*Papova-virus*

Julkaistu Rodentiassa 4/2005

Kirjoitan syrkkiharrastajien uudesta vitsauksesta, papova-viruksesta, että tietäisitte mistä on kysymys. Moni kun on jo huomioinut sen, että hamstereille ei ole kääpiöitä lukuun ottamatta vieläkään näyttelyluokkia. Viruksen etenemisestä ja Suomen sekä naapurimaiden tilanteesta tulee kokoajan uutta tietoa, joten jotkin asiat tässä voivat olla jo vanhentuneitakin julkaisuhetkellä. Viimeisimmän tiedon saatte todennäköisimmin Suomen Hamsteriyhdistyksen hallitukselta ja www.hamsteri.info -foorumista.

SHY sai muistaakseni toukokuussa 2005 tiedon Ruotsista, jonka mukaan yksi tai mahdollisesti useampi syyrialainen hamsteri on sairastunut papova-viruksen aiheuttamaan lymfoomaan. Näyttelyt peruutettiin siten kaikkialla Suomessakin syrkkien osalta, koska suomalaiset kasvattajat olivat tuoneet kyseisestä hamsulasta eläimiä Pirkanmaalle. Svenska Hamsterföreningen eli "Ruotsin Hamsteriyhdistys" sai tietoonsa jo kevään 2005 aikana kokonaista kymmenen ruotsalaissyrkin sairastuneen papovaan! Syyskuussa 2005 Ruotsiin iski uusi HaPV-virus (Hamstereiden Papova-Virus) aalto ja neljä hamsteria on jouduttu lopettamaan kyseisen sairauden takia. Tanskasta on raportoitu tänä aikana kolme tapausta, jotka ovat myös tulleet ruotsalaisten tuontieläinten mukana.

Meni hyvän aikaa ja lopulta yksi jos toinenkin oli varma siitä, että olimme taas ylireagoineet ja vaara on ohi. Eihän Suomessa voi sellaista tapahtua! EPJY:kin päätti jo toivottaa syrkit tervetulleiksi pikkujoulunäyttelyyn, MUTTA…

Myös Suomessa on nyt syksyllä 2005 todettu ainakin yksi HaPV-virukseen sairastunut syyrialainen ja karanteenissa on monta muuta hamsteria, jotka ovat olleet epäsuorassa kontaktissa sairastuneisiin eläimiin. Tästä syystä ainakaan EPJY ei vielä päästä syyrialaisia hamstereita pikkujoulunäyttelyyn eikä seuraaviinkaan, ennen kuin näyttelyttäminen on rakkaille pussittajillemme niin turvallista kuin mahdollista. Sikäli kun entiseen on enää paluuta. Emmehän kuitenkaan halua, että sairaus yleistyy hamstereiden keskuudessa tämän enempää!

Pyydämme kaikkia hamsterinomistajia suhtautumaan asiaan vakavasti, mutta hysteriaa välttäen. Kasvattajia kehotetaan olemaan myymättä eläimiä niistä linjoista joiden takana on sairastuneita eläimiä tai jos on ollut kosketuksissa sairastuneisiin eläimiin. Jos olet jo myynyt tällaisia eläimiä, niin tiedota uusia omistajia asiasta, että he voivat tehdä päätöksen karanteenista, ettei sairaus leviä eteenpäin.

SHY lupaa tiedottaa tilanteesta avoimesti. Ruotsin Hamsteriyhdistys on kerännyt kotisivuilleen nimilistan papovaan sairastuneista ja siitä syystä lopetetuista syyrialaisista hamstereista. Lista löytyy osoitteesta http://www.hamsterforeningen.se/nyheter.htm.

HaPV on tarttuva virussairaus joka esiintyy vain syyrialaisilla hamstereilla ja eurooppalaisilla peltohamstereilla. Muut eläinlajit eivät voi sairastua tai kantaa virusta! Kääpiöhamsterit ovat siis turvassa. Tautia esiintyy ympäri Eurooppaa ja USA:ta. Eläinlääkäreiden mukaan virus on tunnettu jo pitkältä ajanjaksolta, ja että se on valitettavasti sellainen asia jonka kanssa meidän täytyy oppia elämään…

HaPV on DNS-virus, joka aiheuttaa ihokasvaimia, lymfoomia (imukudoskasvaimia) ja munuaistulehduksen, joka levittää tällöin virusta virtsan välityksellä. Edellä mainitulta Ruotsin Hamsteriyhdistyksen sivulta löytyy myös kuva hamsterin leuan alusesta, jossa näitä pieniä patteja on. Toinen kuva löytyy Fairyland's -kasvatuksen sivulta osoitteesta http://www.lupunegrus.net/fairyland/tiedote.html.

Tartunnasta oireisiin itämisaika on 5-30 viikkoa. Ensimmäisiä oireita ovat epätasaiset möykyt, jotka voi tuntea ihossa selän alueella ja niskassa. Syylämäiset möykyt ilmaantuvat myöhemmin hamsterin päähän ja niskaan jonka jälkeen ne paksuuntuvat. Hamsterilla saattaa olla sisäistä verenvuotoa ja hamsteri voi vaikuttaa elottomalta. Tämä sairaus on kuolemaan johtava ja sille ei ole toistaiseksi tiedossa mitään hoitoa.

Patricia Andstén kuvaa sairautta Fairyland's -sivullaan seuraavasti: "Sairaus on tietynlainen paisevirus joka ilmenee lähinnä hamsterin naamassa, leuan alla (imusolmukkeessa) tai nivusissa. Sairas hamsteri kehittää leuan alle nopeasti kasvavan paiseen ja/tai turvonneen ja kovan vatsan. Laihtumista on havaittavaissa molemmissa tapauksissa. Hamsteri voi elää sairauden kanssa jonkin aikaa mutta kuolee luultavasti muutaman kuukauden sisällä. HaPV-viruksen itämisaika on jopa 30 viikkoa (7,5 kk). Eläimet jotka ovat saaneet tartunnan jo poikasina, kehittävät näkyviä oireita 10-34 viikon iässä (2,5 - 8,5kk), keskiarvioltaan 24 viikon iässä (6 kk). HaPV tarttuu astutuksen yhteydessä ja virtsan välityksellä."

Voin luultavasti ainoana hyvänä uutisena todeta, että EPJY:n vaikutusalue on pysynyt papovan ulottumattomissa. SHY:n ohjeita tulee kuitenkin noudattaa, että näin olisi myös jatkossa.

SHY on kieltänyt paikallisyhdistyksiä järjestämästä luokkia syyrialaisille hamstereille vaarallisena aikana. Jos paikallisayhdistykset kiellosta huolimatta järjestävät luokkia, SHY ei tule missään muodossa hyväksymään tuloksia (VV-pisteet, sertit, SHY VL-sijoitukset, tulosten julkaiseminen lehdessä). Myös syyrialaisten tuonti ja myynti näyttelyalueella on valitettavasti kielletty. Syyrialaisten hamstereiden tuontia maahan ainakaan Ruotsista ei myöskään voida suositella. Eläinkaupoissa myytäviin, taustoiltaan tuntemattomiin syyrialaisiin kannattaa suhtautua varauksella ja käyttää ostotilanteessa tavallista suurempaa harkintaa. Sama pätee tietenkin urosten lainaamisiin.

Lähteet:
http://www.hamsteriyhdistys.net/papova.html
http://www.lupunegrus.net/fairyland/tiedote.html
http://www.hamsterforeningen.se/nyheter.htm
http://www.hamsteri.info/forum/forum_posts.asp?TID=5491&PN=1

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 4.10.2009 21:20 Validated by HTML Validator (based on Tidy)