*Varaslähtö kesään: Versojen kasvatus*

Kuvat & teksti: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 1/16


Eri ikäisiä kauranversoja.

Kaneille ja jyrsijöille voi kasvattaa minkä tahansa myrkyttömän kasvin versoja, mistä vaan saat siemeniä käsiisi, mutta ehkä on helpointa aloittaa vaikka lintujen talviruokintaan tarkoitetuilla jyvillä tai niillä, mitä on lemmikin omassa siemenseoksessa. Itse olen idättänyt tämän kirjoitushetkellä vain kauraa, mutta helpoimmat viljat ovat kuulemma ohra ja vehnä; kaura homehtuu herkästi. Muita vaihtoehtoja ovat esim. auringonkukka, herne, ruis, rairuoho.

Verso on ravintoarvoineen sama tavara kuin jyvä, josta se ovat lähtenyt, mutta kanille ja marsulle paljon luonnollisemmassa muodossa. Versona jyvä sisältää monin verroin terveysvaikutteita ja ravinteita, joten myös hamsterin kaltaisille siemensyöjille kannattaa versoja ja ituja tarjoilla.

Kasvattaminen aloitetaan liottamalla siemenet esim. yön yli. Sen jälkeen ne huuhdotaan siivilässä huolellisesti, eli niin kauan että siivilän ja jyvien läpi tuleva vesi on kirkasta. Tämän jälkeen niitä laitetaan 2-3cm kerros astiaan, jossa on reilusti pieniä reikiä pohjassa. Mitä laakeampi ja ilmavampi astia, sen parempi! Itse olen kasvattanut jyviä kuvien mukaisissa, suurista lähdevesipulloista leikatuissa astioissa. Kuvien ottamisen jälkeen, olen lisännyt kylkiin runsaasti
isoja tuuletusaukkoja, koska oras homehtuu todella herkästi.

Pohjalle ei ole pakko laittaa multaa tai mitään muutakaan, koska ylimääräinen kosteus poistuu pohjan rei'istä. Siemenistä itää paksu juurimatto. Kun oras on tarpeeksi korkea, voit ottaa koko möykyn ja jakaa sen juurineen päivineen kaikille jyrsijöille ja kaneille, juurimattoa käsin murtaen, kun ei ole multaa sotkemassa. Ja ei kun uutta satsia likoon, ellei ole jo!

Jyviä voi idättää hämärässäkin, mutta versot tarvitsevat hieman valoa vihertyäkseen. Hyvä lämpötila on n. 17-20 astetta. Aseta astia esim. lattiakaivon yläpuolelle tms, missä se saa valuttaa veden jäämättä seisomaan. Olen kastellut päivittäin, 2-3 kertaa olisi kuulemma hyvä. 9 päivässä pitäisi tulla jo perusviljoista satoa.


Yllä vasemmalla olevassa kuvassa kauransiemenet ovat jo alkaneet ujosti itää. Keskimmäisessä kuvassa on jo reippaasti itäviä kauran jyviä. Oikean puolimmaisessa kuvassa on päästy homehtumaan. Jos näin käy, mahdolliset onnekkaat versot voi leikata ja syöttää eläimille, mutta homeiset jyvät ja juuristo on heitettävä pois. Tämä kaurasatsi iti hienosti, mutta itävyyksissä on laatu- ja lajikohtaisia eroja. Samoin myös hoito-ohjeissa on eri lajeille erilaiset huuhteluvälit ja liotusajat. Mutta pelkällä maalaisjärjellä tässäkin pääsee liikkeelle. Jos satsi itää huonosti ja tekee parhaimmillaan vain yhden vihreän verson silloin tällöin, niin olen sitten nypännyt ne sieltä heti eläimille. Itäminen (ja homehtuminen toki myös) onnistuu paremmin, kun siemeniä on paksu kerros.

Muistathan varovaisuuden! Vaikka lemmikkisi söisi esim. kuivaa kauraa joka päivä, niin mahalle se on ihan eri asia turvotettuna jyvänä, ituna tai versona.


Eri ikäisiä kauranversoja.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 1.05.2016 14:06 Validated by HTML Validator (based on Tidy)