoamiset. Vaikka metallinen suutin ajanmittaan irtoaisi, niin sen voi työntää takaisin paikoilleen. Jos pullo menee rikki, suutin sopii limsapulloon.

RUOKAKUPIT:

Pieni lasinen sillipurkki on oikein kestävä, halpa ja kätevä vaihtoehto siemenille. Eläinkaupoissa myydään myös sieviä savisia kuppeja sekä muovisia, osa seinään kiinnitettäviä. Siemenkuppi saisi "vetää" ainakin desin verran. Dunissa tulee usein mukana melkein pullonkorkin kokoisia kuppeja, joihin ei paljon siementä mahdu. Tuoreesta puhumattakaan. Kupin ei tietenkään tarvitse olla varta vasten eläimille valmistettu, vaan kotoa löytyvät mahdollisesti ylimääräiset kahvikupit, mukit ja pienet jälkiruokakulhot käyvät myös. Monet hamsterit jättävät kuppinsa jyrsimättä, joten muovinenkin kuppi käy hyvin. Tähän käy esim. Pirkka-makeutusainepurkin kannet. Muovin jyrsiminen on kuitenkin vaarallista, sillä se voi aiheuttaa kohtalokkaan suolitukoksen. Jos hamsullasi on tapana jyrsiä kuppia, vaihda se keraamiseen tai lasiseen.

Periaatteessa siemenkuppi ei ole täysin välttämätön, koska siemenethän eivät likaa häkkiä eikä häkki siemeniä, koska hamsteri on lemmikkijyrsijänä siisteimmästä päästä. Hamsteri siirtää siemenet kupista joka tapauksessa mieleiseensä paikkaan (jos kuppi ei sitten satu olemaan sitä). Jos häkkiin on teippailtu edellä kerrotun mukaisesti pahvisia rasioita, joku näistä saattaa päätyä toimittamaan siemenkupin virkaa. Paikoilleen teipatun munakennon alaosa on tyypillinen esimerkki, joka käy vallan mainiosti siementen säilytykseen. Myös litteään, seinään teipattuun pahvirasiaan voi leikata kanteen sopivan kokoisen aukon, johon ruokakuppi asetetaan. Tällöin muovikupit ovat parhaita. Keraamiset ja lasiset kupit käyvät liian painaviksi tyhjän päälle teipatulle pahvirasialle.

Tuoreruoalle olisi hyvä olla erillinen astia, varsinkin jos puhutaan soseista yms. Kokonaisen kasviksen voi toki tarjota hamsterille suoraan ruokakomeroon vietäväksi (vie se sen sinne kumminkin!). Soseet, puurot yms. joita hamsteri ei niin nopeasti saa siirrettyä muualle kuin vatsaansa, tarvitsevat oman kupin tai lautasen. Tähän tehtävään sopii omasta mielestäni parhaiten sillipurkin kansi tai muu vastaavanlainen. Pilttipurkin kansi on mielestäni hieman liian pieni. Eihän hamsteri juuri sen enempää vuorokaudessa puuroa tarvitse, mutta kansi on aika hankala löytää, kun se on kunnolla piilotettu. Tällöin kanteen mahdollisesti jätetty ruoka voi pilaantua ennen löytymistä.

Kun perhe on suurempi, puurolautasesta käy esim. kahvi-, kukka- tai kissan ruokalautanen.

 

Pesämökki ja petivaatteet:

Hamsteri tarvitsee välttämättä häkkiinsä jonkinlaisen pesän, että se pääsee päiväksi valolta ja melulta nukkumaan rauhassa. Toki joidenkin hamstereiden tulkinta tällaisesta on ihan vain kasa vessapaperin suikaleita jossain mukavassa paikassa, kuten häkin nurkassa, juoksupyörän alla tai vessalaatikoksi tarkoitetussa astiassa... Kannattaa silti tarjota hamsterille mökkiä. Jos se kantaa petivaatteet jonnekin muualle ja tekee mökistä vessan tai ruokakomeron, niin omapahan on ratkaisunsa.

Paras mökkimateriaali on puu. Puu on luonnollinen, hampaille hyväksi, eikä hikoa kuten muovi. Puisiakin mökkejä löytyy myynnistä, mutta sen voi rakentaa myös itse. Vanerin tai muun levyn ei tarvitse olla mökkiä varten niin vahvaa ja kosteuttahylkivää kuin pohjalaatikon levyn. Hyvinkin monimutkaisia rakennelmia näkee myynnissä, mutta periaatteessa mökki ei tarvitse kuin vähintään kolme seinää ja jonkinlaisen katon. Lattiaa ei kannata tehdä lainkaan. Jos seiniä on neljä, tarvitaan mökkiin tietenkin myös vähintään yksi oviaukko. Oven halkaisijan/leveyden tulee olla n. 5 senttiä. Katosta kannattaa tehdä irroitettava tai aukaistava.

Eläinkauppojen muoviset mökit käyvät yleensä turhan pieniksi syyrialaiselle hamsterille ja voivat olla hiostavia. Muovisen mökin saa tehtyä myös kotitekoisesti mehupullosta tai hillopurkista, kun siihen leikkaa oviaukon tai pari. Mehupulloa käytettäessä tulee korkki jättää paikoilleen, sillä hamsteri voi jäädä jumiin yrittäessään tunkeutua sen läpi.

Kumoon asetetut lasiset tai keraamiset ruukut ja vaasit käyvät myös mökistä. Läpinäkyviin rakennelmiin vaan olisi hyvä teipata vaikkapa paperia ympärille yksityisyyttä tuomaan. Lasiset on helppo puhdistaa, mutta nekin hikoavat.

Pahvirasiat ovat hamstereiden suosimia mökkejä, joita ne voivat itse muokata makunsa mukaan. Pahvinen mökki on helppo heittää aikanaan menemään. Huomaathan, että kosteutta hylkivät, tiiviit rasiat kuten maitotölkit, kaipaavat ilmastointisyistä oviaukon tai muun reiän molempiin päihin.

Parhaat pesänpehmikkeet saa täyttämällä mökki väljästi oljilla tai pehmeällä heinällä. Mökin ulkopuolelle voi sitten repiä vessa- tai talouspaperinsuikaleita, että hamsteri voi sitten itse viedä ne sisälle ja vuorata heiniin mieleisensä pesän.

Parhaita pesämateriaaleja ovat oljet tai pehmeät heinät sekä vessa- tai talouspaperinsuikaleet. Lue muista vaihtoehdoista lisää kuivike-luvusta. Laita mökkiin niin paljon olkea, että hamsteri mahtuu kaivautumaan sinne ja revi paperia suikaleiksi mökin ulkopuolelle, niin hamsu saa itse sisustaa talonsa. (Tekee se sen kuitenkin.) Hamsteri voi tehdä pesän pelkkiin puruihinkin, mutta silloin sille on annettava tarpeeksi paljon materiaalia, millä se voi peitellä itsensä ja tehdä mukavan pyöreän sopen.

Mökkiin pissaaminen on merkki siitä, että hamsu tuntee pesänsä liian suureksi ja turvattomaksi. Tällöin kannattaa vaihtaa tilalle pienempi mökki tai antaa lisää pehmusteita viemään tilaa. Jos hamsteri joutuu muuttaa vanhasta mökistään kokonaan pois, kannattaa uuteen ottaa vanhasta pesästä mahdollisimman paljon petivaatteita turvallisuuden tunnetta tuomaan. Hamsterin pesä siivotaan vain häkin siivouksen yhteydessä, ellei sitä ole välttämättömästi tarpeen siivota useammin. Jos pesä ryöstetään päivittäin, hamsteri stressaantuu siitä.

 

Vessalaatikko ja kuivikkeet:

Koko häkin siivoamista harventaa huomattavasti, jos hamsteri opetetaan käyttämään vessalaatikkoa, joksi käy esim. kova florarasia, matala pakasterasia, mehukattipullosta leikattu pohja tai vaikka liian pieni muovinen mökki ilman kattoa. Eläinkaupoissa myydään vessalaatikkoja ja jopa niiden siivoamiseen käytettäviä lapioita, mutta ne ovat tyhmää rahastusta.

Kuivikkeeksi käy parhaiten kutterinpuru ja kissan vessaan tai lämmitykseen tarkoitettu puupuristepelletti. Niistä voi lukea lisää kuivike-luvusta. Puupellettiä ei tarvitse laittaa vessalaatikkoon kuin sen verran, että pohja peittyy.

Laatikko laitetaan siihen nurkkaan, mitä hamsteri käyttää vessana. Pissaisia kuivikkeita laitetaan vessalaatikkoon päällimmäiseksi ja muut likaiset kuivikkeet vessan ulkopuolelta poistetaan. Siten tämä käy kätevimmin häkin siivouksen yhteydessä.

Vessalaatikosta poistetaan likaiset kuivikkeet vähintään kerran viikossa, vaikkapa vanhalla lusikalla. "Puhtaat" jätetään paikalleen. Laatikkoa ei saa pestä, sillä siitä katoaa ominaishaju, eikä hamsteri enää välttämättä osaa käydä siellä.

Kaikki hamsterit eivät opi laatikolle ollenkaan, jos laatikko on paljon hauskempi vain kuopsuttaa tyhjäksi tai kaataa nurin. Vessalaatikko ei ole muutenkaan välttämätön hamsterin häkissä. Käytettäessä huonosti imeviä kuivikkeita muualla häkissä, vessalaatikko voi olla kätev

 

Juoksupyörä

Juoksupyörä kuuluu toki aikuisen hamsterin lempivarusteisiin. Se ei ole kuitenkaan pakollinen, jos hamsteri pääsee ulos häkistä säännöllisesti jaloittelemaan tai jos häkki on tarpeeksi suuri ja virikkeellinen.

Pitkäkarvainen uroshamsteri saattaa takertua pyörään karvoistansa, ja samassa häkissä asuvat kääpiöt tai nuoret syyrialaiset voivat teloa toisensa metallisella pyörällä. Näissä tapauksissa kannattaa etsiä mahdollisimman turvallinen, umpinainen malli. Naaraalle, joka odottaa poikasia tai jolla on pienet poikaset, ei kannata laittaa pyörää ollenkaan. Kantava naaras on kaikista kömpelöimmillään ja tapaturmien riski on suuri. Vaikka emon aktiivisuus onkin pursuava, pyörä kannattaa poistaa häkistä poikasten lähtöön asti. Poikaset sinkoilevat sinne tänne pyörän kyydistä emon juostessa.

Aikuinen syyrialainen tarvitsee juoksupyörän, joka on n. 20cm läpimitaltaan. Liian pienessä pyörässä hamsteri joutuu juoksemaan selkä kaarella tai akseli voi hiertää sen turkkiin kaljun jäljen. Jos pyörä ei ole juoksuosaltaan umpinainen malli, kannattaa pujotella paperia tai ohutta pahvia juoksupyörän pinnojen läpi.

Metallinen juoksupyörä:

Metallijuoksupyörän akseli alkaa ajoittain kitistä, joten sitä täytyy rasvata ruokaöljyllä. Ompelukoneöljy tms. ei käy, sillä hamsteri nuolee sitä! Maalipintaiset pyörät vinkuvat eniten. Metalliset ovat yleensä jalustallaan seisovia ja siten tukevimpia. Jalustassa on yleensä koukut, joista pyörän ripustaa katon tai seinän verkkoon, näin pyörä pysyy pystyssä hamsterin touhuista huolimatta. Jos koukkuja ei ole, käytä rautalankaa tai teippiä. Nämä pyörät kestävät lähes ikuisesti, ellei omistaja katko pinnoja. Hamsteri ei saa niitä rikki. Ainoastaan vuosikausien käytössä pyörät kuluvat hieman akselinsa kohdalta.

Muovinen juoksupyörä:

Häkkien mukana tulevat muovijuoksupyörät ovat sitä tilpehööriä, millä ostajan silmää huiputetaan. Syyrialainen ei mahdu kovinkaan pitkään juoksemaan pyörässä. Muovipyöriä on isommallakin halkaisijalla. Niissä on yleensä umpinainen juoksupohja ja seinä. Ne kiinnitetään häkin seinään akselistaan. Näissä pyörissä on yleensä lyhyt akseli, joka ei ota hamsterin selkään, mutta kylkikarvat voivat silti kiertyä sen mukaan. Hyviä puolia ovat vinkumattomuus, mutta jotkut pyörät hankaavat äänekkästi seinää vasten. Jos hamsteri tunkee itsensä häkin ja juoksupyörän seinien väliin, akseli napsahtaa poikki. Joissain muovipyörissä on metallinen jalusta, mutta tietyissä malleissa pyörä irtoaa jalustastaan herkästi.

Juoksupallo:

Juoksupallot ovat tarkoitettu häkin ulkopuoleiseen käyttöön, mutta yleensä niiden mukana seuraa jalusta ja luukku, jonka kautta hamsteri pääsee kulkemaan pallon sisälle ja ulos. Nämä ovat parhaiten soveltuvia pitkäkarvaisille uroksille, mutta yleensä vievät niin armottoman suuren tilan, ettei näitä kannata häkin sisäpuolelle pystyttää. Monet hamsterit myös tulkitsevat jalustallaan olevan juoksupallon mökiksi.

 

Virikkeet:

Virikkeiden suhteen mielikuvitus on rajana. Kannattaa vain huolehtia, että käyttää myrkyttömiä, puhdistettuja tavaroita. Niissä ei saa olla teräviä säröjä tai piikkejä, joihin hamsteri voi satuttaa itsensä, eikä mitään, mihin se voi jäädä jumiin. Periaatteessa muovia ei kannattaisi käyttää ollenkaan, koska hamsteri voi jyrsiessään niellä teräviä säröjä. Suosi siis aina puuta ennemmin kuin muovia, kun hankit eläinkaupasta leluja. Pidä muutenkin mielessäsi, että mikä on luonnollista ja mikä haiskahtaa rahantekoidealta.

Häkkiin kannattaa laittaa virikkeiksi kaikkea pahvista; tyhjiä vessa- tai talouspaperirullia, sahattuja kangaspakkarullia, munakennoja, rasioita, rutattuja paperipalloja, kasa kuivaa heinää tai olkea... Tiilin palat ja rikkinäiset keraamiset kukkaruukut käyvät, samoin myrkyttömien puiden laudat ja halot käyvät.

Luonnosta löytyy varpuja, jäkäliä, käpyjä, rosoisia kiviä (kuluttavat kynsiä!), myrkyttömien puiden ja pensaiden oksia ja lehtiä, havuja, horsmia yms.. Kaikki hamsut eivät niistä piittaa, mutta useimmat nakertelevat mielellään oksien kuorta ja hamstraavat lehdet tarkasti pesänpehmikkeiksi. Luonnon antimia ei saa kuitenkaan ottaa liian läheltä tietä. Ne voi laittaa pestyinä häkkiin silmuineen, marjoineen!

Kaupasta lemmikkiosastolta kannattaa hakea suola- ja/tai kalkkikivi. Nämä eivät kuitenkaan ole aivan välttämättömiä, mutta kestävät koko hamsterin eliniän. Siementangot ja muut herkkutikut ovat hieman epäterveellisempää virikettä. Hamstereiden keinut ja liukumäet taas ovat bisnestä tekevien hölmöilyä. Puiset tikkaat, sillat, kiipeilytelineet ja -talot ovat hauskoja, mutta ylimääräisiä.

TEOLLISET VALMIIT SISUSTUSELEMENTIT:

Erityisesti dunia löytyy valmiiksi kalustettuina. Niissä saattaa olla kiinteä tasanne, jossa yhdistyy nukkumapaikka, ruokailutaso, pidikkeet juomapullolle, ruokakupille, juoksupyörälle... Mitä monimutkaisemmasta viritelmästä on kyse, sitä vaikeampi on vastahakoinen hamsteri saada ulos. Sama ongelma pätee muovilinnoihin, joiden sisä- ja ulkopuolella risteilee pitkiä tunneleita. Saako hamsterin sieltä tarvittaessa otettua pois, jos se kieltäytyy yhteistyöstä tai on vielä arka?

 

Häkin paikka:

Hamsterin asumusta ei saa sijoittaa mihinkään vetoiseen paikkaan, ei myöskään liian kuumaan tai auringon paahteeseen. Hamsteri tarvitsee melkein saman lämpötilan kuin ihminenkin, ja liian kylmässä se vaipuu horrokseen tai paleltuu. Horros lyhentää sen elinikää, joten älä asuta sitä viileässä varastossa eikä ulko-oven edessä. Vaikka hamsu onkin yöeläin, älä pidä sitä huoneessa, joka on hämärä ympäri vuorokauden, sillä se tarvitsee 12 tuntia auringonvaloa hyvinvointiin, kasvamiseen ja lisääntymiseen siinä missä muutkin elävät olennot. Eläimet kuulevat TV:stä ääniä, joihin ihmiskorva ei pysty, ja jotkut hamsterit tulevat niistä äkäisiksi. Älä siten myöskään kiduta lemmikkiäsi kovin pauhaavalla musiikilla!

 

Siivoaminen:

Häkki siivotaan tarpeen mukaan. Jos eläin asuu makuuhuoneessasi, se täytyy varmasti siivota useammin, kuin jos se asuu erillisessä lämmitetyssä eläinhuoneessa. Häkki siivotaan viikottain-kuukausittain, riippuu tietysti minkä kokoinen häkki on, käytetäänkö vessalaatikkoa, paljonko siellä on eläimiä (kääpiöhamsteriporukka tai syyrialainen poikasineen) ja millaisia kuivikkeita. Suurin osa hamstereista pissaa tiettyyn nurkkaan ja tekee hajuttomia papanoita ympäri häkkiä, varsinkin mökkiin ja ruokapaikalle.

Siivouksen yhteydessä kuivikkeet vaihdetaan uusiin. Juomapullo pestään vedellä, samoin ruokakupit. Jos ruokakuppiin on päässyt pinttymään ruokaa, tarvitaan käsintiskiainetta, mutta periaatteessa tuoreruoka pitäisi kerätä pois ennen kuin näin pääsee käymään. Normaalissa siivouksessa ei tarvitse pestä pohjaa tai muita hamsterin tarvikkeita ollenkaan.

Jos häkin pohja on kuitenkin todella likainen ja kuuma vesi ei riitä, siihen voi käyttää mäntysuopaa, käsitiskiainetta tms. Harvemmin hamsteri onnistuu likaamaan kuivikkeensa sillä tavalla. Myös mökin pesu tehdään vain erityistapauksessa. Desinfiointi suoritetaan vain, kun hamsteri on sairastanut tai kuollut ja tarvittaessa myös asukkaiden vaihtaessa häkkejä keskenään. Desinfiointi voidaan tehdä Virkon S-liuoksella tai muulla desinfioivalla aineella.

Pesun jälkeen mökkiin laitetaan puhtaat kuivikkeet esim. täyttämällä mökki väljästi oljilla tai pehmeällä heinällä. Mökin ulkopuolelle voi sitten repiä vessa- tai talouspaperinsuikaleita, että hamsteri voi sitten itse viedä ne sisälle ja vuorata heiniin mieleisensä pesän. Jos mökki on jouduttu pestä tai vaihtaa uuteen, kannattaa vanhasta pesästä ottaa vielä käyttökelpoiset pehmusteet uuteen, että tutut pesäntuoksut säilyvät ja hamsteri hyväksyisi pesän.

Hankinta Etusivulle Puuhailu

© Anemoneniitty.net, 14.01.2009 19:58 Validated by HTML Validator (based on Tidy)