*Lemmikin kynsien leikkaaminen*

Teksti ja kuvat: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 4/09

 

Kynsien leikkaaminen puhuttaa yllättävän paljon pet-kanien omistajia puput.netissä, varmaan joka ikisen näyttelyn jälkeen saa lukea, että kyllä hän oli leikannut ne kynnet juuri oikein, mutta silti tuomari sanoi, että on leikkaamisen varaa…

Kanin ja marsun kynnet ovat isompana ja paikallaan paremmin pysyvänä eläimenä huomattavasti helpompi leikata (ja arvostella). Siksi niiden leikkaamiselle on pet-luokissa myös suuremmat vaatimukset. Sen sijaan pikkujyrsijöiden, kuten hamstereiden, kynnet vain katsastetaan, että ovatko ne liian pitkät vai ei. Jos ne on leikattu, niin ne on leikattu. Ei varmaan kukaan rupea niistä syynäämään, että onko milli jäänyt leikkaamisen varaa. Eikä sitä välttämättä pystykään nähdä. Saati leikata.

Chinchilla on ainoa, jonka kynsiä ei tarvitse leikata ollenkaan. Niillä on hassut kynnet, vähän kuin ihmisellä. Syyrialaisen hamsterin kynsiä ei kannata leikata, elleivät ne tosissaan ole lähteneet kasvamaan. Yleensä niihin ei tarvitse kajota koko hamsterin elinikänä, joskus ne veteraani-iällä villiintyvät kasvuun. Kääpiöhamstereiden ja siimahäntien kynnet voi joutua ajoittain leikkaamaan. Kaneilla ja marsuilla kynnet tulee leikata vähintään kuukauden välein.

Itse en käyttäisi pikkujyrsijän kynsiin eläimille tarkoitettuja kynsisaksia, vaan ihan ihmisten kynsisaksia (ei kynsileikkuria). Niillä on kätevä napsutella kynnet poikki, ja vaikkapa useampi kerralla. Koska eläin ei pysy paikallaan, on turha yrittää nykertää kynttä kerrallaan eläinten kynsisaksilla. Ne on paljon hankalampi sovittaa kynteen, joka ei pysy paikallaan. Helposti niillä voi leikata varpaaseen. Kynnet olisi hyvä leikata eläimen ollessa väsynyt, jos sellaista hetkeä on… Älä yritä leikata järjestyksessä, vaan leikkaa sieltä mistä saat. Ja jos homma menee ihan mahdottomuuksiin, jatka toisena päivänä.

Pienen kanin ja marsun kynnet on kätevin leikata pienillä kissan kynsisaksilla. Jo kääpiölupan kokoluokkaa olevan kanin kynsiin kannattaa harkita koiran kynsisaksia. Niissä kun on itsessään jo enemmän leikkuuvoimaa sekä tilaa kynnelle. Kanin ja marsun kynsienleikkuu kannattaa hoitaa sitten jo huomattavasti kurinalaisemmin, sillä eläimen on hyvä oppia, että tämä homma hoidetaan loppuun ja vieläpä asiallisesti, piste.

Oheinen vinkki löytyi joltain kissafoorumilta. Se voisi toimia apuna kanin kynsiä leikatessa. Ne kun tahtovat jäädä tassukarvojen sekaan piiloon. Onnistunee ainakin, jos kynnet ovat päässeet tarpeeksi teräviksi, että menevät kankaan läpi. ;)
Lemmikkisi kynsiä leikatessa työnnä kynnet ohuiden sukkahousujen läpi. Näin kynnen ympärillä olevat karvat jäävät sukkahousujen sisään ja kynsi näkyy paremmin. (Pirkka 9/2002)

Kanin tai marsun kynsiä leikatessa homma käy helpoiten kahdestaan. Avustaja pitää eläintä kuvan osoittamalla tavalla rintaansa vasten tassut eteenpäin, toisella kädellä eläimen rinnan kohdasta ja toisella pepun alta. Jos eläin yrittää purra avustajan sormea, kannattaa laittaa lähin sormi tukevasti ihan eläimen alaleuan alapuolelle kurkkua vasten. Parhaassa tapauksessa sormen ja eläimen suun väliin jää vielä muhkea leukapussi. Silloin jää puremiset haaveeksi. Avustaja voi takajalkojen kohdalla painaa eläimen polvesta alaspäin, jolloin takaraaja ojentuu, eikä eläin saa niin helposti kiskaistua jalkaa pois.

Useimmat kanit kutiavat kovasti jaloistaan. Ja monet marsutkin vastustelevat toimenpidettä. Raajasta tulee ottaa jämäkkä ote, eikä mitään hipelyä. Älä unohda kanin ”peukalokynsiä”!

Hyvä valaistus on paikallaan, ettet leikkaa verisuoneen. Vaaleissa kynsissä verisuoni erottuu helposti, tummissa ei välttämättä taskulampunkaan avulla. Sen oppii kuitenkin ennemmin tai myöhemmin arvioimaan, missä verisuoni suunnilleen voisi olla. Jos eläimellä on erivärisiä kynsiä, käytä vaaleita kynsiä mallina ja leikkaa tummat kynnet samanpituisiksi. Lisäksi jos tummakyntisellä marsulla on vaaleampikyntinen kämppäkaveri, voi kaverin kynsistä katsoa mallia, jos niiden kynnet leikataan aina suunnilleen samoihin aikoihin, eikä toinen ole esim. poikanen. Varsinkin marsuilla näkyy joskus, että kynnen ylimääräinen osa on huomattavasti ohuempi, kuin se osa, missä on hermo.

Kuvassa näytetään oikea kohta kynnen leikkaamiselle. Usein pet-tuomarina näkee, että erityisesti kanien peukalokynnet on leikattu väärässä kulmassa, ja kuva yrittää osoittaa senkin.

Mitäs sitten, jos leikkaan liikaa? Siitä on ihan turha tehdä itselleen painajaista. Jos nyt joskus tulee leikattua verille, niin ollaan kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Yleensä eläimet suhtautuvat samoin, mutta omistajan kauhu saa nekin hätääntymään. Leikkaa vain kynnet loppuun ja laita eläin häkkiinsä. Se siitä. Jos asiasta tehdään skandaali, eläinkin alkaa pelätä toimenpidettä. Verisuoneen leikkaamista sopii toki välttää, mutta on paljon pahempi juttu leikata liian harvoin ja silloinkin liian vähän.

Jos kynsien annetaan kasvaa liikaa, ne kiertyvät kippuralle. Marsun ja kanin kaltaisilla painavilla ja vahvakyntisillä eläimillä liian pitkät kynnet aiheuttavat jalkoihinkin virheasentoja. Kynsi voi myös vääntyä jalkaa kohti ja painautua lihaan. Jo syntyneitä virheasentoja voi olla mahdotonta enää muuttaa, vaan kynnet kasvavat väärään suuntaan vastedeskin. Ja sojottaessaan suoraan sivulle tai ylöspäin, ne eivät kulu luonnollisesti enää sitäkään vähää kuin normaalissa asennossaan.

Liian pitkät kynnet ovat myös tapaturmariski, koska ne helposti tarttuvat kiinni ja murtuvat kivuliaasti juuresta. Kaneilla näkee usein pystyssä sojottavia kynsiä, kun varvas kynnen alla on aikoinaan murtunut, eikä ole sitten enää luutunut takaisin, muttei ole kuolioitunutkaan.

Kanien ja marsujen kynnet arvostellaan pet-luokissa nykyään jo hyvin millintarkasti, koska eläinten taso on niin kova ja eläimiä ilmoittautuu valtavat määrät. Siksi eläinten välille on tehtävä eroa välillä hieman vähäpätöistenkin asioiden avulla. Kynnet ovat yksi niistä asioista. On tietenkin tärkeää, että ne on leikattu, ja ettei suoneen leikattuja kynsiä olisi. Jos tuomari löytää kynsistä sanomista, esim. ”hieman leikkaamisen varaa”, se ei todellakaan ole masentumisen paikka! Kynsille on annettu kaavakkeesta viiden pisteen verran painoarvoa ja yleensä vähennetään korkeintaan 2p. Jäljellä on vielä 98p. joten älkää, hyvät omistajat, jaksako tehdä numeroa, oliko sitä leikkaamisen varaa vai ei! Paljon tärkeämpiä kohtia ovat turkki, yleiskunto ja käsiteltävyys.

Kynsienleikkuun yhteydessä kannattaa hoitaa myös marsun känsät leikkaamalla ylimääräinen osa pois.

 

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 27.08.2014 14:46 Validated by HTML Validator (based on Tidy)