*Ridgebackit tulevat*

Teksti & kuva: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 1/09.

Edellisessä Rodentiassa esittelin Suomessa esiintyviä marsurotuja. Unohdin listasta kokonaan uuden muotirodun eli ridgebackin. Ridgeback on kuitenkin varmasti lähes kaikille hyvin tutun näköinen marsu ja varmaan monen reaktio onkin, että tuohan on ihan tavallinen risteytys! Ridgeback voi osallistua ulkomuodossa ei-standardiluokkaan, johon rekisterinumeroa ei tarvita.

Kyseessä on sileäkarvainen marsu, jolla on selässä pysty, mahdollisimman suora harja. Harjan tulisi kulkea korvien välistä ”häntään” asti tasaisena. Usein näkee marsuja, joilla harja on vain hartioiden päällä, kuten yläkuvan Roxettella, joka on turkkivirheellinen tavallinen sileäkarvainen. Monella ridgebackilla saattaa olla pyörteet peffassa tai hartioissa. Tämä johtuu niiden geneettisestä taustasta. Ruseteista pyritään kuitenkin aikanaan pääsemään eroon ja turkin tulisikin olla mahdollisimman virheetön, lyhyt ja sileä. Itse harjaa eli ridgeä lukuun ottamatta karvan tulee suuntautua suoraan nenästä peffaan päin.

Ridgebackeja syntyy paitsi selkäharjaisille itselleen, myös yhdistämällä sileäkarvainen marsu peruaaniin (kuten alakuvassa meidän edesmennyt Miska) tai abessiinialaiseen. Poikasella harja voi näyttää vähän onnettomalta pehmeän vauvakarvan vuoksi. Viime näyttelyn havaintojen perusteella useimmat lienee ihan oikeastikin risteytyksiä, mutta jostain on aloitettava. Ja risteytyksillä aloitettuna ainakin geenipohja on todennäköisesti laaja heti alkuunsa. Tällöin kaikki jalostuseläimet eivät niin todennäköisesti ole kaikki sukua toisilleen, kun on vasta päästy kunnolla alkuun.


Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 8.12.2012 20:08 Validated by HTML Validator (based on Tidy)