*Kasvien kuivatus*

Teksti: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 3/12

Normaalinvärinen syyrianhamsteri Gabriel kuivattujen kasvienkin säilömiseen sopivassa lasipurkissa, kuva&om: Susanna Santala   Aronianmarjojen ja patongin kuivatusta rottahäkin päällä, kuva&om:Katriina Hautala

Eläimillemme voi kuivattaa kaikenlaista herkkua, mitä ei talvella saa ulkoa. Kuivatukseen voi käyttää uunia tai kasvikuivuria, tai sitten ilmakuivausta, joka kestää moninkertaisesti pitempään, useita päiviä, mutta ei vie lainkaan sähköä. Kasvikuivuri on nopein ja vie vähän vähemmän sähköä kuin uuni. Kuivurissakin silti aikaa tuhraantuu kasvin rakenteesta riippuen muutamasta tunnista jopa vuorokauteen.

Itse tapaan syksyisin kuivattaa eläimille marjoja, jotka sekoitan sitten siemen/pellettiseokseen. Hedelmiä en itse tapaa kuivattaa, koska niiden saatavuus tuoreena kaupoista on hyvä ympäri vuoden, mutta tietysti olisi fiksua suosia kotimaista ja ennen kaikkea torunta- ja säilöntäaineettomia oman pihan tuotoksia, jolloin niitä on pakko kuivattaa talveksi, jos meinaa eläimen voivan niistä silloinkin nauttia. Kaupoista saa myös helposti banaanilastuja ja rusinoita (=kuivattu viinirypäle), joten niitä en lähtisi enää itse kuivattamaan. Kokeilin joskus kuivattaa banaanin siivuja, mutta ne eivät onnistuneet kovin hyvin ja koska niissä on tahmea, sokerinen pinta, se teki kokkareita siemenseokseen. Kuivattuja yrttejä en välttämättä sekoittaisi kovin suureen saavilliseen kuivamuonaa, koska ne jauhaantuvat siellä olemattomiin. Sen sijaan ne voi koittaa syöttää sellaisenaan tai esim. pikkujyrsijöiden kohdalla ripotella puuroihin/soseisiin.

Terveellisiä eläimille kuivatettavia marjoja ovat ihmisten jostain syystä hylkimät ruusunmarjat eli kiulukat, aronian- sekä pihlajanmarjat. Toki ihmistenkin käyttämiä marjoja voi kuivattaa eläimille! Marjojen kuivausaika on kaikista pisin, joten siihen suosittelen joko uunia tai kuivuria. Mitä mehuisempi marja, sen pidempi kuivausaika. Jos marjan puhkaisee, neste sen sisältä haihtuu nopeammin, mutta niin myös vitamiinit..? Marjojen maksimi kuivauslämpö on 50 astetta. Liian suurilämpötila on haitallinen, koska pinta voi kuivua liian nopeasti, jolloin marja halkeaa, tai marjan mehu alkaa sisälläkiehua.

Sienet ja marjat ovat syksyn juttu, sen sijaan yrtit ja kerput kannattaa kuivattaa paljon aikaisemmin kesällä. Kasvien pitää olla nuoria ja terveitä, saasteettomalta paikalta poimittuja. Kasvien maksimikuivatuslämpötila on 30 astetta. Kasvikuivuri, jossa ei ole säätömahdollisuuksia, polttaa ne helposti karrelle. Ohuet kasvit kuitenkin kuivuvat nopeasti myös huoneenlämmössä ilmavassa paikassa esim. sanomalehden päällä. Nopeiten kuivuvat parin aurinkoisen päivän jälkeen poimitut kasvit.

Kerput ovat lehtineen kuivattuja oksia. Paras aika niiden tekemiselle on viikko ennen ja jälkeen juhannuksen, tällöin lehdet pysyvät parhaiten kiinni oksissa, eivätkä varise niin helposti. Kerput ja nokkoset voi kuivattaa esim. ripustamalla kattoon ohuita kimppuja.

Levitä kuivatettavat alustalle mahdollisimman levälleen, ei toistensa päälle. Hedelmät, juurekset jne. isommat kasvikset kannattaa paloitella mahdollisimman ohuiksi siivuiksi, jolloin ne kuivuvat nopeimmin. Kuivaus on valmis, kun marjat ovat ihan ryppyisiä ja kovia, sekä kasvien lehdet murenevat sormissa ja varret napsahtavat poikki.

Niin kuivattamisessa kuin kuivattujen kasvien säilömisessäkin on vältettävä altistamista auringonvalolle ja kosteudelle.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 28.08.2014 16:19 Validated by HTML Validator (based on Tidy)