*Marsun ruokinta*

Teksti: Katriina Hautala

Julkaistu: Rodentia 1/11

Huom! Tämä artikkeli on laajennettu versio pätkästä kasvateille mukaan annettavaa hoito-ohjetta ja on sovellettavissa myös kaneihin.

KASVISSYÖJÄ

Marsu on kasvissyöjä. Sille ei siis saa antaa mitään eläinkunnan tuotteita kuten maito, kananmuna, juusto, kalasta tai lihasta nyt puhumattakaan. Kaikki ruoka tarjotaan tuoreena tai kuivatettuna, ei millään tavoin kypsennettynä tai pakastettuna.

KUIVA HEINÄ

Marsun ruokinnan tärkein osa on kuiva heinä. Sitä voi ostaa pienissä paketeissa tavaratalosta tai eläinkaupasta. Pienen paketin hinnalla saa ison paalin heinää maataloista, kannattaa kysyä esim. hevostalleilta, mistä heinää voi ostaa. Heinää pitää olla marsulla koko ajan saatavilla, ympäri vuorokauden.

Marsu tarvitsee elimistönsä hyvinvoinnin kannalta jatkuvasti kuivaa heinää pupellettavaksi. Heinä ei saa olla homeista. Parasta heinää on nuorena niitetty pehmeä ja lehtinen heinä. Kortinen tikkuheinä on paljon köyhempää ravintoa, mutta on se parempi kuin ei heinää ollenkaan.

Marsulle ei ole pakko syöttää joka päivä mitään muuta kuin heinää. Silloin tällöin sille voi antaa lisukkeeksi erilaisia kasviksia sekä kuivamuonaa. Marsua ei kuitenkaan saa opettaa syömään pelkästään niitä! Näin voi käydä, jos niitä on jatkuvasti saatavilla. Herkkusuuna marsu oppii helposti huonoja ruokailutottumuksia. Jos heinä tuntuu jäävän syömättä, niin “herkut” pois marsun ulottuvilta, eikä mitään muuta ei anneta, ennen kuin heinää on taas syöty. Marsu voi osoittaa mieltään, mutta ei kuole siinä ajassa nälkään, vaan heinä alkaa kyllä maistua, kun nälkä tulee. Karuilta vuoristoseuduilta kotoisin olevalle marsulle on luonnotonta ja ennen pitkää terveydelle vaarallista syödä pelkästään mehukkaita hedelmiä, vetisiä vihanneksia ja lihottavaa kuivamuonaa. Eihän ihminenkään elä terveellisesti pelkillä lisukkeilla.

KASVIKSET

Lisukkeeksi marsulle voi antaa kasviksia. Terveellisiä ovat juurekset kuten porkkana ja palsternakka. Myös niiden vihreät osat käyvät, eikä juuresta kannata kuoria, pesu riittää. Poikkeuksellisesti peruna ei sovi marsulle. Salaattia, persiljaa, omenaa, tomaattia (vihreät osat myrkyllisiä!) yms. voi antaa. Kaalin kanssa kannattaa noudattaa varovaisuutta, sillä liian suuri määrä saattaa aiheuttaa ilmavaivoja. Sipulia ja sitrushedelmiä tulee välttää, koska ne ovat liian voimakkaita marsun vatsalle.

Liikaa kurkkua tai salaattia syövän marsun elimistö kärsii. Suolistoon ei tule sen hyvinvoinnin vaatimaa karkeaa kuitua, koska kuiva heinä ei enää maistu. Se voi johtaa jopa ripuliin. Kurkulla mässäilyn myötä katoaa myös janontunne, eikä marsu juo enää vettä tarpeeksi. Tämä on vaarallista munuaisille, sillä kurkku ja salaatti itse asiassa poistavat nestettä elimistöstä!

KUIVAMUONA

Heinän ja kasvisten lisäksi ruokavalioon kuuluu kuivamuona. Siitä marsu saa energiansa. Tähän tarkoitukseen markkinoilla on vaihtoehtoja laidasta laitaan! On pellettejä ja siemenseoksia sekä jokainen voi tehdä itse oman seoksen. Kokemattomille turvallisin vaihtoehto on ostaa aina nimenomaan marsuille tarkoitettua kuivamuonaa.

Pelletti on pitkula, joka on koneella kasaan puristettua siemenseosta. Täysravintopelletin tarkoitus on sisältää kaikki marsun tarvitsemat ainesosat. Jos marsulle annetaan toiselle eläimelle suunniteltua pellettiä, niin ravintoselosteesta kannattaa tarkistaa, että kaikki on kohdallaan marsua ajatellen. On myös heinäpellettiä, joka sisältää siis vain heinää. Sitä ei ole mitään järkeä ostaa, koska se ei korvaa marsun tarvetta pureskella aitoja korsia, ja koska sen ravintosisältö on niukka.

Ruokakaupoissa myydään erilaisia kaikille jyrsijöille ja kaneille yhteiseksi tarkoitettuja siemenseoksia. Näillä kaikilla eläinlajeilla on kuitenkin täysin erilaiset ravintovaatimukset, joten nämä pussit ovat pelkkiä kompromisseja, eivätkä laadukkaita millekään lajille. Usein ne sisältävät lemmikkimarsulle aivan liikaa lihottavia osia kuten kurpitsan- ja auringonkukansiemeniä, pähkinöitä ja rusinoita. Ne sisältävät usein myös todellisuudessa melko paljon ravintoköyhiä osia, vaikka näyttävätkin monipuolisilta eri tavoin muotoiltujen ja värjättyjen maissikokkareiden ansiosta. Tällaiset siemenseokset sisältävät yleensä myös heinäpellettiä, jotka sitä paitsi monelta jäävät syömättä. Värikkyys ja monen näköiset osat eivät siis ole monipuolisuuden tae. Erilaisten terveellisten viljojen osuus on hyvin pieni. Suurin osa siitäkin on kauraa, jota saa yleensä ostettua huomattavasti edullisemmin maatalouskeskuksesta tai maatilalta.

Marsu saattaa ruveta valikoimaan seoksesta vain tietyt osat ja jättää muut syömättä, jos muonaa on kokoajan kupissa saatavilla. Marsun valikoimana ruokavaliosta voi tulla epäterveellinen. Tällaiselle marsulle siemeniä pitää antaa harvemmin tai vähemmän kerrallaan, jolloin ahneus kasvaa ja kaikki osat taas maistuvat. Jos annostus johtaa marsun laihtumiseen, täytyy vaihtaa merkkiä.

KUIVAMUONAN ANNOSTUS

Annostusta kannattaa säätää sen mukaan, paljonko marsu ruokaa tarvitsee. Marsun kulutus riippuu sen ”käyttötarkoituksesta” (lemmikki kuluttaa huomattavasti vähemmän kuin jalostuseläin), iästä, yksilöllisestä aineenvaihdunnasta, häkin ja lauman koosta, liikunnan määrästä, marsulan lämpötilasta, muun ruoan osuudesta jne. Yhtä oikeaa ruokamerkkiä ei siis ole olemassa! Jos marsu lihoo, annostusta pienennetään. Jos taas marsu tuntuu hoikalta, annostusta suurennetaan. Laadukas kuivamuona pitää marsun hyvässä kunnossa pienelläkin annostuksella. Annostusta säädellen, lemmikkimarsulle käyvät melkein kaikki marsuille tarkoitetut ruokamerkit. Näyttelymarsun tulee olla lihaksistoltaan tukeva, muttei kuitenkaan lihava. Jalostusnaaraiden kanssa on äärimmäisen tarkkaa, sillä pienikin valkuaispitoisuuden tms. heitto voi johtaa raskausmyrkytykseen ja emon kuolemaan. Ylipaino on äärimmäisen vaarallista tiineelle marsulle eikä laiha emo taas jaksa hoitaa poikasia.

Kuivamuonaa ei ole pakko olla terveen ja normaalipainoisen marsun kupissa kokoajan!

C-VITAMIINI

Marsu poikkeaa muista lemmikkieläimistä sillä, että se tarvitsee c-vitamiinin suhteen erityisvalvontaa. C-vitamiinia on heinässä ja monissa kasviksissa, mutta se ei yksin riitä. Marsuille tarkoitetut kuivamuonat saattavat sisältää riittävästi c-vitamiinia korvaamaan päivittäisen tarpeen. On kuitenkin huomioitava, että avatusta säkistä c-vitamiini haihtuu pikkuhiljaa pois. Joskus saattaa olla hankalaa annostella ruoka niin, että siitä saa tarpeeksi c-vitamiinia, mutta ettei vastaava ruokamäärä lihota liikaa.

Ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa tarjoilla c-vitamiinia! Usein on kuitenkin turvallisinta tarjota c-vitamiini erikseen. Pienellä marsupopulaatiolla sen voi tarjota esim. jauheena kurkun/banaanin tms. päälle, jokaiselle henkilökohtaisesti annosteltuna. Tällöin omistaja vahtii, että jokainen syö oman annoksensa. Eläinkaupoissa on myös c-vitamiinitabletteja. Helpoin vaihtoehto on laittaa c-vitamiini jauheena tai poretabletin palasena juomaveteen. Tämä toimii kuitenkin vain siinä tapauksessa, että marsut tyhjentävät pullon 1-2 päivässä, koska c-vitamiini haihtuu.

C-vitamiinin ei tarvitse tosiaankaan olla kallista eläinkaupasta ostettua tavaraa, jossa on marsun kuva! C-vitamiini on c-vitamiinia, joten on aivan sama, myydäänkö sitä ihmisten, koirien vai hevosten hyllyssä, mutta annostus täytyy silloin itse laskea. Eläinkauppojenkin marsujen c-vitamiinien annostusohjeet ovat usein kiistanalaisia. Moni tuote on jatkettu jollain ”täyteaineella”, joten selosteesta kannattaa katsoa, montako prosenttia se sisältää itse c-vitamiinia, että annostuksen voi laskea. Tarkista myös, ettei siinä ei ole muita vitamiineja, koska niistä voi tulla yliannostus.

Marsun päivittäinen c-vitamiinin tarve on n. 20 mg. Tiineelle, imettävälle, kasvavalle ja sairastavalle marsulle voi antaa kaksinkertaisen annoksen.

Esimerkiksi askorbiinijauheessa on 100 % c-vitamiinia, ja sitä riittää veitsen kärjellinen päivässä. Myös muita jauhemaisia valmisteita on markkinoilla, mutta suuria purkkeja ostettaessa kannattaa miettiä, ehtivätkö omat marsut käyttää sen kaiken ennen haihtumista.

Helpointa annostella ja marsujen mielestä maistuvinta on ihan ihmisille tarkoitettu ruokakaupoissa myytävä c-poretabletti, joka laitetaan juomapulloon liukenemaan. ¼ tabletista riittää kerralla. Oikea annostus on 1/3, mutta sellainen pala on melko vaikea saada. Omat marsuni ovat pärjänneet sillä ¼ palalla, sillä C-vitamiinia sisältyy jonkin verran myös heinään, kasviksiin, kuivamuonaan jne. Poretabletteja on eri makuisia, mutta kaikki ovat marsulle turvallisia ja maistuvia.

KUIVATTU LEIPÄ

Marsulle voi tarjota herkkupalaksi kuivaa leipää. Terveellisintä on kuivattu tumma leipä, mutta muutkin käyvät. Eikä leivän ihan pakko ole edes olla kuivattua, mutta kova leipä tarjoaa luonnollista ja mieluista työtä jyrsijän hampaille.

JUOMAVESI

Juomavesi tarjotaan juomapullosta. Vesikuppi on epähygieeninen vaihtoehto, koska marsun tassujen lisäksi myös papanat ja kuivikkeet uivat siellä… Marsu myös kernaasti kaataa kuppinsa.

Pullossa oleva vesi kannattaa vaihtaa parin päivän välein, ellei pullo ole muutenkin jo tyhjentynyt. Vesi pitää olla raikasta, mutta ei kylmää.

MINERAALIKIVET

Marsun häkkiin voi halutessaan ostaa suola- ja kalkkikivet. Pakollisia ne eivät kuitenkaan ole, jos marsu syö laadukasta marsunpellettiä, joista se saa kaikki tarvitsemansa mineraalit.

Markkinoilla on erilaisia siemenillä täytettyjä kalkkikiviä, mutta todellisuudessa marsua ei tarvitse yrittää houkutella käyttämään kalkkikiveä. Se puree kalkkikiveä silloin, kun tuntee tarpeelliseksi. Kalkkikivet ovatkin yleensä aika riittoisia.

Suolakivi on monen marsun mielestä herkullinen. Sellaista ei kannata sijoittaa aivan juomapullon viereen, koska jotkut jäävät niiden väliin ”koukkuun”…

TUORE RUOHO

Kesällä kuivan heinän voi korvata kokonaan tai osittain tuoreella. Kummassakin tapauksessa vihreään heinään siirtyminen tapahtuu varovaisesti, sillä liian nopeat harppaukset aiheuttavat helposti tappavan ripulin. Ruohoon totuttelu aloitetaan tarjoamalla ensimmäisenä päivänä esim. yksi voikukanlehti, seuraavana kaksi jne. Siitä edetään kouralliseen ja yhä suurempaan nippuun. Kuivan heinän osuutta aletaan vähentää vasta, kun marsu voi syödä vihreää heinää rajoituksetta. Jos marsu tulee kesken harjoittelun ripulille, vihreän antaminen lopetetaan kokonaan niin pitkäksi aikaa, kun ripuli on hoidettu ja aloitetaan alusta. Tämä sama toteutetaan joka vuosi!

Erilaisten heinien ja ruohojen lisäksi marsulle sopivat apila, voikukka, maitohorsma, mansikan rönsyt, herneen ja kurkun varret ym. kasvimaan perkuujätteet, nokkonen (TERVEELLISTÄ! Tarjoa lakastuneena, joillekin maistuu tuoreenakin), karriainen (piikikästä HERKKUA!), mustikan ja puolukan varvut, piharatamo, savikka… Näitä kaikkia voi kuivattaa talveksi.

Lue lisää eri kasvien syöttämisestä kaneille ja jyrsijöille sekä myrkyllisyydestä!

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 21.07.2011 21:33 Validated by HTML Validator (based on Tidy)