*Kanin rekisteröinti*

Julkaistu Rodentiassa ?/02

Huom! Artikkeli osittain vanhentunut!

Kanin rekisteröiminen vaatii nykyään virallisessa näyttelyssä käynnin. (Päivitys 10/09: virallinen näyttely = ulkomuotoluokka) Päästäkseen viralliseen näyttelyyn, kanilla tulee olla vasen korva tatuoituna, sen voi suorittaa oikeastaan kuka tahansa, jolla on pihdit. Numerointi voi mennä esim. seuraavasti: Ensimmäinen numero tulee syntymävuoden mukaan, esim. vuonna '02 syntyneen kanin vasemmassa korvassa komeilee ensimmäisenä numero 2. Seuraavat kaksi tai kolme numeroa ovat juoksevia, eli ensimmäinen sinä vuonna syntynyt kani saa numerokseen 201 tai 2001, esim. neljäs taas 204 tai 2004… Kasvattajan velvollisuus on pitää kirjaa kasvattiensa vasemman korvan tatuoinneista, ja jos hän ei aio kania itse tatuoida, on hänen kuitenkin ilmoitettava omistajalle oikea numero myöhempää tatuoimista varten. Muussa tapauksessa omistaja saa itse päättää numeron.

Jos kanille on ilmoitettu väärä numero tai sillä ei ole numeroa lainkaan, se hylätään virallisessa näyttelyssä. Samoin käy, jos rotu, väri tai sukupuoli on ilmoitettu väärin. Virallisen näyttelyn ilmoittautumiskaavakkeita voi tulostaa Suomen kaniyhdistyksen sivuilta, ja ne on aina lähetettävä etukäteen maksettuna viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä, pet-luokkaan taas voi ilmoittautua vaikka ruutupaperilla ja myöhässäkin. Pet-luokassa kuka tahansa hyvin hoidettu ja kiltti kani voi pärjätä.

Vasta kun kani on vähintään 6kk ja saanut virallisessa luokassa hyväksytyn arvostelun (siis ei nollat), se rekisteröidään tatuoimalla numero oikeaan korvaan. Tätä ei kuka tahansa voi tehdä, vaan ainoastaan Suomen Kaniyhdistyksen hyväksymät aluerekisteröijät saavat tatuoida oikeisiin korviin. Kania ei ole pakko tatuoida saman tien näyttelyn yhteydessä, mutta vähintään puolen vuoden sisällä ko. arvostelusta. (Päivitys 10/09: ei ole enää aikarajaa) Poikkeuksen tähän muodostavat katselmoidut kanit, jotka on tatuoitava heti paikan päällä. Tietenkin myös muut kanit on kätevä tatuoida saman tien, jos ei tunne aluerekisteröijiä tai he asuvat liian kaukana. Mukana pitää olla kanin rekisteritodistus ja siitä kopio, joka jää rekisteröijälle, lisäksi myös kyseinen arvostelukaavake. Tällöin papereihin merkitään sen saamat pisteet. Näitä pisteitä voi toki korottaa, jos kani pärjää paremmin myöhemmissä näyttelyissä. Kanin jälkeläisten papereihin merkitään korkeimmat pisteet, mitä se on näyttelyissä saanut.

Kanien sukutauluissa puhutaan myös polveutumispisteistä. Kani ei itse voi vaikuttaa niihin vaan vanhemmista riippuu, millaiset pisteet kani saa syntyessään. Polveutumispisteitä menettää siitä, jos vanhempia ei ole tatuoitu oikeaan korvaan, ne ovat ulkomaan tuonteja tai eivät ole tiedossa. Alle 10 polveutumispistettä omaava kani täytyy katselmoida ennen kuin sitä voidaan rekisteröidä. (Päivitys 10/09: ei ole enää polveutumispisterajaa rekisteröinnille, joten ei tarvitse katselmoida!)

Katselmointi on hyvin yksinkertainen asia, kani vain ilmoitetaan viralliseen luokkaan ja merkitään ilmoittautumispapereihin selkeästi "katselmointi". Katselmointia ei muuten edes erota tavallisesta arvostelusta, kuin että kani ei voi sijoittua palkinnoille juuri siinä näyttelyssä. Kaneilla toimenpide on maksuton, mutta siihen voi osallistua vain kerran. JOS katselmointi menee läpi, kanin voi rekisteröidä ja sen polveutumispisteiden eteen merkitään "k", esim. K5.

Katselmoimatontakin ja katselmoinnissa hylättyäkin kania voi näyttelyttää mielin määrin, ainoa ero on vain se, ettei sitä voi rekisteröidä. Rekisteröinnillä on kuitenkin kanimaailmassa merkitystä vain ja ainoastaan jälkeläisiä teetettäessä, sillä ne saavat rekisteröimättömiltä vanhemmilta alemmat polveutumispisteet. Sen takia monet jalostukseen tulevat naaraat näyttelytetään mahdollisimman pian, että se saisi "edes jonkinlaiset" pisteet ennen kuin sille tulee leukapussi, sillä jälkeläisten polveutumispisteiden kannalta ei ole väliä, millaiset pisteet kani saa, kunhan se saa edes jotkut, että sen voi rekisteröidä. 94 pistettä saanut kani saa automaattisesti kunniamaininnan, 95p. taas sertin. Kanillekin voidaan anoa muotovalion arvoa, kun se on saanut 3 sertiä.

Kani voi siis vapaasti ja joutuukin ainakin aluksi osallistumaan virallisiin ilman rekisterinumeroa. Kania ei ole pakko katselmoida heti ensimmäisessä näyttelyssään, vaan sitä voi viedä aluksi muuten vaan näyttelyyn. Tällöin tietää mitä asioita täytyy korjata katselmointia varten, mikäli se on mahdollista. Jos esimerkiksi painoa on liikaa (hermeliinillä tulee olla alle 1,3kg), sitä voi yrittää pudottaa, tai jos sillä on vääränvärisiä karvoja (ei yleensä valkoisen ongelma), ne voi nyppiä pois.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 4.10.2009 10:19 Validated by HTML Validator (based on Tidy)