Tee-Se-Itse ja shoppailu:
*Juomapulloratkaisut*

Koonnut ja kuvat ellei toisin mainita: Katriina Hautala

Muiden ottamat kuvat pääasiassa linkeissä.

Julkaistu Rodentiassa 1/16

Lauman juottaminen

Jonna Kumpulaisen ja Eeva Niklanderin kanilassa on puupölkyn päällä muoviämpäri, johon on asennettu juomanipat isomman lauman juottamista varten. Ämpäriin on porattu sopivan kokoinen reikä, johon liitetään
kierre, tiiviste ja itse nippa. Täysi ämpäri painaa 10kg, joten se ei tarvitse mitään erillistä kiinnitystä pölkkyyn. Kanit oppivat käyttämään nippaa yhtä helposti kuin tavallista juomapulloa. Nipat eivät ole Suomessa kovin yleisiä, mutta päältä täytettävissä juomapulloissa sellainen yleensä on.

Kupillinen vesipullo

Vesipullon naksutus valvottaa tai muuten vaan rassaa? Eläin leikkii juomapullon suuttimella? Pelkäät, osaako lemmikkisi juoda pullosta? Kuppiin siirtymistä hygieenisempi vaihtoehto on vesipullo, jossa on pillin tilalla pieni, ruostumaton teräskuppi. En tiedä, saako näitä pulloja vielä muun kokoisena kuin 1,5-litraisena. Jos haluat välttämättä pienempää kokeilla, niin lemmikkilintujen juoma-automaatti on hieman saman tapainen, ja niitä on saatavilla jokaisessa eläinkaupassa eri kokoisina. Toki niissä on myös juomaosa pieni ja kapea, sekä yleensä muovinen ja helposti rikottavissa. Niin häkkilintujen kuin tämä kaneille tarkoitettukin vesiautomaatti kiinnitetään häkin ristikkoon. Kissoille tarkoitetuissa ylä- ja alaosa saattaa olla kanin tai jyrsijän järjelle liian helposti toisistaan irrotettavissa.

Omatekoiset juoma-automaatit

Munanetissä on oivallinen ketju kotitekoisille juomaautomaateille kuvineen: munanetti.net/viewtopic.php?f=39&t=5080! Esittelen tässä muutaman.

Huomioikaa fysiikan lait: liian matalat reunat tai suuret kolot -> vesi karkaa. Liian tiivis -> vettä ei heru pintajännitteen vuoksi.

 1. Tarvitaan laakea astia, jossa 5-7 cm reunat, sekä ämpäri, joka on ympärysmitaltaan em. astiaa pienempi.
  Ämpärin yläreunaan leikataan ½-1cm viiltoja puukolla. Täytä ämpäri vedellä, aseta laakea astia ylösalaisin
  ämpärin päälle, pidä kiinni! Ämpäri käännetään ylösalaisin laakeaa astiaa paikoillaan pitäen, jonka jälkeen viilloista valuu vettä astiaan. Kääntämistä kannattaa harjoitella ulkona. ;)
 2. Tarvitaan 1,5l pullo korkkeineen sekä muovinen kansi esim. maapähkinävoipurkista tai lähdevesikanisterista. Pullonkaulaan, heti korkin alapuolelle, tehdään alle 1cm reikä. Muovikanteen tehdään pullon suun kokoinen tiukka reikä. Muovikansi kierretään pullonsuun kierteitä myöten niin, että se jää pullon korkin ja kauluksen
  väliin. Muovikansi on reunat alaspäin. Pullo täytetään vedellä ja käännetään ylösalasin. Pullonkaulaan
  tehdystä reiästä vesi heruu muovikanteen. Kiinnitä narulla/rautalangalla seinään.
 3. Kanisterin/Mehukatti-pullon alaosaan vaakasuora viilto. Kuumailmapuhaltimella pehmitystä, viillon yläpuolinen osa painetaan sisään, että tulee ohut juomatila. Sisäänpainettavaa muovia pitää venyttää hieman alaspäin, ettei ala tulvimaan. Veden täyttö hieman kyljellään ja sitten korkki kiinni.
 4. Best Friendin juomapullojen korkki sopii limsapullon suuhun! Toimii 1½l limsapullolla paremmin kuin tiputtavat markkinoiden 1l kanin vesipullot.

Juomapulloteline verkosta

Itse olen aikoinaan askarrellut näitä verkosta tehtyjä "roikuttimia", ennen kuin saman näköisiä alkoi näkyä marketeissa talvilintujen talipalloille. Kanin tai marsun aitauksen kylkeen tällaisen voi ripustaa, kun siihen tekee esim. verkosta koukun.

Pikkujyrsijän terraarion kattoverkkoon voi tehdä reiän, johon verkkoputki kiinnitetään suoraan, ja josta pullon saa pois ja takaisin. Myös juomapullotelineen verkon tulee olla sen verran pienisilmäistä ja/tai putki sen verran nafti juomapullolle, ettei jyrsijä pääse sen kautta karkuun. Hyvin matalaan terraarioon verkkoputken voi pystyttää suoraan katolle pitämään pulloa pystyssä. Verkon sijaan voi käyttää mm. juomatölkkiä.

Toki jos terran katto ei ole korkealla, pullon voi kiilata kattoverkkoon pujottamalla yläreiästä rautalangan tai tikun.

Juomapullon jalusta

Pahvisen telineen hamsterin juomapullolle voi väsätä yksinkertaisimmillaan ylösalaisin käännetystä pahvimukista: pohjaan reikä, josta juomapullo asennetaan telineen sisään, sekä kylkeen pieni reikä pullon suuttimelle. Omatekoisen pullotelineen valmistusmateriaalina voi käyttää pahvin lisäksi vaikkapa rullaksi taivutettua verkkoa, juomatölkkiä, muovirasiaa tai mikäpä estäisi muovailemasta itse keraamista telinettä. Markkinoilla on myytävänä vastaavanlaisia muovisia ja keraamisia ainakin ulkomaisissa verkkokaupoissa, sekä hieman eri mallisena puisia.

Telineen voi pystyttää suoraan terraarion pohjalle tai kiinnittää esim. silikonilla tai akvaariomagneetilla terran seinään, koska eläin voi kaivellessaan kaataa herkästi koko hökötyksen. Verkosta valmistetun, maassa seisovan telineen pohjalle voisi pudottaa tarpeeksi ison kiven pitämään telinettä paremmin pystyssä, tai telineen voi kiinnittää rautalangalla vaikkapa isomman kiven päälle, jolloin eläin voi samalla kuluttaa kynsiään.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 1.05.2016 14:06 Validated by HTML Validator (based on Tidy)