*Vinkkejä viilentämiseen*

Teksti: Katriina Hautala
Julkaistu Rodentiassa 2/14

Erityisen suuressa lämpöhalvauksen vaarassa ovat autolla matkustavat eläimet. Varsinkin, jos autossa ei ole riittävästi viilentävää ilmastointia, tai jos eläin jätetään pysäköityyn autoon. Yritä AINA saada auto varjoisaan paikkaan ja jätä ikkunoita auki.

Lemmikin olon viilentäminen on kaksiteräinen miekka. Ylilyönnit voivat aiheuttaa vilustumisen tai huolimattomuus jopa paleltumisen. Esimerkiksi hiiret ja hamsterit ovat todella herkkiä kylmettymiselle ja saatatkin joutua lämmittelemään pikkuystävää keskellä hellettä! Tämä on siis kieli keskellä suuta puntaroimista, mikä on missäkin tilanteessa liikaa ja mikä liian vähän. Eläintä on tarkkailtava jatkuvasti, ettei helle tai viilennys käy liian voimakkaaksi. Eläimellä tulee olla mahdollisuus itse siirtyä pois kosketuksista viilentävään esineeseen tai laitteeseen.

Normaali häkkielämä ilmastoidussa huoneistossa tai varjoisassa paikassa ulkoilu ovat yleensä helteelläkin aika turvallisia. Ilma liikkuu kuitenkin jonkin verran, ja eläin voi halutessaan vaihtaa löhöilypaikkaa viileämpään kohtaan paremmin kuin boxissa. Laiduntava kani tai marsu on suorassa kontaktissa hieman kosteaan ja viileään nurmeen, eikä varjossa sillä normaalisti ole mitään hätää helteen suhteen.

Tässä jotain vinkkejä:

 1. Kylmällä vedellä täytetyt pullot häkkiin tai kuljetusboxiin.
 2. Boxiin jotain jäätynyttä, kuten kylmäkalle, jääkuutiopussi tai pakastevihannespakkaus mieluiten käärittynä esim. pyyhkeeseen. Sellaisenaan sen voi laittaa boxin päälle, viereen tai litteänä boxin alle. Mökissä oleileville marsuille ja kaneille sen voi laittaa mökin katolle, mutta esim. hamsteri voi mennä tästä horrokseen.
 3. Kohdassa 2 mainitun viilentävän objektin ja boxin voi peittää esim. lakanalla, jolloin vapautuva viileä ilma ei karkaa, vaan täyttää tasaisesti koko boxin.
 4. Angorakanin ja pitkäkarvaisten marsujen ajeleminen. Hamsterin pisinkään, ilmava höttöturkki ei hiosta. Fuchs-kanien turkki toimii yleensä hyvänä eristeenä kuumuutta vastaan eikä yleensä ole liian kuuma. Iholla olevat huopaumat on toki eriasia, mutta yleisesti ottaen fuchs-turkin laatu vain huononee ajelemalla. Älä aja mitään eläintä ihan nakuksi, ettei sen iho pala auringossa, ja että sillä säilyy turkin luonnollinen eriste kuumuutta vastaan.
 5. Paljon tuoreruokaa boxiin, esim. vesiheinä on erinomainen viilentäjä, jos lemmikin maha on tuoreeseen tottunut.
 6. Pakastevihannesten tarjoilu naposteltavaksi.
 7. Pihahäkin peittäminen lakanalla tai muulla ilmavalla kankaalla, jos sitä ei saa varjoon. Pelti kuumenee auringossa ja pressu ei hengitä. Tumma väri kerää auringonsäteitä enemmän kuin vaalea.
 8. Häkin siirtäminen pois huoneesta, jonne porottaa aurinko kuuminpaan aikaan päivällä. Ikkunaverhojen sulkemisesta voi olla apua.
 9. Kivet tai laatat häkkiin, tai boxin alle. Niitä voi pitää pari tuntia vaikka jääkaapissa.
 10. Lisätuuletusta voi tarjota paitsi avaamalla ikkunan, myös erilaisilla tuulettimilla, joita on saatavilla myös vartavasten häkkiin kiinnitettäväksi. Muista kuitenkin, että kanit ja jyrsijät saavat helposti vedosta esim. silmätulehduksen.
 11. Turkin kostuttaminen. Kostean pyyhkeen tarjoaminen kanin tai marsun selkään tai alle.
 12. Eläimellä on oltava jatkuvasti viileää vettä tarjolla.

Tässä tarina hermeliinin- ja kääpiöperhoskanin poikasesta, jotka toin PINAn näyttelystä junalla. Oli kova helle, enkä taas vaihteeksi ollut lähtiessäni oikein kartalla, että minulle tulee samalta kasvattajalta kyytiläinen ostamani hermeliininpoikasen lisäksi. Minulla oli siis vain yksi pieni pahvilaatikko. Onneksi maailmalle lähteneeltä hamsulta vapautui kuljetusboxi, johon mahdutin oman pupuni, koska se hermeliininä oli kaveriaan pienempi kokoinen. Tytöt olisivat sovussa matkustaneet yhdessäkin, mutta pieneen pahvilaatikkoon olisi tullut liian kuuma.

Tytöt eivät olleet tottuneet syömään paljoa tuoretta, joten en voinut kerätä niille viilennystä nurmikoltakaan. Asematunnelissa ostin pari kivennäisvesipulloa suoraan jääkaapista sekä lusikoilla varustetut jäätelöpurkit.

Oli kieltämättä vekkuli tunne odottaa junaa asematunnelissa toinen pupu liian pienessä boxissa ja toinen pahvilaatikossa kivennäisvesipullojen seassa, molemmilla jätskiä eväänä. Enhän voinut peitellä boxeja mitenkään ja pahvilaatikkokin piti olla auki, että eivät läkähtyisi. Tottakai siihen osui joku ulkomaalainen herra ihastelemaan pupuja niin, että varmasti minä ja puput saimme kaikkien junaa odottavien ihmisten huomion.

Junassa oli onneksi hyvä ilmastointi, joten sain herkutella sulaneet jätskit suihini! Se olisi ollut hankalampaa, jos olisin ostanut puikkojäätelöä!

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 22.03.2015 20:13 Validated by HTML Validator (based on Tidy)