*Tee-Se-Itse: heinäkaukalo*

Teksti, kuvat ja piirrokset: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 4/12

 

Tällä kertaa kirjoitan erilaisista tavoista laittaa heinääniin, että sitä joutuisi mahdollisimman vähän maahan tallattavaksi ja liattavaksi. Paitsi että se on taloudellisempaa, kun heinää ei mene hukkaan, se on myös hygieenisempää. Toki tulee muistaa, että heinä on myös heinänsyöjien virike! Mutta mitä pienempi heinänkulutus, sitä suurempi osa tarjolla olevasta heinästä ehtii likaantua ulosteiden kanssa syömäkelvottomaksi. Tällöin on tärkeää, että heinä on jollain tapaa irti maasta. Lisäksi se on vain hyvää aivojumppaa, kun eläin joutuu tekemään hieman
töitä ruokansa eteen. Tehtävää ei saa tehdä liian vaikeaksi (esim. liian pienisilmäinen verkko), mutta häkkieläimellä on ihan hyvä olla sopivasti päänvaivaa.

Pieniruokaiselle eläimelle tai vaikkapa evääksi näyttelyyn riittää esim. markkinoilta saatava salaatti/heinäpallo. Yksinkertaisimmillaan se voi olla vain tiivis tukku kuivaa heinää, jonka sidot paalinarulla ja vaikka ripustat häkin tai kuljetusboxin seinään. Heinätukun voi myös työntää esim. wcpaperirullan hylsyn sisään.

Mitä enemmän heinää kuluu, sitä vähemmän sillä on aikaa olla tekemisissä ulosteiden kanssa. Tästä syystä en käytä mitään heinäseimiä niissä aitauksissa, joissa on aina vähintään 6 marsua. Alla olevassa kuvassa heinät on vain heitetty aitaukseen ylösalaisin olevan matalan korin päälle. Heinät katoavat siitä vuorokaudessa. Koriin on leikattu parioviaukkoa, joten marsut pääsevät sisälle lymyilemään ja syömään katon läpi. ;)

Ennen vanhaan heinäkorit laitettiin aina häkin sisään, mutta ihan hyvä idea on laittaa se häkin ulkopuolelle, kuten tehdashäkeissä olevat muovikaukalot. Eläimillä kun on tapana kivuta häkin sisäpuolella olevaan heinäkoriin makoilemaan. Se paitsi ei auta heinän puhtaana pitämisessä, mutta altistaa myös tapaturmille, esim. kun eläin loikkaa heinäkorista pois, niin sen takajalka voi jäädä heinäkorin verkkoon. Koettu on sekin, kun kaninpoikanen on jäänyt verkkoon takajalastaan roikkumaan pää alaspäin...

Muovikaukalon voi tehdä myös itse esim. karkkilaatikosta (kuva yllä). Leikkaat vaan yhden karkkilaatikon seinän kokonaan, tai kuten kuvassa, osittain pois, mistä lisäät heinät. Tee pienet reiät, mistä kiinnität sen häkin ulkopuolelle esim. rautalangalla. Eläimet vetävät siitä heinää häkin verkon läpi. Voit käyttää myös jotain sopivan litteää ja korkeaa koria, joita voi bongailla vaikka kirpputoreilta, tai perinteistä heinäverkkoa. Huono puoli on heinän tippuminen lattialle. Itseäni se ei ole haitannut, koska olen asentanut niitä sellaisiin tehdashäkkeihin, joiden alapuolella on marsuaitaus, johon putoavat heinät ovat päätyneet. :D

On myös joitain kierrätystapoja laittaa heinäkori häkin sisäpuolelle. Alla on ritilä, jonkalaisia löytyy uunista, jääkaapista ja tiskikaapista. Heinää lisätään joko yläkautta (häkit, joissa avattava katto) tai sivusta päin esim. kaappihäkin kylkeen jätetystä aukosta. Ruisleivät on ripustettu kuivumaan rautalankaan pujotettuina.

Alla on vaneriaitaukseen asennettu matala kori, jossa on verkkopohja. Kori on asetettu avoin yläpuoli aitauksen vaneriseinää vasten, ja sen verran korkealle, että vaneriseinän yläpuolelle jää tila heinän lisäämiseen. Korin verkon tulisimieluiten olla sen verran tiheä, että eläin ei pääse koriin sisälle. Häkin sisälle voi laittaa myös joistain jääkaapeista löytyvän limsapullotelineen eläimestä riippuen pystyyn tai vaakaan, seinään tai kattoon. Samaan tarkoitukseen käy Ikean muovipussiteline (muoviputkilo, jossa on reikiä, joiden kautta pusseja voi sinne tunkea, ja joiden kautta eläin saa heinänsä).

Kesällä 2003 käytiin Ruotsissa kanienhakureissulla, ja sieltä tarttui muutama idea mukaan, ja niitä sitten kopioimme kanilaa uusiessa, viereinen kuva ja alla vasemmalla oleva, jossa kaappihäkkien väleihin oli tehty U-muotoon taivutetusta verkosta pitkulaiset heinähäkit, jotka olivat avonaiset täyttämistä varten. Yksinkertainen ja sotkevampi versio tästä on kahden tehdashäkin väliin tumpattu heinä (alla oikealla). Häkkien väliin voi yrittää asentaa pahvin tai laudanpätkän, jonka päälle heinä laitetaan, mutta tahtoo se silt isotkea. ;)

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 28.08.2014 13:27 Validated by HTML Validator (based on Tidy)