*Yleistä hiirestä*

Julkaistu Rodentiassa ?/07

Tavallisen hiiren lisäksi lemmikkinä pidetään mm. seepra-, oka- ja natalhiiriä, jotka eroavat hiirestä hyvinkin paljon monelta ominaisuudeltaan. Suurin osa alla olevasta pätee myös minihiireen, joka on vain huonon kokoinen / tyyppinen tavallinen hiiri, mutta noilla muilla lajeilla on omat erityispiirteensä.

Hiiri on jyrsijä. Sillä on kaksi paria talttamaisia etuhampaita, jotka eivät ole koristeena eivätkä omistajan ja tapettien riesana, vaan sen kuuluukin käyttää niitä nimenomaan JYRSIMISEEN. Muuten ne kasvavat ja estävät lopulta syömisen.

Hiiri on seurallinen ja fiksu otus. Se kiipeilee mielellään, myös omistajansa päällä. Hiiri ymmärtää etäisyyksien päälle, eikä (tahallaan) pudottaudu korkealta sillä tavalla kuin hamsteri, joka ei ymmärrä korkeuksia. Yksinasuva hiiri tarvitsee säännöllistä omistajan seuraa.

Hiiri on laumaeläin. Naaraita tulee olla vähintään kaksi samassa häkissä! Jotkut naaraat tosin voivat alistaa kavereitaan pureskelemalla niiden viiksiä. Tällöin matami on parasta laittaa yksin asumaan, sillä viiksien syöminen on kiusaamista.

Hiiren pissa haisee enemmän kuin muiden jyrsijöiden. Yleistettynä näyttelylinjaiset hiiret haisevat kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin ns. eläinkauppahiiret. Muuten hiiri onkin kaikista helppohoitoisimpia lemmikkejä.

Hiiri on kaikkiruokainen eli omnivoori. Se tarvitsee ruokavalioonsa monipuolisesti niin kasvi- kuin eläinkunnankin tuotteita.

Hiiri on hämäräeläin, mutta on valveilla myös silloin, kun se tietää saavansa seuraa. Yöllä se rapistelee ihan varmasti kaikesta huolimatta. ;)

Hiiri on lyhytikäisin ja pienin lemmikkijyrsijä. Se elää 1-2 vuotta.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 3.10.2009 22:55 Validated by HTML Validator (based on Tidy)