*Terraarioon lisätasoja*

Kuvat & teksti: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 2/14

Niin muoviset kuin lasiterraariotkin ovat hieman kinkkisiä, jos niihin haluaa rakentaa tasoja lisätilan tuomiseksi ja varsinkin vanhojen akvaarioiden yläosiin jäävän tyhjän tilan hyödyntämiseksi. Ei se ole mahdotonta, tarvitaan vain mielikuvitusta! Tasanteille on hyvä laittaa ruokakupit ja juoksupyörät, niin ne eivät sotkeennu puruihin. Tiiliskivet tarjoavat mahdollisuuden kiivetä päälle, mutta lisää pinta-alaa se ei varsinaisesti tuo, koska sen alle ei pääse, eikä saakaan päästä (litistymisvaara). Vinkit soveltuvat parhaiten pikkujyrsijöille, kuten hamstereille.
Tasanteet voivat olla aika pieniä tai vaikka koko pohjapinta-alan tuplaavia lisäkerroksia terraarioon.

Vaihtoehtoja:

  1. Terraarion pohjalle seisomaan laitettavat pöydät ja laatikot
  2. Tasoja toisiinsa yhdistävät sillat/tikkaat
  3. Kattoon ripustettavat riippumatot ja sillat sekä korit ja rasiat
  4. Kerrokset
  5. Seiniin kiinnittäminen: Teippi, liima, silikoni, rautalanka,magneetti.

1. Terran pohjalle laitettavat

JALOILLAAN SEISOVA PÖYTÄMALLI:

Eläinkaupoissakin on kaikenlaista, mutta tottakai haluan kannustaa teitä rakentamaan itse tai kierrättämään! :)
Levyistä ja laudoista voi kyhätä yksinkertaisia, nuken pöydältä näyttäviä tasoja, tai käyttää oikeita nuken pöytiä/sänkyjä jne! Matalajalkaisen tason voi laittaa korkeamman viereen, niin ei tarvi rappusia, ja sen alle voi piiloutua. :) Kuvassa Ikean Variera muovihylly koko 32 x 13 x 16.

Verkostakin voi taivuttaa hyllyn. Muotoilu joko pajusillan tapaan tai kulmikkaasti. Samalla periaatteella voi tehdä saman kolmesta laudan kappaleesta.

Pahvilaatikostakin voi leikata pöytämallisen tasanteen terraarion pohjalle kuvan osoittamalla tavalla.

MÖKIT JA MUUT LAATIKOT:

Pesämökin kattokin on lisätaso. Kaikenlaisia laatikkoja voi laittaa nurin terran pohjalle. Jos asukki ei ole kova jyrsimään tai materiaali on liian kovaa, laatikoihin voi tehdä valmiiksi kylkiin aukkoja, että se ymmärtää hyödyntää myös laatikon sisäpuolen.

2. Tasot toisiinsa yhdistävät sillat

Tasoja on helppo myös yhdistellä toisiinsa esim. pajusilloilla, papukaijan tikkailla ja laudan pätkillä. Toki tähänkin käy moni muukin materiaali, kuten riittävän paksut putket, verkon soirot, pahvi, kuten vaikkapa maitopurkki. Jos osaset asettuvat tukevasti päällekkäin eikä romahdus- ja loukkaantumisriski ole suuri, kappaleita ei tarvitse kiinnittää toisiinsa. Mutta jos joudut kiinnittämään, muista, että linnoituksen tulee olla mahdollisimman helposti siivottavissa ja siten mahdollisesti myös purettavissa. Jos käytät rautalankaa, piilota päät niin, ettei eläin pistä niillä itseään. Liiman ja silikonin on oltava myrkytöntä. Naru ja maalarinteippikin voivat riittää.

3. Kattoon ripustettavat

Jos terraariossa on verkkokatto, siihen on hyvin helppoa ripustaa jos vaikka mitä mm. rautalangalla, jonka päät jätetään eläimen ulottumattomiin esim. katon yläpuolelle. Pahvirasioiden kiinnitykseen riittää yleensä maalarinteippi. Kattoon ripustetut suuret riippumatot ja korit tuovat pienimmille eläimille lisää tepastelutilaa. Pienten ja kömpelöiden lemmikkien riippumattoihin yms. voi laittaa viemään tikkaat, kiipeilyoksan tai matalamman tason. Kattoverkkoon ripustettavien tavaroiden kanssa tulee kuitenkin huomioida se, että kantta avatessa kaikki siihen kiinnitetty ja mahdollisesti asukaskin tulee mukana.

Jos verkko ei ole riittävän jäykkää pöytämallisen verkkotasanteen toteuttamiseen, sen voi laittaa nurin päin kiinnitettynä verkkokattoon. Ohuimman verkon yläreunan tai pelkät rautalangat joka kulmasta voi taittaa terraarion ja kannen väliin. Huom! Alla oleva kuva on viitteellinen: terraarioiksi modattuihin, kannellisiin säilytyslaatikkoihin tulee aina tehdä verkosta ilmanvaihtoikkuna!

4. Kerrokset

Tasoja voi pinota jonkin verran myös päällekkäin pöytä- tai laatikkotyylillä. Muista kuitenkin eläimen massaan nähden riittävä tukevuus ja turvallisuus!

Tämän artikkelin piirroksissa olevat tasot ovat melko pieniä. Periaatteessa taso voi olla vaikka koko pohjapinta-alan tuplaava lisäkerros katosta ripustettavana mallina tai pöytänä kuten alla. Jos lisäkerros on koko pohjapinta-alan
kokoinen, erityisesti aran eläimen käsittely alimmassa kerroksessa voi olla aika hankalaa. Lisäkerroksesta on kuitenkin se hyöty, että sinne voi sijoittaa vaikkapa suuren juoksulautasen, joka veisi liikaa tilaa terraarion pohjalla.

Ratkaisumahdollisuuksia:

  • helposti pois nostettava välipohja tai pohja nousee kannen mukana
  • riittävän isolla kulkuaukolla varustettu välipohja
  • sivusta avattava, esim. liukuoviterraario

5. Seiniin kiinnittäminen

Riittävän nafti vaneri, jäykkä verkonpala tai vaikkapa iso munakenno voi asettua terraarion seinien väliin niin tiukasti, ettei se vaadi mitään kiinnitystä ainakaan rottaa pienemmiltä asukkailta. Myrkytöntä liimaa/silikonia, lmastointiteippiä ja imukuppeja voi myös kokeilla, mutta ne eivät ole yleensä sen kestävämpiä. Niistä voi myös jäädä rumat jäljet, jos muuttaa myöhemmin järjestystä.

Akvaarion lasin puhdistamiseen käytettävät magneetit asettuvat tiukasti toinen kappale terraarion sisäpuolelle ja toinen ulkopuolelle. Sisäpuolella olevaan osaan voi sitten kiinnittää tasanteen riittävän monesta kohtaa, riippuen tasanteen ja magneettien koosta ja asukkaan painosta. Magneetista ei jää lainkaan jälkiä.

Jos kuitenkin päädyt puhkomaan terraarion seiniä, voit kiinnittää verkon tai vaikkapa nurkistaan rei'itetyn vanerin paikoilleen rautalangalla. Pitävyys on taattu, paitsi että asukas saattaa kuitenkin innostua suurentamaan näitä kyseisiä reikiä...

Toivottavasti saitte ideoita ja inspiraatiota! Askartelun iloa! :)

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 15.05.2015 22:06 Validated by HTML Validator (based on Tidy)