*Tee-Se-Itse: jyrsijän labyrintit*

Teksti & piirrokset: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 2/12.

PAHVINEN PUTKILABYRINTTI

Tämä on melkein idioottihelppo tapa tehdä lemmikilleen uusi puuhamaa, missä kuluttaa aikaansa ja käyttää päätään. Parhaiten tämä ohje sopii hamsterille. Isompien jyrsijöiden kanssa joudut käyttää myös isompia tarvikkeita. Gerbiili voi tuhota työsi hetkissä ja hiiri taas saa pahvin nopeasti haisemaan. Alla oleva kuva esittää minulla ensimmäisten hamstereideni huvituksena ollutta puuhalaatikkoa, joka syntyi jonkinlaiseen selälleen kaadettuun pahviseen hyllykköön. Kuva esittää siis "labyrinttia" ylhäältä päin. Harmaat pötkylät ovat pahviputkia ja oikeassa alanurkassa on wc-laatikko. Tällaisessa laatikossa kesytin ensimmäiset hamsterini ja myös niiden poikaset.

Tarvikkeet:

Iso pahvilaatikko + pahvisia väliseiniä, jotka voi tehdä esim. pahvilaatikon "sulkemisläpistä" ja/tai monta pientä pahvilaatikkoa, putkia, esim. wc- ja talouspaperirullia, ja mahdollisesti wc-laatikko ellet peitä koko pohjaa kuivikkeilla, sakset ja/tai puukko, sekä jotain millä kiinnität laatikot toisiinsa tai väliseinät paikoilleen.

Pysyvämpi versio syntyy selälleen kumotusta kirjahyllystä ja kangaspakkarullista (saa yleensä ilmaiseksi kangaskaupoista) ja/tai viemäriputkista. Huomioi, että tarvitset tällöin myös vastaavasti järeämmät työkalut!

Aloitus:

Jos sinulla on käytössäsi yksi iso pahvilaatikko ja väliseiniä, voit leikata väliseiniin jo valmiiksi putkien mentävät reiät, ennen kuin kiinnität väliseinät paikoilleen esim. ilmastointiteipin avulla. Jos sinulla on iso pahvilaatikko ja monta pientä, voit laittaa pienet pahvilaatikot ison sisälle vieri viereen, jolloin ne muodostavat tukevia väliseiniä. Jos sinulla on vain pieniä laatikkoja, voit vaikka nitoa ne yhteen ja kiertää ulkopuolelle vielä ilmastointiteippiä, että rakennelma on tukeva. Muista, että rakennelman uloimmat seinät saisivat olla vähintään edes 20cm korkeat! Että eläimen touhuja olisi helppo seurata ja kiinniottamisesta ei tulisi kissa-hiiri-leikkiä, tulisi jokaisen työhön käytetyn laatikon olla yläosasta avonaisia. Mitä pienempiä laatikoita, sen labyrinttimaisempi vaikutelma ja pitää lemmikin liikkeellä.

Ovet ja putket:

Leikkaa sitten väliseiniin oviaukkoja. Osa oviaukoista voivat olla ihan sellaisenaan ja osaan voi laittaa putken kuvan osoittamalla tavalla. Jos aukko on tarpeeksi ahdas, putki pysyy siinä tukevasti ilman liimauksia. Pitkien putkien varteen voi leikata myös oviaukkoja.

Oma kokemukseni on, että jyrsijät pitävät eniten lattian rajassa olevista kulkuaukoista ja putkista, ylimmäiset jäivät lähes käyttämättä.

 

PERINTEISEMPI PAHVILABYRINTTI

Tällaiseen tarvitaan iso pahvilaatikko, jonka sisälle ladotaan kuvan osoittamalla tavalla vieriviereen tyhjiä muropaketteja ja muita pahvirasioita. Pienet neliönmuotoiset huoneet saadaan aikaan maitopurkeista. Harmaat soikiot osoittavat kohtia, joihin leikataan oviaukko. Oviaukkojen ja umpikujien määrä on tietenkin vapaavalintainen. Laita muropaketit pystyyn, niin pystyt seuraamaan lemmikkisi etenemistä.

Youtuben ihmeellisessä maailmassa itseäni sivistäneenä löysin myös videon, jonka osoitteen haluan välttämättä jakaa:

Tavallisestihan miellämme labyrintin olevan ikään kuin pöytätasossa. Kyseisellä videolla labyntti on kuitenkin kyljellään, takaseinä on jotain levyä, kuten ovat väliseinätkin. Etuseinä taas on tiheää verkkoa, jota pitkin eläin pääsee kiipeämään seuraaville tasoille. Youtubessa on paljon labyrinttivideoita jyrsijöistä. Suosittuja rakennusmateriaaleja ovat legot, pahvi ja vaneri. Lyhytaikaisemman labyrintin voi rakentaa vaikka lattialle video- tai DVD-koteloista.

Inspiraatiota ja malleja esteratoihin ja labyrintteihin löytyy esim. Youtubesta, englanninkielisillä hakusanoilla tuloksia tulee enemmän.Tässä avuksi sanastoa:

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 21.10.2012 00:09 Validated by HTML Validator (based on Tidy)