*Termit oikeiksi*

Julkaistu Rodentiassa 4/08

Tämä ei ole mikään haudanvakava asia, mutta koska olen pilkunviilaaja äidinkielen suhteen, niin joka puolelta sorahtaa korvaan ja silmään kanien pennut ja marsujen pentueet! ;) Aloittaessani tätä harrastusta, koin suunnattomia tuskia kuullessani puhuttavan kultahamstereista, maissihiiristä ja angoramarsuista. Puput.nettiläiset tarkenevat hyvin maatiaiskanien ja albiinojen kanssa. Hamsuihmiset kärsivät roduista ja virallisista. Tätä listaa voitte mainiosti jatkaa lähettämällä Rodentiaan omia termejänne, joita tulee omien lajienne harrastuksessa vastaan.

Albiino:

Koska ihmiset liittävät aiheettomasti paljon negatiivisia mielikuvia ja terveysongelmia albiino-sanaan, kyseisen värimuunnoksen nimi on muutettu muotoon punasilmäinen valkoinen, valkoinen ps, p.e.white yms.

Angora:

Angora on aivan tietyn tyyppistä turkkimateriaalia, ei mitä tahansa pitkää karvaa! Angora-allergikko tuntee eron visusti nahoissaan, sillä tavallisista pitkäkarvaisista ei tule oireita. Angora on villaa, jota saadaan ainoastaan angorakanin turkista. Hamsterit, hiiret ja marsut eivät ole koskaan angoroita, vaan pitkäkarvaisia. Kaikki pitkäkarvaiset kanitkaan eivät ole angoroita! Pitkäkarvaisen kanin karva voi olla angoraa tai normaalia karvaa, joka on vain pitemmässä mitassa. Tätä kutsutaan fuchs-karvaksi. Suomessa fuchs-turkkia tavataan mm. hermeliineillä, kääpiölupilla, leijonaharjaksilla ja pienillä risteytyksillä. Risteytys voi olla joko angora tai fuchs, sukutaustastaan riippuen.

Kanit ja korvat:

SKY ei enää halua laitettavan -korva tai -kani-liitettä rotujen perään. Vanhat sanahirviöt kuten kääpiöluppakorvakani ovat nyt historiaa, käytössä on pelkät kääpiöluppa, belgianjätti jne. ilman korvia ja kaneja. (Päivitys: uudet perhoskani-rotunimitykset ovat poikkeus 10/09)

Koiras:

Koiras ja uros tarkoittavat täsmälleen samaa, mutta yleensä nisäkkäistä käytetään sanaa uros. Vanhemmassa kirjallisuudessa kyllä saattaa nähdä puhuttavan mm. hamsterikoiraista, mikä kuulostaa aika kankealta. Enemmän koiras lienee kalojen ja lintujen termi.

Kääpiökani:

Kääpiökani ei ole mikään rotu. Se on todennäköisesti tarkoittanut ennen vanhaan hermeliiniä. Kanista ei kuitenkaan tee hermeliiniä vain pienikoko. Kääpiökani kertoo kanista vain sen koon. Kääpiökaneja ovat hermeliini, kääpiöluppa, leijonaharjas, kääpiöjänis ja alle 2,5 kg risteytykset. Nykyään kuitenkin puhutaan mieluummin kääpiökokoisesta tai kääpiörotuihin kuuluvasta kanista kääpiökani-sanan sitkeän harhaan johtavuuden vuoksi.

Maatiaiskani:

Moni käyttää vanhankansan tapaan "tavallisista" kaneista nimitystä maatiainen. Maatiaiskani on kuitenkin erillinen rotu, joka ei edes ole Suomessa kovinkaan yleinen. Maatiainen on valkoinen punasilmäinen rotukani, ei mikä tahansa suuri ja riemunkirjava leukapussisankari pihan perältä odottamassa pataan pääsyä.

Narttu: Tämä vastaa alla olevaa pentu-asiaa. Koirat ja sudet ovat narttuja. Kanit ja jyrsijät ovat aina naaraita.

Pentu ja pentue:

Kanit ja jyrsijät saavat poikasia ja poikaset muodostavat poikueen. Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksenkin mukaan pentu on lihansyöjän, esim. koiran, jälkeläinen. Koiran ja leijonan pennut muodostavat pentueen. On aika nurinkurista nähdä kanikasvattajien mainostavan kotisivuillaan pentueita.

ROP:

ROP on lyhenne rotunsa parhaasta, ja koska pet-luokissa ei etsitä parhaita rotunsa edustajia, on alettu käyttää uusia termejä, kuten Paras Pet Marsu (PPM), Paras Pet Kani (PPK) jne. SHY on luopunut myös ulkomuotoluokissa ROPin käytöstä, koska hamstereilla ei ole rotuja. ROP1 on hamsterinäyttelyssä S1. S=standardi. Paikallisyhdistykset käyttävät vielä usein myös pet-luokkien kärkisijoista nimitystä ROP, vanhasta tottumuksesta, ja koska niiden näyttelyissä järjestetään pet-luokat useille eri lajeille.

Sekarotuinen:

Kaneilla ja marsuilla kahden keskenään erirotuisen yksilön jälkeläiset ovat risteytyksiä. Myös risteytysten keskenään tekemät poikaset ovat risteytyksiä. Sen sijaan koirista käytetään sanaa sekarotuinen. Mainittakoon myös, että muilla jyrsijöillä eri turkinmuunnosten yhdistämisestä ei synny sekarotuisia. Eikä risteytyksiä.

Self:

Sileäkarvaisilla marsuilla merkitään värin eteen self (yksivärinen) tai nonself (kuviollinen). Englannin crest ei siis ole self, vaikka marsu yksivärinen olisikin, vaan englannin crest.

Virallinen:

SHY ja SKY saavat harmaita hiuksia, kun me muut vielä vanhanaikaisesti käytämme sinnikkäästi termiä virallinen, kun puhumme ulkomuotoluokasta. Myös pet-luokka voi olla virallinen tai epävirallinen, riippuen onko näyttely anottu lajiyhdistykseltä, pätevöityneet tuomarit jne. Ulkomuotoluokka on oikea nimitys sille, missä arvostellaan eläimen ulkonäköä standardin mukaan.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 3.10.2009 21:11 Validated by HTML Validator (based on Tidy)