*Tehtävä: Mistä eläin kannattaa hankkia?*

Alkuperäinen testi: Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liitto ry
Muokannut marsu-muotoon: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 3/09.

Tämä tehtävä on alkuperäisessä muodossaan SEY:n sivuilla, ks. lähde! Kysymyksessä on luetunymmärtämistehtävä koululaisille vuoden 2005 eläinten viikon ”Pysäytä pentutehdas” –teemalla. Teksti on muokattu Marsu-Magazineen sopivaksi, mutta moni asia pätee mihin tahansa jyrsijään.

Vain yksi vastaus joka tehtävässä on varmasti oikein!

1. Olette päättäneet hankkia abessiinialaisen. Mistä sen etsiminen aloitetaan?
a) Lähimmästä eläinkaupasta, jossa myydään ”rusettimarsuja”.
b) Lähellä asuvalta tytöltä, joka teettää marsuillaan vapaasti poikasia ilman vanhempien valvontaa ja myy niitä halvalla.
c) Suomen Marsuyhdistyksen tai paikallisyhdistyksen kasvattajalistasta tai poikasvälityksestä.

2. Olet yhteydessä kolmeen myyjään. Keneltä heistä kannattaa ostaa poikanen?
a) Myyjä kyselee ärsyttävän yksityiskohtaisia tietoja poikasen tulevista oloista kotonanne. Lisäksi hän ei suostu myymään vain yhtä poikasta, vaan pitäisi ottaa toinenkin.
b) Myyjä on näistä kolmesta menestynein kasvattaja, mutta häntä on vaikea tavoittaa ja silloinkin puhutaan niukkasanaisesti ja vain kaupan tekemisestä.
c) Myyjä mainostaa kasvattavansa kaikkia rotuja ja värejä, ja hänellä onkin paljon marsuja, joista kaikista saat valita ihan minkä tahansa! Myyjä ei valitettavasti tiedä, ketkä ovat mitäkin sukua toisilleen eikä tarkkaa ikää, mutta ovatpahan sitten edullisempia.

3. Kuka näistä kasvattajista tuntuu vakuuttavimmalta?
a) Myyjän täytyy olla todellinen asiantuntija, kun hänen marsunsa pärjäävät aina näyttelyissä ja hänellä on niitä ihan mahdottomasti kotona!
b) Kasvattaja ei anna hakea poikasta kotoa, vaikka olisitte halukkaita ajamaan pitkänkin matkan. Sen sijaan hänen kaverinsa tuo poikasen näyttelyyn, koska hän ei itse käy niissä.
c) Poikasen myyjä vastaa perusteellisesti kaikkiin kysymyksiinne ja antaa paljon neuvoja marsun alkuvaiheisiin uudessa kodissa.

4. Miksi eläinkaupasta ei kannata ostaa?
a) Eläin saattaa olla kotoisin sellaisesta paikasta, jossa poikasia teetetään liukuhihnalla vain rahan takia.
b) Eläin saattaa olla tilattu ulkomaisesta tukusta eikä ymmärrä suomea.
c) Koska sen kasvattaja ei välttämättä ole ammattilainen.

5. Mistä ”oikea” kasvattaja löytyy?
a) Marsut.netin käyttäjälistalta.
b) Suomen Marsuyhdistyksen kasvattajalistalta.
c) Apulasta.

6. Olette löytäneet sen marsunpoikasen, jonka haluatte perheenjäseneksenne ja tulevaksi näyttelykaveriksi. Mikä ”henkilötodistus” marsulla tulee siinä tapauksessa olla?
a) lemmikkieläinpassi
b) profiili Petsiessä
c) Suomen Marsuyhdistyksen leimaama rekisteritodistus

7. Mikä seuraavista väitteistä on totta?
a) Kasvattajan ei tarvitse rekisteröidä marsua valmiiksi.
b) Rekisteröimätön marsu ei ole yhtä arvokas jalostuksessa kuin rekisteröity.
c) Rekisterinumero on tae marsun näyttelytasosta.

8. Olette hankkimassa risteytysmarsua. Mikä seuraavista väitteistä pitää paikkansa?
a) Risteytys ei voi olla sisäsiittoinen.
b) Sekarotuiset ovat varmasti terveempiä kuin puhdasrotuiset.
c) Niin risteytys kuin puhdasrotuinenkin voi olla lähtöisin poikastehtaasta.

9. Naapuriperheenne on hankkimassa marsuja lemmikiksi ja kolme kasvattajaehdokasta on löytynyt. Mitä suosittelet heille?
a) Yhteen paikkaan on syntynyt vahinkopoikasia, joista halutaan päästä mahdollisimman pian eroon. Poikanen kannattaakin hankkia mahdollisimman nuorena, että se
leimautuu uuteen omistajaan keinoruokinnan kautta!
b) Toisessa paikassa on luovutusikäisiä poikasia, jotka ovat pienikokoisia ikäisekseen ja imevät vielä pääasiassa maitoa. Myyjä haluaa silti nopeasti luopua poikasista, etteivät ne ehdi kuolla ja koska emo on heikossa kunnossa.
c) Kolmannessa paikassa on pari poikueensa jo tehnyttä 2v marsua, jotka myydään eläkekotiin.

10. Miksi kannattaa ostaa heti kerralla kaksi marsua?
a) Aikuista ei voi enää totuttaa lajitoveriin.
b) Ettei ensimmäinen marsu joudu olemaan yksin siihen asti, että sille hankitaan kaveri.
c) Vain poikuesisarukset tulevat toimeen keskenään.

11. Jos saat tietää kasvattajasta, joka kohtelee eläimiä huonosti, mitä kannattaa tehdä?
a) Ottaa yhteyttä eläinsuojeluvalvojaan, kunnaneläinlääkäriin, terveystarkastajaan tai poliisiin.
b) Käydä ostamassa siltä edes yksi eläin turvaan!
c) Haukkua kasvattajaa foorumilla.

Lähde:
http://www.sey.fi/elainsuojelu/elainten_viikko/2005_pysayta_pentutehdas/kysymyksia_pennun_hankinnasta/

 

 

 

Vastaukset:

1 – c
2 – a
3 – c
4 – a
5 – b
6 – c
7 – a
8 – c
9 – c
10 – b
11 – a

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 8.12.2012 20:25 Validated by HTML Validator (based on Tidy)