*Tee-Se-Itse: Juoksupyörä*

Teksti: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 3/12

Aloitan EPJY:n Facebookryhmässä toivotun uuden palstan juoksupyörillä. Tämän palstan kokoamiseen voi jokainen osallistua! Ei ole pakko kirjoittaa kokonaista artikkelia, voit lähettää vaikka vain kuvan tai yhden lauseen! Osoite:

Ulla Järvinen on joskus kirjoittanut Rodentiaan muistaakseni jalustallisten juoksupyörien rakentamisesta. Minä tarvitsin kattoon ripustettavia juoksupyöriä dunassa tai muussa terraariossa käytettäväksi, joten päätin ottaa sitten sellaisenkin tekovaiheista kuvia. Tarvitset ihan ensimmäiseksi jonkun pyöreän ja kannellisen rasian, josta tulee itse pyörä. Ulla käytti siihen kannellisia, matalia salaattikulhoja tms, jotka ovat tukevampia, kuin itse käyttämäni karkki- ja piparirasiat, mutta tämä nyt on muutenkin tällainen köyhän miehen malli! :D

Tarvitset myös rautalankaa, mieluiten oikein paksua, kuten kuvassa. Sitä on aika vaikea leikata tavallisilla sivuleikkureilla, mutta kyllä se siitä poikki menee, kun aikansa näkertää! Parasta tietenkin olisi, jos voisit pyytää isää tms avuksi! Itselleni olisi ensimmäisenä juolahtanut mieleen pellisakset, mutta enpäs löytänyt, joten en tiedä, olisiko niillä katkennut helpommin.

Leikkaa rautalangan mentävät pienet reiät sekä kanteen että pohjaan, ihan keskelle. Leikkaa sitten kanteen vapaavalintaiset muotoiset, hamsterin (tai mikä eläin sitten onkaan kyseessä!) mentävät reiät. Pujota rautalanka läpi.

Suosittelen muotoilemaan rautalangan jo ripustuskoukkuja lukuunottamatta valmiiksi, jos se on kovin jäykkää. Väännä sitten rautalangan päät koukuiksi. Yritä noudattaa symmetriaa niin hyvin kuinpystyt, koska tämä ei ole muutenkaan mikään hiljaisin juoksupyörä, vaan paremminkin sellainen köyhän opiskelijan, ehkä hieman lonksuva juoksupyörä! :D

Ripusta sitten pyörä häkin kattoon. Toisin kuin kuvassa, pyörää ei kannata sijoittaa ihan mihinkään mökin viereen, eikä ihan lähelle seinää, ettei pyörä kolise sitä vasten keinuessaan. Keinumisen voi toki estää virittämällä jotkin rautalangat menemään vielä suoraan takaseinään. Mutta itse olen ollut oikein tyytyväinen tähän halpaversiooni. Ehkä kuitenkin suosittelen tätä enemmän sellaiseen eläinhuonekäyttöön, missä se ei epätäydellisyydessään niin häiritse kenenkään unia!:D

Tässä Ullan samalla periaatteella salaattikulhosta tekemässä juoksupyörässä on akselina rautalangan sijaan kierretanko eli metallitanko, jonka varsi on kuin pitkä ruuvi. Muutkin jäykät materiaalit käyvät. Tähän on tehty levystä ja kahdesta rimanpätkästä oikea jalusta ja tämä ei kolise! Tangon päihin on laitettu maalarinteipistä sykeröt stoppareiksi, ettei tanko pyöri pois jalustasta.

Jos sinulla on käytettävissäsi tarpeeksi pitkä tanko tai tarpeeksi kapea häkki,jolloin tanko on pitempi kuin häkin leveys, niin et tarvitse koko jalustaa, kun voit laittaa juoksypyörän kahden seinän väliin, kuten meikäläisen "suurella ammattitaidolla" Paintilla väsäämässä piirroksessa. ;) Laita stoppareiksi mutterit (jos käytät juuri kierretankoa) tai esim. maalarinteippisykeröt tai kieputa rautalankaa tangon ympäri, että tanko ei seilaa pois paikaltaan. Jos häkissä on pitkät pinnavälit, kannattaa stoppareilla rajata tangolle pienempi alue, kuten piirroksessa. Voit myös laittaa juoksupyörän molemmin puolin stopparit, ettei se seilaa koko tangon pituudelta häkissä. Stopparit eivät saa kuitenkaan olla kiinni juoksupyörässä niin, ettei se pääse pyörimään.

Kaikista helpointahan on korjata vanhaa. Viereisen kuvan juoksupyörä oli aikoinaan seinäänkiinnitettävää mallia, jossa on akselina muovinen tappi, jonka ympäri pyörä pyörii ja joka kiinnittää sen seinään. Tappi menee helposti poikki, kun hamsteri tunkee seinän ja pyörän väliin. Juoksupyörästä saa kuitenkin vielä esim. paksulla rautalangalla kattoon ripustettavan mallin. Keskiosaa on kuitenkin jatkettava jollainputkella, muuten juoksupyörä ei pysy suorassa vaan nojaa etummaista rautalankaa vasten. Tarkoitukseen käy mikä tahansa sopivan paksuinen muoviputki, joka menee tiukasti juoksupyörän reikään ja josta rautalanka mahtuu läpi. Itse käytin epäkuntoon menneen yhden millin lääkeruiskun putkea, leikkasin vain kapean kärkiosan pois. Se oli niin sopivan kokoinen, ettei tarvinnut mitään liimaa tms.

Kaikista parhaiten kynsiä kuluttaa Ullan versio, jossa on ensin maalattu juoksemisalue ja ripoteltu sitten hiekkaa tuoreen maalin päälle. Mutta hyvin nuo liukkaammat keksirasiatkin hamsteri saa liikkeelle. :)

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 28.08.2014 16:51 Validated by HTML Validator (based on Tidy)