*Näyttelytulosten ilmoittaminen Rodentiaan*

Teksti: Katriina Hautala
Julkaistu Rodentiassa 3/14

Näyttelytulokset tuomareilta kerää yleensä joku hallituksen jäsen, ja kirjoittaa ne Rodentiaa varten puhtaaksi sekä tarvittaessa lähettää lajiyhdistykselle. Ulkomuotoluokkien tulokset lähetetään aina lajiyhdistykselle, ja pet-tulokset esim. siinä tapauksessa, jos siellä on virallinen pet-tuomari ja näyttely on hyväksytetty lajiyhdistyksellä, jolloin tulokset pääsevät mukaan lajiyhdistyksenkin pistelaskuun. Kaikki pet-luokat eivät suinkaan ole automaattisesti tällaisia ja esim. kanien tuloksia ei tällä hetkellä kerää sen enempää SKY kuin LeKakaan.

Näyttelytulosten ilmoittamisesta lajiyhdistyksille tuli SMY:n puolesta sanomista EPJY:n FB-ryhmän ketjussa, joka aloitettiin 18.9.2014. Sain siitä inspiraation kirjoittaa ohjeistusta näyttelytulosten ilmoittamiselle kahdesta syystä:

 1. Lajiyhdistyksen Vuoden Voittaja -pistelaskuun pääsevät mukaan ne eläimet, joiden kuuluukin. Näytteilleasettajat ovat tavallaan maksaneet siitä jäsen- ja ilmoittautumismaksuillaan, joten asia pitää hoitaa sille kuuluvalla tarkkuudella.
 2. Tulokset olisi mahdollisimman helppo siirtää Rodentiaan. Nykyään näyttelytulokset vaativat kaikista eniten työtä ja uudelleen muotoilua.

Kaikilla lajiyhdistyksillä on (valitettavasti) hieman omat termistönsä ja pistelaskunsa. Toiset yhdistykset ovat lisäksi tiukempia kuin toiset. Esimerkiksi oman lajinsa parhaan pet-eläimen tittelistä puhutaan yleensä paikallisyhdistyksessä yhteisnimityksellä ROP, ettei tarvitse luetella erikseen PPM, PPK jne... Puhekieleen vakiintunut termi vaan siirtyy helposti myös paperille. Kaikilla jyrsijälajeilla ei kai edes ole käytössä omaa nimitystä. Toimituksen pitäisi kaivella ne eri lajiyhdistyksien kotisivuilta näyttelysäännöistä tai foorumeilta näyttelytuloksista, että mitäköhän lyhennettä esim. chinchillat mahdollisesti käyttävät. Paljon helpompaa olisi, että tiedot kirjoitettaisiin heti näyttelypaikalla oikeilla nimityksillä ko. lajin harrastajien toimesta. Yleensä kun sihteeri tai tuomari kirjoittavat näyttelytulokset ylös.

SMY vilautti em. ketjussa, että pisteitä ei laskettaisi marsuille, joiden palkinto on muodossa ROP, kun se pitäisi olla PPM! Siis kaikista parhaat pisteet jäisivät jakamatta. Kannattaa siis käyttää tuloksissa oikeita termejä. SMY:n edustajat vinkkasivat myös, että tulokset voidaan jättää kokonaan huomioimatta, jos jaetaan muitakin kuin heidän pistelaskuunsa kuuluvia palkintoja kuten luokkavoitot, koska silloin ei noudateta heidän sääntöjään! Ikävää, sillä LKV:t mahdollistavat huomattavasti useammalle osallistujalle palkinnon ja vieläpä halvalla.

Hyväksyttävät pet-marsujen palkintosijat:

 • ROP ilmoitettava muodossa PPM (Paras Pet -Marsu)
 • Erikoispalkinnot ilmoitettava muodossa Kunniapalkinto
 • Luokkavoitot ja ylimääräiset PPM-sijat ilmoitettava Kunniapalkinnon muodossa, esim. "paras avoin uros"
 • Kunniamaininta ja tuomarin suosikki käyvät sellaisenaan

PPM-sijoitusten määrä on suhteutettuna marsumäärään. Jos niitä jaetaan ns. liikaa, viimeisistä sijoista ei tule pisteitä. Ne kannattaa siis merkitä esim. kunniapalkinnoiksi. Samoin luokkavoitot kannattaa jakaa/nimetä kunniapalkintoina. Hamstereilla ja monella muulla pikkujyrsijällä jaetaan luokkavoitot ainoastaan parhaalle veteraanille ja parhaalle juniorille.

Luonnollisestikin tulokset pitää lähettää mahdollisimman pian näyttelyn jälkeen niin Rodentiaan kuin lajiyhdistyksillekin, oikeisiin osoitteisiin pyytelemättä, koska yleensä niitä ei enää jälkeen päin löydetä.

Omasta puolestani tulokset saa kirjoittaa joko suoraan sähköpostiin tai kirjoitusohjelmaan. Jos haluatte oikein ruveta viimeisen päälle säätämään ja helpottamaan työtäni, niin tässä vinkkejä!

 1. Tab-näppäintä eli sarkainta ei tarvitse käyttää eikä sitä varsinkaan saa korvata taulukolla tai tusinalla välilyöntejä! Yksi välilyönti riittää! Joskus sarkaimen käyttö on aiheuttanut sekaannusta kopioidessani tuloksia tekstitiedostosta Rodentian taitto-ohjelmaan.
 2. Omistajan lyhenteen (om) perään piste, ei kaksoispistettä.
 3. Eläimen tai omistajan nimen perään ei tule pistettä.
 4. Fontilla ei ole väliä, kunhan se on joku normaali, joka löytyy jokaisen koneesta. ÄLÄ KIRJOITA CAPS LOCK PÄÄLLÄ! Muista nimien isot alkukirjaimet.
 5. Kasvattajanimiin kuuluu usein heittomerkki, joka löytyy *-merkin kanssa samalta näppäimeltä. Käytä sitä mieluummin kuin kysymysmerkkinäppäimen vieressä olevaa aksenttia ´ tai `.

Ketjusta poimittua:

"Hyväksynnän anominen ei ole mikään itsestäänselvä kumileimasin. Mikäli paikallisyhdistys haluaa SMY:n hyväksynnän tulee sitoutua meidän näyttelysääntöihin, palkitsemissysteemiin ja toimittaa tulokset asianmkaisesti. Jos paikallisyhdistys haluaa kuitenkin käyttää omaa palkitsemissysteemiä, hyväksyntään ei voi anoa!"

"Mua oikeesti harmitti noita pisteitä laskiessa se, että niin paljon jäi pisteitä saamatta ns. turhan takia, kun ne oli jaettu nimikkeellä EP tai LKV, kun olisi voinut olla ihan yhtälailla kuma tai kupa. Kyllä sen kumankin voi siitä söpöimmästä nassusta antaa, jos haluaa."

MALLI (alaviivat symboloivat välilyöntejä)

NÄIN:
PPM1_Mira's_Mursu_om._Tia_Tuisku

EI NÄIN:
ROP1_ _ _ _ _mira´smursu_ _ _ _ _ _ _ _ OM: tia tuisku.

Eri lajien pet-ROP-lyhenteitä:

PLH = paras lemmikkihamsteri (kääpiö+syyrialainen)
PPM = paras pet-marsu
PPK = paras pet-kani
PET1 , 2... jne = paras pet-gerbiili

Muita näyttelylyhenteitä:

ROP = rotunsa paras
KUMA= kunniamaininta
TS = tuomarin suosikki
EP = erikoispalkinto, yleensä lahjoitus
LKV = luokkavoittaja
BIS = best in show, loppukilpailu
L1 = laatu1
* = rotilla tähti, muilla serti (nimen perässä)
SK = sileäkarvainen
VSP = vastakkaisen sukupuolen paras
PV, PVet = paras veteraani
PJ, PJun = paras junior / nuori

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 22.03.2015 19:18 Validated by HTML Validator (based on Tidy)