*Nippelitietoa ja kokemuksia jauhomadoista*

Nippelitietoa

"Jauhomato-kuoriainen" on vajaa 2 cm pitkä jauhopukki. Ravinnoksi kasvatettava jauhopukki ei lennä. Se luokitellaan tuholaiseksi, mutta sellaisena se on täysin vaaraton.

Jauhomato kuoriutuu munasta parin viikon kuluttua, kun jauhopukkiemo on sen muninut. Eritteen avulla munat peittyvät jauhoon, jolloin niitä on hyvin vaikea löytää jauhojen seasta. Toukka kasvaa max.4cm ja lopulta koteloituu. Huoneenlämmössä kotelovaihe kestää pari viikkoa, ja sitten se kuoriutuu jauhopukkina.

Matalampi lämpötila pysäyttää tai hidastaa muodonmuutosta, ja jauhis elää pidempään toukkana. Jääkaapissa purkissa se voi mennä jopa horrokseen. Kalansyöteiksi kasvatetut jauhikset käsitellään joskus hormoneilla, jotka estävät muodonmuutoksen.

Jauhomadot ovat hyvin energiapitoista ravintoa. Niitä syötetään jyrsijöille, matelijoille, linnuille, ja joissain maissa jauhetaan kuivattuna tortillajauhoihin.

Jauhomadossa on energiaa noin 2,1 kcal/g. Tästä energiamäärästä 60 % on peräisin rasvasta, 37 % proteiinista ja 3 % hiilihydraateista. Kalsium/fosforisuhde on 1:12.

Mealworm 01 Pengo

Omia kokemuksia

Tenebrio molitor MHNTEnsimmäisestä hamsterista haaveillessani, oli 90-luvun puoliväli, ja ahmin kirjastonkirjoja tullakseni hyväksi tulevan hamsterini omistajaksi. Tuolloin kuulin ensimmäisen, ja moniin vuosiin viimeisen kerran jauhomadoista ja muista ötököistä hamsun ruokana. En tiedä, milloin kyseinen kirja oli painettu, mutta siinä puhuttiin myös gerbiileistä antilooppirottina, joten se taisi olla aika vanha jo tuolloin. Jauhomatojen ja heinäsirkkojen hankkiminen kuulosti sen verran ällöltä, että ensimmäistä hamsteriani Satumetsän Niinalta varatessamme, äiti kysyi asiasta ja Niina sanoi, ettei ollut kuullutkaan kenenkään syöttävän sellaisia.

Nyt 10 vuotta myöhemmin, ei ole lainkaan epätavallista kuulla jonkun syöttävän jyrsijälleen tätä luonnonmukaista ravintoa muun ruoan ohella. Se vastaa varmaan koiraihmisten barffaamista, eli koiran ruokkimista raa'alla lihalla ja luilla, luonnonmukaisesti. Hamstereiden ruokinnassa on muutenkin tullut paljon uutta tietoa viime vuosina.

Itselleni jauhomadot päätyivät munina vahingossa leipomosta eläimille hakemieni leipien mukana. Kauhistuin, kun ekan kerran löysin purujen alta matoja, enkä osannut yhdistää niitä koppakuoriaisiin, joita oli myös alkanut pyöriä. Ja minä kun olen aina inhonnut koppakuoriaisia! Jauhopukki oli jo aika iloisesti levinnyt eläinhuoneessa, ennen kuin tajusin, mistä on kyse. Arvasin, etten pääse niistä ikinä eroon, koska se viihtyy pikkueläinten kuivikkeissa.

Koska muutakaan en voinut, päätin ottaa tilanteesta hyödyn irti, ja aloin noukkia aina kaikki siivouksessa löytämäni madot ja koppikset talteen kannelliseen boxiin.

Koska kyseessä ei todellakaan ole lemmikkien ravinnoksi kasvatettava muoto vaan "villi", niin tämä myös lentää. Iltaisin saattaa joskus kuulua kopsahtelua, kun jostain ilmestynyt jauhopukki törmäilee kattolamppuun... Hääppöisiä lentäjiä nämä eivät ole, jos niihin osuu ilmasta kärpäslätkällä, niin vaikka ne eivät siihen kuole, niin putoavat lattialle, josta ne on helppo napata.

Noukin "farmista" yleensä muutaman madon tyhjän boxin pohjalle ja laitan hamsterin sinne herkuttelemaan. Joskus laitan matoja tarjolle kuppiin, koska ne ovat onnettomia kiipeämään. Hamsut sieppaavat ne ahneesti, joten sormin niitä on uskaliasta tarjoilla.

Pyydystin ekat jauhopukit viime kesänä, mutta ne vain kuolivat, eikä matoja näkynyt, niin luulin tehneeni jotain väärää. Boxi sitten unohtui jonnekin eläinhuoneen ylähyllylle, kun sitten joulun tienoilla se osui vastaan. Meinasin kipata koko sisällön roskiin, mutta siellähän olikin matoja vaikka kuinka paljon!

On tämä jauhisten "kasvatus" ainakin auttanut koppiskammooni! :D

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 27.10.2013 13:31 Validated by HTML Validator (based on Tidy)