*Harvinaisemmat okahiiret*

Julkaistu Rodentiassa 2/09

Ensimmäiset rex-turkkiset okahiiret päätyivät Suomeen Virosta Anniina Tuuran ja Tuire-Sini Tukiaisen löydettyä ne ihan sattumalta eläinkaupasta. Tämä tapahtui keväällä 2005.

Rex okahiirellä on kiharat viikset ja turkki sekä käyrät piikit, jotka sojottavat joka ilmansuuntaan. Karva/piikkipeite saattaa olla hieman ohuempi karvanvaihdossa kuten tavallisella okahiirellä.

Rex periytyy resessiivisesti eli väistyvästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos onnistuu rexin käsiinsä saamaan ja sen astuttaa tavallisella "oksalla", poikaset ovat suurimmalla todennäköisyydellä normaaleja suorapiikkejä, jotka kantavat rexiä. Paitsi jos sattuu niin hyvin, että tämä tavallinen oksavanhempi kantaa rexiä. Silloin syntyy rexejä ja suorapiikkisiä rexin kantajia. Rex-kantajilla on poikasena aaltoilevat viikset ja peitinkarvat, mutta suoristuvat aikanaan.

Kuulemma okahiiriä löytyy jostain päin maailmaa myös satiinimuunnoksella. Tämä geeni periytyy dominoivasti. Myös albiinoja okahiiriä on rapakon takana tavattu. Puhutaan myös dove-värisistä okahiiristä, joita on saattanut olla myös Suomessa.

Niilinokahiiriä ei Suomessa juuri näe. Niiden kanssa tekemisissä olleet kommentoivat niiden olleen vaikeasti käsiteltäviä, joidenkin mielestä purevia ja joidenkin mielestä muuten vain vilkkaita. Niitä voi asuttaa yhdessä egyptiläisen kanssa, mutta on syytä varoa, sillä ne voivat risteytyä keskenään. Tuloksena on steriilejä ylisuuria okahiiriä, melkein hamsterin kokoisia.

Mainittakoon okahiiristä vielä sen verran, että niiden elinkaari on tavallista hiirtä huomattavasti pitempi. Ne elävät keskimäärin 3-5-vuotiaiksi, mutta vieläkin kauemmin eläneitä tiedetään.

Kuva selkäänsä saaneesta niilinokahiirestä.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 3.10.2009 20:53 Validated by HTML Validator (based on Tidy)