*Pääsiäisruoho lemmikille*

Teksti: Katriina Hautala

Lähteet:
kuningaskuluttaja.yle.fi/node/1782
createphpbb.com/phpbb/viewtopic.php?mforum=kissat&p=15639
www.resy.fi/artikkelit/sadekaisla.html

Julkaistu Rodentiassa 1/12.

Pääsiäinen on hyvä aika aloittaa ruohon kasvattaminen maistiaiseksi myös pienille ystävillemme. Periaatteessa sitä voi ja kannattaakin harrastaa koko talven. Erityisesti esim. hamsterit hyötyvät siitä huomattavasti, ne kun saattavat lopettaa lisääntymisen kaamosmasennuksen vuoksi. Jos nyt kumminkin haluaa ruohon olevan "terässä" nimenomaan pääsiäisenä, se kannattaa kylvää palmusunnuntaina. Pääsiäisen jälkeen sen voikin sitten syöttää eläimille. Muistathan, että myös kissat tarvitsevat ruohoa suolistonsa putsaamiseksi, ja meillä valaistuneilla eläinihmisillähän kissat ovat sisäkissoja, jotka eivät välttämättä pääse piharuohoon käsiksi kesälläkään. Ja kaikillahan eläimillä tuoreen ruohon saanti on talvella mahdotonta. Joten pääsiäisruoholautasta voi pitää vaikka koko ajan kissan ulottuvilla ja kun ruoho on liian pitkää, sen voi antaa kanien tai jyrsijöiden naposteltavaksi. Ellet halua kasvustosta kokonaan eroon, pidä puolesi, jos annat sen kaneille tai marsuille, koska saattaa käydä niin, ettei mitään ole enää hetken päästä jäljellä. ;) Jos eläimen ei onnistu syödä versoja juurineen, niiden uudelleen kasvatus yleensä onnistuu.

Pääsiäisruohon kasvattamiseen tarvitaan tietenkin joku astia, pienten eläinten on tietenkin helpointa syödä se joltain matalalta lautaselta tai tarjottimelta, mutta periaatteessa kukkapurkkikin tms. käy. Pääsiäisruoho ei välttämättä tarvitse multaa. Häkissään ruokailevia jyrsijöitä ja kaneja ei multa haittaa, mutta jos esim. pidät
lautasta koko ajan kissan ulottuvilla, saattaa olla siistimpää kasvattaa ruoho suoraan kostutetulle talouspaperille, ettei multaa ole kohta ympäriinsä. Ruohon voi kasvattaa myös märkään kutterinpuruun! Tärkeintä, että kasvualusta on ja pysyy kosteana. Kylvöksen voi peittää rei'itetyllä muovikalvolla tai kostealla talouspaperilla, varo kuitenkin homehtumista! Kun siemenet alkavat itää, peitteen voi poistaa. Samoin jos kylvös pääsi homehtumaan, niin peite kannattaa poistaa, että kylvös saa ilmaa. Toiset kehottavat kasvualustan peittämistä esim. sanomalehdellä tai varjoon laittamista, mutta itse olen tyhmänä antanut vaan olla normaalissa valaistuksessa, enkä ole huomannut haittaa. Kuulemma se kuitenkin helpottaa itämistä, samoin kuin siementen liottaminen esim. yön yli vedessä ennen kylvöä.

Kylvä reilusti siemeniä. Muista, että mikään pakko ei ole käyttää juuri rairuohon siemeniä. Itseasiassa luin kissanruohokeskusteluista, että ne saattavat olla aika säilöntäaineisia. Muita vaihtoehtoja ovat erilaiset viljat; ohra, kaura, vehnä, ruis, sekä heinänja miksei vaikka auringonkukansiemenet, maissit tai herneet! Kaupoissa
alkaa näin keväällä olla jo mukavasti erilaisia siemenpusseja odottamassa viherpeukaloita, auringonkukansiemeniä on myyty niissä jo koko talven pihalinnuille, ja kuivia maisseja (ei mikropopcorn) ja herneitähän löytyy ihan ruokapuoleltakin. Eläinkaupoissa ja tavaratalojen eläinosastoilla myydään usein kissanruohonimellä pieniä pusseja idätettävää viljaa. Mutta useat jyrsijä- ja kaniharrastajat hankkivat muutenkin eläimilleen viljaa isommissa erissä maanviljelijöiltä tai maatalousliikkeistä huomattavasti halvemmalla. Mutta jos et halua ihan kymmenien kilojen säkkiä ostaa, luontaistuotekaupoista voi löytyä vähän pienempiä pusseja.
Viljojen orasta kun suositellaan kasvissyöjäihmistenkin lautaselle.

Ohra itää jo vuorokaudessa, mutta viikossa myös kellastua. Kaura itää parissa päivässä, ja yli 10 päiväinen versokin on vielä hyvässä kunnossa. Pääsiäisruohona se ei ehkä ole ihan niin nätti, koska se on tyvestä valkoinen.
Vehnä itää kolmessa päivässä, mutta kasvaa melko hitaasti. Pääsiäisruohona se on ehkä näistä kolmesta viljasta paras, koska 10 päivän ikäinen oras on vielä kaunis ja juuresta latvaan vihreä.
Kuivatut soppaherneet itää neljässä päivässä ja 10 päiväisenä ruoho on komeimmillaan.
Vihanneskrassi itää ohran tavoin jo päivässä, mutta kestää vihreänä vain muutaman päivän.
Ituseos itää neljässä päivässä, vaikka ei toki kuulemma oikein ruoholta näytäkään! :D
Maissi itää muutamassa päivässä ja tekee paksuja korsia.
Näistä kaikista tulee melko leveälehtinen ruoho, mutta jos kaipaat vähän perinteisempää ulkonäköä, tiheään kylvetystä pienisiemenisestä timoteistä tulee oikein silkkimäinen ruoho.

Jos haluat lemmikillesi lautasta tai tarjotinta heti vähän isomman nurmikon, kokeile vaikka tätä Kuningaskuluttajan sivuilla olevaa ohjetta! :D

Tee-se-itse-ruohikkopöytä

HUOM! Jos ostat kissanruohoa, oli sitten kyseessä kissa, kani tai jyrsijä, kiinnitä huomiota, mistä kasvista on kysymys! Yleensä kissanruoho on itse idätettävä pakkaus siemeniä, mutta viherosastoilla on joskus ihan valmista kasviakin. Vaikka kasvin/siemenen mainostetaan olevan kissoille tarkoitettua, se voi olla todellisuudessa myrkyllistä sädekaislaa, joka tottelee myös mm. nimiä kissankaisla, niilinkaisla, Katzengrass, Cyperys alternifolius, Umbrella Plant... Myyjät harvoin ovat tietoisia, että kissanruohona myytävä tuote olisikin eläimille myrkyllinen, joten ole itse sen verran asialla, että ostat vain tuttuja suomalaisia siemeniä. Kannattaa myös valistaa myyjää! Kissankaislan terveysvaikutuksia kaneihin ja jyrsijöihin en tiedä, mutta tästä voit vetää omat johtopäätöksesi: se sisältää kissalle vaarallista eteeristä öljyä, tujonia, joka ärsyttää mahasuolikanavaa ja saattaa aiheuttaa rajua oksentelua. Tujoni kertyy elimistöön ja voi aiheuttaa munuaisvaurion. Vaikutukset voivat kehittyä vasta vuosien käytön jälkeen, ilman mitään oireita heti. Ja mehän tiedämme, että väite siitä, että eläimet osaisivat välttää myrkyllisiä kasveja, ei pidä paikkaansa! Sädekaisla ei myöskään täytä rehulain vaatimuksia. Jos jokin kasvi on tarkoitettu syötäväksi, siinä pitää rehulain mukaan olla suomenkielinen tuoteseloste käyttötarkoituksineen. Tuote pitää myös ilmoittaa Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen rekisteriin. Sädekaislasta ei ilmoitusta ole tehty.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 20.10.2012 23:47 Validated by HTML Validator (based on Tidy)