*Harvinainen lemmikki: Metsämyyrä*

Kuvat & teksti: Katriina Hautala

Lähteet: Jenna Lohisto, Reptile Maniacs sekä Wikipedia

Julkaistu Rodentiassa 2/14

Ensimmäistä kertaa näin lemmikiksi kasvatetun metsämyyrän Jenna Lohiston FBsivuilla n. vuosi sitten. Muutama kuukausi takaperin näin sitten sellaisen Jennan Reptile Maniacs -verkkokaupassa, ja erehdyin kehumaan... ;) Niin siinä sitten kävi, että Lahden hamsterinäyttelystä lähti vaihdossa Jennalle hamsteri ja minulle metsämyyrä. :D

Kyseessä on siis ihan Suomen luonnossakin tavattava metsämyyrä eli tieteellisesti Myodes glareolus. Tosin lemmikkimyyrät ovat ulkomailta ostetuista, vankeudessa jalostetuista linjoista, joten myyräkuumetta ei tarvitse pelätä. Saatavilla olevat ovat ainakin toistaiseksi kaikki väriltään kauniita albiinoja, kun luonnonvaraiset metsämyyrät ovat harmaan- tai punaruskeita. Kooltaan metsämyyrä on roborovskin luokkaa.

Myyryläiseni on maailman suloisin asia! Lajilleen tyypillisesti se on kiltti käsitellä, "liimautuu" mahalleen kämmenelle, ei juuri säntäile tai pure. Omaa myyrääni harvoin näkee, mutta yleensä metsämyyrät ovat päivisinkin nähtävissä touhuamassa omassa terraariossaan, jollaiseksi riittää esim. miniduna. Metsämyyrät eivät ole kovia jyrsimään terraarioihin reikiä. Ne ovat melko hajuttomia ja tekevät tarpeensa yhteen paikkaan, meidän myyrä erehtyi tekemään jyväkupista ensimmäisen vessalaatikon... ;) Joten seuraavan jyväsatsin laitoin sitten suoraan puruihin. Nimensä mukaisesti myyrä viihtyy ja nukkuu kuivikkeiden seassa, niitä pitääkin olla paksusti.

Myyrät juovat pullosta eivätkä ole nirsoja. Perusruokana vankeudessa on siemenseos ja kaikenlaiset kasvikset sekä kuivatut/elävät ötökät. Luonnonmukaista ravintoa ovat siementen lisäksi silmut, jäkälät, lehdet, juuret, marjat, sienet, ja 1/4 ruokavaliosta tulee eläinkunnasta.

Metsämyyrä elää n. 2 vuotta tällä tietoa. Eläimet ovat erakkoja. Luonnossa metsämyyrän erottaa hiirestä lyhyemmän häntänsä perusteella.

Monet kysyvät, että aionko alata kasvattamaan näitä. En ainakaan tällä tietoa, erakkoja kun ovat. Jos eivät olisi, niin minulla olisi näitä varmasti iso terraario täynnä. No, vannomatta paras! ;)

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 15.05.2015 18:05 Validated by HTML Validator (based on Tidy)