*Jyrsijäesittely 4H-leirillä 7.6.10*

Teksti ja kuvat: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 3/10.

Sain sähköpostilla kutsun, jossa pyydettiin jotakuta tulemaan Ylistarossa pidettävälle 4H-eläinleirille kertomaan jyrsijöistä ja EPJY:stä. Marica Topparin kanssa sitten pakattiin eläimet autoon ja nokka kohti Ylistaroa ja Mäki-Pohdon 4H-elämysmaailmaa, jossa leiri pidettiin. Mukaan saimme Keisasen Lailalta chinchillan. Omasta takaa meillä oli marsuja, Maricalla karvattomat baldwinit Lagus ja Watti ja minulla sitäkin karvaisempi peruaani Masa. Marica toi useampia gerbiilejä ja minä Vanupallo-kanin (hermeliini fuchs), pitkäkarvaisen hamsterin nimeltä Velvet sekä vanhan venäjänkääpiöhamsteri roborovski Chestimirin.

Aloitimme kertomalla itsestämme ja EPJY:stä. Kuulijoina meillä oli 4H-vetäjän lisäksi tyttöjä, joista vanhin oli muistaakseni 14-vuotias. Tyttöjen valveutuneisuus yllätti, useimmilla olikin tai oli joskus ollut kani, marsu tai hamsteri, ja toisin kuin 4H-vetäjä itse, he jopa tiesivät, ettei kani suinkaan ole jyrsijä!

Sitten kävimme yksitellen läpi kaikkien lajien perusasiat. Vanu ja Masa oli helppo kierrättää sylistä toiseen, ja kaksikko saikin paljon hellyyttä. Kani oli aika tuttu aihe leiriläisille, joiden tehtävänä oli päivittäin hoitaa Elämysmaailman eläimet, mukaan lukien useampi kani. Näytin Vanulla, miten kania pitää opettaa kääntämällä sitä selälleen, sekä miten erilaiset hampaat kanilla on jyrsijöihin verrattuna.

Hamsterit kierrätettiin boxeissaan niin, että niitä sai silittää, muttei ottaa syliin. Velvet kun oli minulle vielä aika uusi hamsteri, enkä tiennyt kuinka hyvin se pysyy
kädellä (saati kuinka hyvin tytöt osaavat sitä pitää), mutta valitsin sen mukaan pitkäkarvaisimpana, ja koska sen väri, punasilmäinen luonnonvalkoinen, oli vähän erikoisempi, etten toisi näytille ihan sellaista hamsteria, jota näkyy joka päivä eläinkaupoissa. Kierrätyksen jälkeen laitoin Velvetin lattialle juoksupalloon, mikä
saikin suurta huvittuneisuutta osakseen! Robo taas oli paitsi elänyt hyvin vapaalla kasvatuksella, ja robot ovat vauhdikkuutensa takia muutenkin aika vaikeita käsitellä.

Chinchillaa näytimme vain boxin läpi, sekä painotimme mm. lajin erityislaatuista ruokavaliota ja sen tärkeyttä. Myöskään gerbiilejä ei luonnollisesti kierrätetty, vaan Marica näytti niitä kädestä pitäen kertoen samalla gerbiileistä. Gerbiilit näyttivät tytöille, kuinka kylvetään kylpyhiekka-astiassa. Kerroimme myös niistä eläinlajeista, mitä meillä ei ollut mukana, kuten hiiristä ja kesyrotista. Niitä ei kenelläkään tytöistä ollut koskaan ollut, ja taas harmitti, kun itsellä ei ollut kumpaakaan edes sen takia, että sitä saisi aina tuoda näytille.

Marica oli vuosien varrella kerännyt näytteitä ja tyhjiä pakkauksia erilaisista kuivamuonapakkauksista. Selvitimme, kuinka jotkut valmistajat huijaavat omistajien silmää, täyttämällä seokset erivärisillä ja erimuotoihin puristetuilla maissikokkareilla, saadakseen ruoan näyttämään monipuolisemmalta. Ja että vaikka pakkauksessa on kaikkien eläinten kuva aina hiirestä kaniin asti, se ei todellakaan sisällä kaikkea mitä mikään lemmikki tarvitsee, koska kaikilla on niin erilaiset ravitsemukselliset tarpeet. Ja että varsinkaan se ei ole chinchillalle soveltuvaa ravintoa!

Viimeiseksi oli baldwinien aika, ja ne olivatkin varsinainen vetonaula. Baldwineja ei toki kierrätetty sylistä toiseen, mutta ne laitettiin pöydälle näyttelylaudalleen ja leiriläiset saivat käydä silittämässä niiden ihoa. Eihän se ollutkaan yhtään kylmä ja limainen! :D Baldwinit veivätkin leiriläisten huomion varmaan tunniksi, mutta niissä olikin paljon erityistä kerrottavaa, sekä samalla tuli selväksi muutenkin tärkeitä marsujen hoidon vaatimuksia.

Luennon loputtua leiriläiset olivatkin jo käyneet hyvin tuttavallisiksi ja ottivat paljon kuvia eläimistä. Meille tarjottiin murua rinnan alle ja sitten pääsimme kiertämään Elämysmaailmaan. Tehtävämme oli sen lisäksi leikata kaikkien eläintarhan kanien kynnet. Siellähän kaneja riittikin suurehkosta hermeliinistä aina belgianjättiin saakka. Useimmat kaneista olivat risteytyksiä, ja aika monta kääpiöluppaakin joukosta löytyi, sekä rex ja ranskanluppapoikanen. Samalla tuli opastettua leiriläisiä,
kuinka kania pidellään, kun sen kynsiä leikataan, ja että on paljon parempi leikata kynnet tarpeeksi usein sen sijaan, että pelkää leikkaavansa liikaa. Leikkasin minäkin siellä jonkun kynnen suoneen, mutta sitä ei auta ruveta kauhistelemaan, kani tuskin huomasi tapahtunutta, kun olin itsekin, että mitäs tuosta. Tekevälle sattuu! Saimme nähdä ja ihastella tietenkin kaikki muutkin eläimet, suosikkeja taisivat olla pienet raidalliset villisiat sekä huomattavasti suurempi tryffelisikavanhus. Omassa tarhassaan asteli hauska otus, pienen strutsin näköinen sinisilmäinen nandu, joka halusi syödä vain voikukkien kukinnot. Jos sen tuli napattua nokkaansa tyttöjen tarjoavista käsistä jotain tylsää, tavallista ja vihreää, se pudotti sen loukkaantuneena maahan.

Aivan viimeiseksi päästiin lappuliisan hommiin. Elämysmaailman Reijo-omistaja pyysi meitä tarkastamaan ja kirjoittamaan lapulle jokaisen kanin rodun, värin ja sukupuolen, ja nitomaan lappu häkkiin. Arvatenkin useimmat vaihtoivat vähintään rotua! ;)

Viimeiseksi Reijo vei meidät tutustumaan leiriläisten majoitustiloihin, joka oli Elämysmaailman vieressä. EPJY oli kuulemma myös tervetullut sinne pitämään jotain leiriä! Sekä Reijo että Raija olivat erittäin kiinnostuneita yhteistyöstä kanssamme!

epjy's 20100607ylistaro4H album on Photobucket

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 8.12.2012 20:51 Validated by HTML Validator (based on Tidy)