*Oudoksuttuja kesyrottia*

Julkaistu Rodentiassa 3/13
Piirros: Katriina Hautala, kuvat: Wikimedia Commons

Korkkiruuvihäntäisiä rottia ja vähän muitakin eläinlajeja

Kesäkuussa Suomen Kesyrottayhdistyksen foorumille tupsahti kuva kierohäntäisestä rotasta, joka oli Tiny Feet-rottalasta, Texasista. Näitä rottia kutsutaan englanniksi "doodle rats". Eri asteisia "doodle-häntiä" voitte käydä ihmettelemässä kasvattajan sivuilla (ks. lähteet)! Kuvien kopioiminen oli jyrkästi kiellettyä, joten piirsin itse mallista saparohäntäisen rotan.

Kasvattajan sivuston mukaan, doodle tail on dominoivasti periytyvä mutaatio. Näin ollen tavallinen rotta ei voi kantaa sitä, mutta saparohäntä taas periyttää ominaisuutta "normaalienkin" kumppanien kanssa saaduille poikasille. Doodle tail näkyy osalla poikasista heti vastasyntyneenä, toisilla häntä alkaa kipristyä 2-5 päivän iässä.

Kuva ja tieto siitä, että joku tarkoituksella lisäännyttää doodle rottia, aiheutti lähinnä suurta tyrmistystä foorumilaisissa. Väistämättäkin tuli mieleen, mitäköhän mutaatio sitten tekee lopulle selkärankaa?

Foorumilla yksi tiesi kertoa kahden samanlaisen mutaation löytyvän myös hiiriltä nimillä curly tail ja curly tail-like mutation. Ensimmäisenä mainittu geenimutaatio liittyy samoihin alkionkehityksen häiriöihin kuin selkärankahalkio, ja esiintyy hiirillä ainakin kolmena vaikeusasteena. Poikaset, joilla on vaikein muoto, kuolevat pieninä, keskivaikeilla on selkärankahalkio ja siihen liittyvät ongelmat (pidätyskyvyn heikkoutta yms.), lievimmillä tapauksilla ei ole halkiota ja ne ovat häntää lukuunottamatta normaaleja. Ct-hiiriä on kasvatettu ja tutkittu laboratorioissa monta kymmentä vuotta. Jälkimmäinen on huomattavasti miedompi versio ilman rankamuutoksia, mutta siinäkin on mainittu lievä vesipää ja niveltulehdus 3-kuisilla eläimillä.

Korkkiruuvihännän aiheuttamat selkämuutokset ovat ehkä tutuimpia koiramaailmasta, ja ne ovat jonkin verran yhteneväisiä ct-hiiritutkimusten kanssa. Kukin voi vetää niistä johtopäätöksiä. Bulldoggien, mopsin ja bostoninterrierin häntään liittyy enemmän tai vähemmän epämuodostuneita nikamia sekä em. selkärankahalkioita, jossa nikaman katto ei ole sikiönkehityksen aikana sulkeutunut ja selkäydin tai sen kalvot ovat ilman nikaman luista suojaa. Kipuja tai neurologisia ongelmia esiintyy, jos epämuodostuneet nikamat painavat selkäydintä. Hännän epämuodostumat voivat aiheuttaa virheasennon, joka voi johtaa ulostamisvaikeuksiin tai ihovaurioihin. Tällainen selkä on myös normaalia alttiimpi tapaturmille, puhumattakaan rotasta jolle häntä on tärkeä tasapainoelin.

LÄHTEET:
tinyfeetrodentry.webs.com/differentdoodletails.htm
kesyrottayhdistys.fi/forum/viewtopic.php?f=9&t=10402
kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/artikkelit/selka muutokset.htm

 

Nakurotat

Karvattomat rotat eivät ole mikään uusi juttu. Sen sijaan nakkurottavillitys on jotain ihan uutta. Muistan kokonaan nakut rotat mainitun jo varmasti 10 vuotta sitten Jyrsijäliiton jäsenjulkaisussa. Kahden rex-rotan jälkeläiset eli tuplarexit ovat myös olleet tunnettuja niin kauan kuin rex-rottia on ollut. Tuplarexithän ovat vähäkarvaisia, osittain kaljuja rottia. Tässä ei ole kuitenkaan kyse niistä.

Nakurotat on laboratoriomaailmassa tunnettu jo vuosikymmeniä. Ne tarjoavat hyvät mahdollisuudet tutkia perinnöllisiä munuaissairauksia ja immunologisia sairauksia. Lemmikkinäkin pidettyjä nakumuunnoksia, odotettu elinikä 9-20kk:

Nakumuunnokset ovat perinnöllisesti väistyvää karvattomuutta (tuplarexiä lukuunottamatta: rex kun on dominoiva), eli molempien vanhempien täytyy kantaa karvattomuutta tai olla itse naku, että sitä syntyisi. Nakuemoja vaivaa hoivavietin puute ja maidon vähyys.

LÄHDE:
kesyrottayhdistys.fi/forum/viewtopic.php?f=9&t=6030
en.wikipedia.org/wiki/Laboratory_rat#Hairless_rats

 

Hännätön rotta

Englannin kielinen Wikipedia tuntee hännättömän rotan nimellä manx, ja kertoo sen saaneen nimensä yhtä hännättömältä kissarodulta. Hännättömyys jakaa ymmärrettävästi jyrkästi mielipiteitä, koska häntä on rotan tasapainoelin, ja rotta on aktiivinen kiipeilijä, joka viihtyy korkeissa paikoissa.

LÄHDE: en.wikipedia.org/wiki/Fancy_rat

 

Dumborotta

Dumbo on muuten normaalin näköinen rotta, mutta sen korvat ovat eri muotoiset ja sijoittuvat alas pään sivuille.

Alkuun dumboihin ja niiden ihailijoihin suhtauduttiin ennakkoluuloisesti. Osa luokittelee sen samaan kategoriaan hännättömän ja karvattoman kanssa, joita ei missään nimessä saisi jalostaa, koska siitä on rotalle niin paljon haittaa. Haittojen perusteluiksi olen löytänyt, että se ei kuule yhtä hyvin kuin tavisrotta, koska korvat ovat eri asennossa, tai että se ei voi korviensa vuoksi viestiä toisten rottien kanssa samoin. ;)

 

Kääpiörotta

Kääpiörotista löytyy informaatiota googlettamalla dwarf rats. Lähteessä olevan linkin takaa löytyy kääpiörottakasvatusta, jolla lähes kaikki kääpiöt ovat lisäksi dumboja, tuplarexejä ja jopa nakuja. Kasvattaja kertoo olevansa yksi neljästä alkuperäisestä, jotka ovat saaneet kääpiöitä laboratoriolinjoista. Hän kertoo käyttävänsä kasvatuksessa lähinnä linjasiistosta saadakseen kääpiöitä jalostamalla niitä tavallisten rottien kanssa.

Kääpiörotta vastaa kooltaan 4-viikkoista normaalia rotanpoikasta, ja näyttää kuvissa poikkeuksellisen rotevan luuston omaavan hiiren ja tavisrotan poikasen välimuodolta.

Sivusto vakuuttaa kääpiörottien olevan terveitä ja ihania luonteeltaan. Niiden eliniän kerrotaan olevan sama kuin muillakin rotilla. Muiden kasvattajien kääpiöillä saattaa olla toisin.... ;)

Kasvattaja suosittelee kääpiörottia yhdistettävän vain sellaisiin tavisrottiin, jotka ovat poikasesta asti tottuneet kääpiöihin. Kääpiörotta ei pysty pitämään puoliaan hyökkäävän normaalin rotan kanssa.

LÄHDE: www.camarattery.com/my-dwarf-rats

 

Vieraammat turkkimuunnokset

Kaikki turkkimuunnokset, sileäkarvaista ja rexiä lukuunottamatta, ovat Suomessa joko hyvin harvinaisia tai niitä ei esiinny lainkaan.

Satin / Silky on Wikipedian tuntema, hyvin hienoinen, kiiltävä turkkimuunnos.

Velveteen on turkiltaan pehmeä ja kihara.

Longhair / Harley on pitkäkarvainen rotta.

Kahta jälkimmäistä on kasvattanut Suomessa nyt jo lopettanut Showtime -rottala, jonka Kanashow-sivusto (ks. lähteet) on edelleen pystyssä, jossa kuvia ja lisätietoja velveteen ja longhair -muunnoksista. Vuonna 2002 Amerikkalaisesta eläinkaupasta löytyi sattumalta pitkäkarvainen naaras, Harley, joka synnytti uudessa kodissaan pesueen velveteenejä ja yhden satiinin, isänä todennäköisesti joku veljistään. Pitkäkarvaisia sen sijaan saatiin syntymään vuonna 2003, kun Harley astutettiin pojallaan, ja siitä poikueesta pitkisten linja on lähtenyt.

Hyvä kuva todella pitkäkarvaisesta rotasta: www.goosemoose.com/rfc/index.php?topic=4068199.0

LÄHTEET:
en.wikipedia.org/wiki/Fancy_rat
www.kanashow.com/kesyrotat/lh

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 26.10.2013 19:10 Validated by HTML Validator (based on Tidy)