*Kanien ulkomuotoluokat*

Julkaistu Rodentiassa ?/0?, kirjoitettu 1/04.

Huom! Artikkeli osittain vanhentunut!

Virallinen näyttely = ulkomuotoluokka

Jyrsijöihin verrattuna kanien virallinen näyttelykäytäntö elää ihan omaa maailmaansa, kuten olette varmaan päätelleet jo siitä, mitä olen kirjoittanut rekisteröimisestä. Kaninäyttelyissä ei niinkään (paitsi ehkä kaikista nimekkäimmät kasvattajat ja parhaimpien kanien omistajat) käydä palkintojen toivossa. Yleensä kani ilmoitetaan ensimmäiseen näyttelyynsä ainoana tavoitteena saada sille ihan mitkä tahansa pisteet, että sen voi sitten rekisteröidä mahdollista myöhempää jalostuskäyttöä silmällä pitäen. Seuraaviin näyttelyihinsä kani sitten menee tavoittelemaan jotain suurempaa. Tai ainakin yrittämään sitä. Vain muutama kani oikeasti jahtaa palkintoja.

Kani kannattaa ilmoittaa viralliseen näyttelyyn Suomen Kaniyhdistys Ry:n kaavakkeella, vaikka järjestävä yhdistys olisikin joku muu. Tämä jo sen takia, että muiden yhdistysten kaavakkeissa ei kysytä esim. vasemman korvan tatuointia, joka on välttämätön tieto, kun taas rekisterinumero on epäolennainen. Myöskin luokkajaot ovat erilaisia. Ilmoittautumiskaavakkeen voi tulostaa sivuilta www.kaniyhdistys.com, Kaniyhdistyksen cd:ltä tai nypätä Kanimakaziinin välistä. Jo ilmoittautumiskaavakkeen täyttäminen on hyvin tarkkaa puuhaa. Jos kanin vasemman korvan tatuointinumero, väri, rotu tai sukupuoli on ilmoitettu erehdyksessä väärin ja se näyttelyssä havaitaan toiseksi, kani joudutaan hylkäämään. Kuten muidenkin lajien virallisissa, myös kaneilla on viimeinen ilmoittautumispäivä, jonka jälkeen tulleita ilmoittautumisia ei hyväksytä. Mukana pitää olla kuitti oikealle tilille maksetusta ilmoittautumisesta. Kaninäyttelyyn ilmoittautuminen on valitettavasti muihin lajeihin verrattuna huomattavasti kalliimpaa ja SKY ei anna jäsenalennuksia, toisin kuin EPJY.

Joissain kaninäyttelyissä pitää myöskin estehyppyyn ilmoittautua etukäteen ja SKY:n näyttelyissä myöskin myytävien kanien koko/rotu ja määrä pitää ilmoittaa. Tällöin kaneja ei saa myydä muuta kuin Kaniyhdistyksen myyntihäkeistä, jotka maksavat 1e/häkki. Se maksetaan näyttelyaamuna.

Mitä kanille sitten kannattaa varata mukaan näyttelymatkaksi? Ensinnäkin kuljetuslaatikko, riittävän iso sellainen, mikäli näyttely järjestetään ilman näyttelyhäkkejä, sillä kani joutuu kökkimään siinä useita tunteja. Mukaan kannattaa ottaa sen verran ruokaa ja kuiviketta, että kani pärjää koko päivän. Näyttelyhäkkeihin on varattu vain olematon kourallinen purua ja heinää jokaista kania kohti. Siinä voi ainakin isolle kanille tulla nopeasti nälkä ja kuivikkeidenkin imukyky voi pettää. Kani tarvitsee myös juotavaa päivän aikana, mutta juomapullo tai seinään kiinnitettävä vesikuppi kannattaa asentaa vasta paikan päällä. Kani pärjää kyllä tuoreruoalla matkan ajan ilman vettä, ettei kuivikkeet kastu. Tarpeellisiksi voivat osoittautua myös harja/kampa, kynsisakset ja pinsetit. Pinsetit sitä varten, että jos kanista sattuu löytymään väärän värisiä karvoja, niin tilanne on vielä pelastettavissa ennen pöydälle menoa. Niillä on myös hyvä nyppiä pulskilla kaneilla nilkkoihin ja takapuoleen ilmestyneitä takkuja… (; Myös sukutaulu kahtena kappaleena on tarpeellinen mukana, että kanin saa sitten rekisteröidä, kun se on saanut pisteet. Virallisissa on aina paikalla pari etukäteen määrättyä rekisteritatuoijaa.

Mikäli et halua ostaa näyttelyluetteloa joka on ainakin SKY:llä hyvin kallis, mukaan kannattaa ottaa vahvistuskirjeen mukana tulleet numerolaput (yleensä lähetetään viimeisellä viikolla ennen näyttelyä), että kanit löytävät oikeille paikoilleen. Useimmissa kaninäyttelyissä virallisille kaneille on varattu näyttelyhäkit. Ne ovat pitkänomaisia häkkejä, joissa on väliseinällä erotettu jokaiselle kanille oma pieni lokero. Väliseinät ovat kettuverkkoa, joten niihin voi teipata esim. pahvia niin, että kani saa hieman yksityisyyttä eikä se joudu olemaan suorassa kontaktissa vieraaseen kaniin, josta saattaa tarttua loisia tai tauteja, sillä kaninäyttelyissä ei ole eläintentarkastusta. Kanit saattavat myös tapella tai merkkailla verkon läpi ja silloin naapurin turkki on nopeasti sen näyttelyn osalta pilalla. Näyttelyhäkkeihin on kiinnitetty kanisi numero sekä arvostelukaavake. Tarkista heti alkuun, että kanisi tiedot siinä ovat oikein ja ilmoita mahdollisesta virheestä luettelontekijälle, joka tarkistaa lähettämästäsi ilmoittautumiskaavakkeesta, oliko se hänen mokansa ja asia voidaan korjata.

A- ja B-luokan kanit arvostellaan suurimmasta rodusta pienimpään. Eli ensin ovat jättikanit ja viimeisenä kääpiöt. Saman omistajan saman rotuiset kanit tulevat peräkkäin ja luettelontekijä laittaa ne keskenään järjestykseen värin perusteella. Sen jälkeen tulevat mahdolliset muut luokat, joita on D, F, G, K ja M. Sekä tietenkin PET omanaan. Tarkista ilmoittautuessasi näyttelykutsusta, mitkä luokat järjestetään.

"Normaalit" viralliset luokat, joissa kani siis kilpailee yksilönä, on A ja B. A-luokka on aikuisille kaneille, eli näyttelypäivänä yli puolivuotiaille kaneille. Ainoastaan tästä luokasta saaduilla pisteillä kanin voi rekisteröidä. B-luokka on sitten nuorten luokka. Kanin tulee olla vähintään 4-kuinen. Jos tästä luokasta saa hyvät pisteet, esim. 94, mutta aikuisena se saa matalampia pisteitä, B-luokasta saadut pisteet voi merkitä jälkeläisten papereihin suluissa rekisteripisteiden perään, esim. 91,5p. (B 94p.) Seuraavat ovat sellaisia luokkia, että niissä tietty määrä saman omistajan kaneja kilpailee ryhmänä muita saman luokan ryhmiä vastaan ja niissä arvostellaan ryhmän tasaisuutta.

D-luokassa kilpailee emä 5-8-viikkoisine poikasineen. Pisteitä saa poikasten lukumäärän, kunnon ja emän kunnon mukaan. Poikasten ihannelukumäärä riippuu rodusta, mutta niitä kannattaa olla vähintään 3 kpl. Emän kunnosta vähentää pisteitä myös leukapussi. M-luokassa kilpailee 3-5 kpl 6-12-viikkoisia saman poikueen poikasia. Näissä luokissa eläinten pitää olla saman värisiä ja luonnollisestihan ne ovat myös saman rotuisia. Että pisteet hyväksytään SKY:n Vuoden Kasvattajakilpailussa, tulee kasvattajan osallistua vuosittain joko D- tai M-luokkaan.

F-luokassa kilpailee saman omistajan 4 samanväristä ja -rotuista kania. G on eliittiluokka, jossa on saman omistajan 4 parasta kania riippumatta rodusta tai väristä.

K-luokassa ei kilpaile eläviä kaneja vaan kanista tehdyt tuotteet. Sinne ilmoittaudutaan vapaamuotoisella kirjeellä, jossa kerrotaan millaisia tuotteita aikoo tuoda. Ne voivat olla esim. kuivatut nahat (5kpl), käsitellyt turkikset (5kpl), valmiit turkistuotteet (1kpl), angoratuotteet (3kpl). Kanista ei tarvitse olla tietoja. Mielikuvitus on rajana, millaisia tuotteita voi esittää. Niiden on kuitenkin hyvä olla sopusoinnussa keskenään. Käsin tekemistä suositaan, mutta voi tuoda koneellakin tehtyjä tuotteita. Angorasta voi tuoda esim. villapuseroita, huovutettuja asioita kuten hattuja tai kaulahuiveja, mutta tuotteessa on oltava vähintään 50% angoraa.

Assistentti vie kanin arvosteltavaksi laatikossa. Kani menee tuomarin eteen puntarin kautta. SKY:n puntari voi näyttää 200 grammaa väärin kumpaankin suuntaan, joten kannattaa jo kotona huolehtia oikealla ruokinnalla, että kanin paino on mahdollisimman ideaali, koska jos se on vain nipin napin ylä- tai alarajan oikealla puolella, se voi sitten tositilanteessa heilahtaa juuri kohtalokkaasti. (Päivitys 10/09: yhdistyksellä on uusi puntari ja nykyään kanin voi punnita valmiiksi kotona ja merkitä paino ilmoittautumiskaavakkeeseen.)

A- ja B-luokassa arvostellaan pistein paino, rotuleima ja esiintyminen, rungonmuoto, turkin tiheys ja laatu, väri, kunto ja hoito, sekä kuviollisella kanilla kuviointi. Pisteet ovat yleensä välillä 85-95. Tai sitten suorastaan nollat… Mikäli kani/ryhmä saa vähintään 94 pistettä, se saa kuman ja yksilöarvostelussa vähintään 95 pistettä oikeuttaa sertiin. Tavallisimpia hylkäämiseen johtavia syitä, mitä olen näyttelyissä nähnyt, ovat väärän väriset karvat tai kynnet, leukapussi, luppiksella korva pystyssä, liian korkea tai matala paino, kiveksen puuttuminen, sairaus, hermeliinillä liian pitkät korvat sekä väärä ilmoitettu väri.

Kun rodun kaikki osallistujat on arvosteltu, parhaat pisteet saaneen kanin näyttelyhäkkiin käydään kiinnittämässä ROP-ruusuke. Samoin kuma- ja sertiruusukkeet kiinnitetään kanin häkkiin sitä mukaa kuin ehditään. Sen sijaan lahjoituspalkinnot jaetaan vasta arvostelun loputtua. Best In Show-pöydälle ei suinkaan kutsuta vain ROP-kaneja vaan sinne pääsee yleensä useampikin varsinkin kääpiöroduista, koska niitä on paljon. Se, minkä pistemäärän saaneet kanit pääsevät BIS-pöydälle, riippuu millaisia pisteitä päivän aikana on yleisesti tullut ja kuinka monta. BIS-pöydällä ei kaikkia välttämättä palkita vaan tuomari voi joutua aluksi karsimaan osan pois. Omistaja vie kanin sinne itse ja esittää sen. Tai tietysti, jos avulias kaveri sattuu olemaan paikalla, niin voi tehdä sen omistajan puolesta. Kania kannattaa yrittää siinä sitten saada poseeraamaan mahdollisimman hyvin eli istumaan pää terhakkaasti pystyssä. Tämä on erityisen tärkeää hermeliineillä. Sitä voi kotona harjoitella, mutta yleensä esiintyminen on synnynnäinen taipumus ja liittyy temperamenttiin.

Yleensä varsinkin SKY:n näyttelyissä on yleisölle maksullinen sisäänpääsy ja sen takia kanin pitää pysyä häkissään niin kauan kuin on ennalta määrätty. Kesken päivän paikalta ilman puhiksen lupaa poistunut omistaja voi saada jopa näyttelykiellon. Päivän lopuksi oman kanin paikka pitää siivota. Jos on ollut käytössä näyttelyhäkit, kannattaa oman kanin lokerosta poistaa kuivikkeet ja itse laitetut väliseinät, että sitten kun siitä häkistä kaikki kanit on lähteneet, sen saa vain purkaa pois.

Lähteenä käytetty omia kokemuksia sekä k-luokan tietoihin Kanimakaziinia 1/2002 s.52.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 4.10.2009 10:58 Validated by HTML Validator (based on Tidy)