*Strong Hold*

- luja ote loisettomuuteen ;)

Julkaistu Rodentiassa 3/05

Strong Hold on sellainen valmiste, jonka vielä aika harva tietää. Se on kuitenkin paras lajiaan, mihin itse olen tähän mennessä törmännyt. Strong Hold on siis kissojen ja koirien loishäätövalmiste. Kaikki eläinlääkärit kuitenkaan eivät ole vielä keksineet, että sitä voi käyttää pikkueläimillä.

Käyttökohde:

Strong Hold on tarkoitettu kissoille ja koirille, mutta meillä 45-milligrammaista Strong Holdia on käytetty hyvällä menestyksellä kissoille, kaneille, marsuille, hamstereille, hiirille ja gerbiileille. Strong Hold tehoaa useisiin sekä SISÄ- että ULKOloisiin. Eli suomeksi sanottuna, kanien matokuuri ei ole enää tarpeen, kun saman tien voi ajaa myös mahdolliset ulkoloiset! Kanihan suositellaan madotettavaksi keväällä ja syksyllä, koska ulos ja tuoreeseen ruohoon siirtyminen voi altistaa kanin sisäloisille. Mutta koska tämä sama voi altistaa myös ulkoloisille, niin miksei hoitaisi molempia pois yhdellä tappelulla? Tai siis Strong Holdin ollessa kyseessä, ilman tappelua! ;) Siinä kun ei tarvitse tunkea mitään mössöjä suuhun…

Melkein kaikkia ulkoloismyrkkyjä joutuu antamaan eläimelle useampana eri kertana, sillä loisien munat ovat siitä viheliäisiä, että ne tahtovat säilyä hengissä myrkytyksestä huolimatta, vaikka niiden vanhemmat kuolisivatkin. Tällöin loishäätöainetta joutuu antaa myöhemmin uudestaan, että seuraavakin sukupolvi saadaan tuhottua. Esimerkkinä tästä on Ivomec, joka pistetään neulalla eläimen niskanahkaan. (On kuulemma toiminut myös ilman neulaa.) Ivomecin käyttö on myös riskaapelia ja tapahtuu täysin omistajan omalla vastuulla, koska sitä ei ole virallisesti hyväksytty lainkaan pieneläimillä käytettäväksi, ei edes koirilla! Frontlinen sen sijaan tiedetään aiheuttaneen yleisesti kaneilla epileptisiä kohtauksia, joista osa on johtanut eläimen tuskalliseen kuolemaan.

Annostus:

Strong Holdin ehdoton hyvä puoli on sen helppo annostelu, se on ulkoisesti käytettävä paikallisvaleluliuos. Eläintä ei pestä eikä ainetta pistetä eläimen nahan alle. Eläimen niskakarvaan tehdään vain sormilla jakaus ja neste kaadetaan iholle jakaukseen. Aine imeytyy niskasta nopeasti kaikkialle elimistöön.

Strong Holdin annostus on 0,1 milliä yhtä kiloa kohden (0,1 ml / 1 kg). Itse olemme käyttäneet nimenomaan 45 mg vahvuista Strong Holdia. Vahvuuksia on kuutta erilaista, joiden annostus ja teho lienee sitten myös erilaisia. 45 mg vahvuisen Strong Hold -pakkauksen kannessa on aikuisen kissan kuva (alla) ja nämä annosteluohjeet on tarkoitettu juuri sen vahvuiselle Strong Holdille.

Strong Hold myydään tiiviisti suljetuissa muovisissa pikku tuubeissa eli ampulleissa, joita on kolme kappaletta yhdessä paketissa. Yksi ampulli (alla), jossa liuosta on 0,75 ml on tarkoitettu käytettäväksi kokonaan aikuiselle kissalle, joten siinä on monen kanin tai jyrsijän annostus.

Alla olevasta kuvasta näkee ohjeen ampullin avaamisesta ja käytöstä. Älä aikaile, sillä aine haihtuu äärettömän nopeasti!

1) Poista ampulli pahvipakkauksesta. 2) Paina sininen korkki pohjaan niin, että napsahtaa. Kierrä sitten korkki pois ja kaada aine esim. lääkekuppiin. Ime aine mahdollisimman pieneen, esim. yhden millin ruiskuun. 3) Annostele aine eläimen niskaturkkiin tehtyyn jakaukseen.

Aineen nopean haihtuvuuden johdosta kannattaa päättää jo etukäteen, mitkä eläimet aiotaan loishäätää ja mitkä ei, sekä punnita ne. Koska aine haihtuu nopeasti, se aina aavistuksen verran vaihtelee, minkä verran siitä saa ruiskuun, yleensä n. 0,6-0,7 ml eli keskimäärin n. 6-7 marsun tai hermeliinin annos. Yhden millin ruiskuja kannattaa hankkia apteekista, koska niistä on helpointa laskea annostus kunkin eläimen niskaan.

Yhden millin ruisku on jaettu isommilla viivoilla kymmeneen osaan: 0,1 - 0,2 - 0,3 - 0,4 jne... Yksi tällainen numeroväli on 0,1 ml eli kilon painoisen eläimen annostus, esim. hermeliinit ja urosmarsut. Numerovälit on vielä jaettu pikkuviivoilla kymmeneen osaan, joita ei ole numeroitu. Yksi pikkuviivojen väli on yksi tippa, joka on meillä tarvittaessa laitettu hamstereille, hiirille ja gerbiileille.

Jos eläin painaa vaikkapa puoli kiloa eli 500 g, niin silloin sille laitetaan viisi pikkuviivan väliä. Jos eläin painaa 700 g, niin sille laitetaan seitsemän pikkuviivan väliä. Jos eläin painaa 1 200 g eli 1 kg 200 g niin sille laitetaan yksi numeroväli ja lisäksi vielä kaksi pikkuviivan väliä eli yhteensä 12 pikkuviivan väliä. Jos eläin painaa kaksi kiloa, niin sille luonnollisesti laitetaan kaksi numeroväliä eli 0,2 ml.

Vaikutusaika ja annostelutiheys saattaa vaihdella riippuen, minkä pöpön lemmikkisi on saanut. Yllä mainittu annostus on vain yleinen ohje, mutta noudatathan ensisijaisesti eläinlääkärin ohjeita! Yksi painon mukainen annos riittää, vaikka sillä olisikin tarkoitus hoitaa useita eri loislajeja yhdestä eläimestä. Oli sitten kyse sisä- tai ulkoloisesta, niin aine laitetaan aina niskaan, ei suuhun eikä vaikkapa korvaan, vaikka eläimellä olisi korvakapi tms… x)

Vaikutus:

Strong Holdin vaikuttava aine on nimeltään selamektiini. Se häiritsee monien selkärangattomien loiseläinten hermoimpulsseja, halvaannuttaen ja tappaen ne. Aine tappaa myös loiseläinten munat! Strong Holdin teho säilyy elimistössä noin kuukauden ajan, joten tänä aikana lemmikkisi ei pitäisi saada uusiakaan loistartuntoja. Sen vuoksi Strong Hold kannattaa antaa eläimelle mahdollisten tartuntojen ehkäisemiseksi jo ennen näyttelyä tai ulkohäkkiin siirtymistä.

Koska Strong Hold on valmistettu kissoille ja koirille, sen vaikutuksista jyrsijöiden ja kanien eri loisiin ei varmaankaan ole kovin laajasti eikä tieteellisesti tutkittu. Ellei sitten eläinkokeita ole alun perin tehty jyrsijöillä…? ;) Itse olen kuitenkin huomannut sen toimivan hyvin kanien ja marsujen tavallisimpien loistartuntojen hoidossa ja ehkäisyssä, esim. väiveet, kapi ja static. Näiden lisäksi ties mitä pöpöjä on liikkeellä, mutta eläimeni eivät ole saaneet mitään loistartuntoja eikä niissä itsessään ole loisia, koska laitan kaikille uusille perheenjäsenille, näyttelyyn tai astutukseen lähteville yms. eläimille Strong Holdin, jos on aihetta epäillä mahdollista loistartuntaa. Myöskään kaneja ei ole ikinä tarvinnut erikseen madottaa.

Marsua pienempien eläinten loisista onkin sitten ollut huomattavasti vaikeampi tehdä kotioloihin perustuvaa tutkimusta. ;) Olen kuitenkin ottanut tavaksi laittaa uusille pikkujyrsijöille aina tipan Strong Holdia niskaan ennen kuin se muuttaa eläinhuoneeseen. Tietojeni mukaan Strong Hold ei kuitenkaan auta sieni-infektioihin eikä hiirten hilsepunkkiin.

Turvallisuus:

Ikävä kyllä markkinoilla ei liene yhtään nimenomaan kaneille ja jyrsijöille tarkoitettua loishäätövalmistetta. Sanoisin kuitenkin, että Strong Hold on erittäin turvallista ainetta pikkueläimille. Turvallisinta, mitä markkinoilla tiedän olevan. Ja samalla tehokkainta, juuri tuon pitkän suoja-ajan vuoksi.

Strong Holdin esitelehtisessä mainitaan mahdollisia vaarattomia haittavaikutuksia kissalle tai koiralle, joita en ole ikinä havainnut omilla pikkueläimilläni. Vaikka joskus annostelu olisi ollut reilummankin puoleinen... Annostusta tulee silti noudattaa eläinlääkärin ohjeen mukaan. Yliannostus ei ole yhtään tehokkaampi, ainoastaan kalliimpi.

Tieteellisesti Strong Holdia on testattu yli sadalla koira- ja 16 kissarodulla sekä sekarotuisilla kissoilla ja koirilla. Ainetta on testattu antamalla 10-kertainen yliannos ilman haittavaikutuksia. Monet saattavat tietää, miten herkkiä collierotuiset koirat eli "Lassiet" ovat! Näille ainetta on testattu viisinkertaisella annoksella ilman haittavaikutuksia.

Että loishäätö olisi tehokas ja järkevä, tulee jokainen talon eläin häätää yhtä aikaa siitä lajista, jonka loisista on kyse. (Useimmat loiset eivät voi tarttua lajista toiseen, esim. kanista marsuun.) Strong Hold on siitä hyvä, että sitä voi antaa myös poikasille, odottaville ja imettäville eläimille, toisin kuin muita loishäätöaineita. Odottaville ja imettäville kissoille ja koirille ainetta on testattu kolminkertaisena ilman haittavaikutuksia.

Laajoissa kliinisissä tutkimuksissa Strong Holdin ei ole havaittu reagoivan mitenkään muiden eläinlääkkeiden kanssa. Aine on kuitenkin palonarkaa, joten nyt on entistä tarkemmin eläin pidettävä pois tulen läheltä. ;) Käytön jälkeen omat kädet kannattaa pestä, vaikka en minä ainakaan ole vielä kupsahtanut, vaikka ainetta on päässyt omaankin ihoon imeytymään... ;D

Annostuksen jälkeen:

Anna aineen imeytyä kunnolla, joten vältä eläimen käsittelyä puoli tuntia lääkkeen antamisen jälkeen. Eläintä ei saa pestä kahteen tuntiin lääkkeen antamisesta. Lääkettä ei myöskään kannata laittaa märkään turkkiin. Kahden tunnin varoajan jälkeen eläimen saa kyllä pestä ilman että se häiritsee aineen tehoa.

Yleensä vain yksi hoitokerta riittää, koska kuukauden tehoaika pysäyttää loisien lisääntymisen melko tehokkaasti. Jos joudut käyttää useammin, niin uusi lääke kannattaa antaa vasta n. kuukauden kuluttua, jolloin vanhan teho alkaa loppua.

Haittavaikutukset:

Itse en ole koskaan törmännyt haittavaikutuksiin, vaikka olen antanut ainetta myös tiineille, imeväisille ja heikkokuntoisille eläimille. Ainoastaan karva on hoidetusta kohdasta hetken aikaa tahmea. Lievä ärsytys tai karvanlähtö hoidetulla alueella on pakkauksen mukaan mahdollinen, mutta menee ohi. Itse olen havainnut käsitellyillä eläimillä vain ohimenevää henkistä ärtymistä. ;)

Sen sijaan ympäristöllisenä ongelmana väärin hävitetty, käyttämättä jätetty selamektiini voi vaikuttaa haitallisesti kaloihin ja kalojen ravintonaan käyttämiin vesieliöihin. Hävitä Strong Holdin jämät kotitalousjätteen mukana, ettemme pilaa vesistöjä! ;)

Hankinta:

Strong Holdin ainoa huono puoli on se hinta... Se on aika arvokasta, mutta omasta mielestäni hintansa väärti. Jos sinulla on vain vähän eläimiä, niin kannattaa ostaa kimpassa jonkun kanssa paketti! Paketti maksaa vajaa 30 €. Yhden ampullin hinta on 7 euroa, mutta niitä ei yleensä pysty ostamaan yksittäiskappaleina.

Strong Holdia myydään apteekissa reseptillä sekä eläinlääkärillä. Jos eläinlääkäri ei tiedä Strong Holdin käytöstä tällaisille eläimille, pyydä saada 45 mg vahvuista Strong Holdia ja kerro, että sitä annostellaan yleensä 0,1 ml yhtä kilogrammaa kohti.

Jos eläinlääkäri yrittää sanoa esimerkiksi, että ei ne väiveet eläintä haittaa, niin sano, että sinua ne haittaavat henkisesti, puhumattakaan lemmikkisi näyttelyurasta! ;) Eläinlääkäri saattaa myös pyytää sinua tuomaan eläimen visiitille, kun ei vielä tunne sinua. Jos kyseessä on loistartunta, kannattaa toki käydä näyttämässä, että saadaan selvyys loisen lajista ja oikeasta hoitotavasta, joka saattaakin olla joku ihan toinen! Voit myös kertoa, että tarvitset eläimelle suojan tartuntoja vastaan näyttelyä varten, vaikkei sillä itsellä olekaan loisia juuri sillä hetkellä.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 4.10.2009 21:00 Validated by HTML Validator (based on Tidy)