*Hamsterin rekisteröinti*

Julkaistu Rodentiassa 3/03

Huom! Artikkeli on kirjoitettu ohjeeksi EPJY:n jäsenille syksyllä 2003 tulevaa näyttelyä varten, joten tiedot ovat vanhentuneet. Hamsteria ei voi rekisteröidä enää ennen näyttelyä. Ajantasalla olevat tiedot täältä.

Vuosi sitten meillä oli pitkästä, pitkästä aikaa viralliset luokat hamstereille ja nyt olemme hallituksessa kiihkeästi haaveilleet ja suunnitelleet uusinnasta. Tätä kirjoittaessani anomus virallisesta hamsterinäyttelystä on jo lähetetty Suomen Hamsteriyhdistykseen ja Rodentian ilmestyessä siihen on varmasti jo vastattukin.
Oli tulevan näyttelymme ajankohta sitten se 9.11. tai joku muu, niin kokemuksen syvällä rintaäänellä voin vakuuttaa ensikertalaisille, että hamsteria ei voi koskaan rekisteröidä liian paljon etukäteen! Ainakin minulla itselläni se jää aina viime tippaan, hyvä jos paria viikkoa ennen viimeistä ilmoittautumispäivää saan rekisteripaperit postiin ja ei ole kiva kynnet verillä odotella sitten, että ehtivätkö paperit takaisin ennen kuin pitää lähettää ilmoittautumiset. Jyrsijöillä (siis ei kaneilla) pitää aina olla viralliseen luokkaan mentäessä rekisterinumero ja sääntöjen mukaan tuo numero pitää myös komeilla jo ilmoittautumiskaavakkeessa. Toiset ilmoittautumisten vastaanottajat ovat tarkempia kuin toiset, 17.8 Tampereen näyttelyssä ilmeisesti olisi riittänyt, jos numeron olisi ilmoittanut näyttelyaamuna.

Ensimmäinen askel hamsterin rekisteröimisessä on sen sukutaulun kopioiminen, jos kasvattaja ei ole antanut sitä kahtena kappaleena. Jos kotona ei ole skanneria, niin paperit voi kopioida pientä maksua vastaan myös esim. kirjastossa. Jos hamsterilla ei ole sukutaulua, sen voi tulostaa hamsteriyhdistyksen nettisivuilta www.hamsteriyhdistys.net. Ainakin kasvattajat tekevät sukutauluja myös paljolti itse tietokoneella.

Jokaisen hamsterin voi rekisteröidä ja siitä täytetään sukupapereihin kaikki mahdolliset tiedossa olevat asiat. (Päivitys 10/09: nykyään vain ulkomuodosta Laatu1 saaneet rekisteröidään) Jos esim. vanhempia ei tiedä, se ei ole vaarallista. Olennaisia tietoja ovat hamsterin laji/rotu, nimi, sukupuoli ja syntymäaika. Jos et tiedä hamsterisi lajia, rotua, väriä tai sukupuolta, se saadaan selville esim. käväisemällä otuksen kanssa meidän näyttelyssä ja vilauttamalla sitä vaikka jollekin tuomarille, allekirjoittaneelle tai muulle kasvattajalle. Pet-luokkaan ilmoitetun eläimen tiedot määritellään arvosteltaessa automaattisesti, tosin joskus on tullut vastaan niin omaperäisen värisiä hamstereita, ettei sellaista ole ennen nähty. (:

(Päivitys 10/09: Tästä alas päin kaikki on historian lehtien havinaa!)

Rekisteröintimaksu maksetaan Suomen Hamsteriyhdistys Ry.:n tilille Nordea 146930-26415. Käytä viitteenä 3007, ÄLÄ KIRJOITA VIESTIÄ. Rahaa ei saa lähettää kuoressa vaan se on maksettava tilille! Maksut ovat tänä vuonna seuraavat:

1 eläin 2e ~ 6 eläintä 8e
2 eläintä 3e ~ 7 eläintä 9e
3 eläintä 5e ~ 8 eläintä 10e
4 eläintä 6e ~ 9 eläintä 10,50e
5 eläintä 7e ~ 10 eläintä 11e…

Nämä kaksi kappaletta rekisteritodistuksia sekä kopio maksukuitista sujautetaan kirjekuoreen, jonka päälle liimataan postimerkki ja kirjoitetaan osoitteeksi:
Soile Riikonen
Servinkuja 1B9
02150 Espoo

Tähän samaiseen kirjekuoreen tulee mukaan myös palautuskirjekuori, jonka päälle kirjoitetaan oma nimi ja osoite sekä riittävä postimerkki. Toinen sukutaulukappaleista jää rekisteröijälle arkistoon ja toinen tulee takaisin leimattuna rekisterinumeron kera palautuskuoressa.

Jos haluat rekisteröidä monta eläintä samasta poikueesta tai vaikka koko sisarusparven kerralla, voit käyttää poikuerekisterikaavaketta. Silloin riittää yksi kappale jokaisen rekisteröitävän hamsterin normaalista sukutaulusta sekä tämä poikuerekisterikaavake, joka on sitten se joka jää rekisteröijälle.

Hamsteriyhdistys on myös aloittamassa campbelleille diabetesohjelmaa, johon yksittäisenkin poikueen kasvattaja voi liittyä. Siinä campbellit saavat oman, maksuttoman rekisterinumeron, jolla voi osallistua ihan normaalisti viralliseen eli ulkomuotoluokkaan. Lisätietoja tästä saa ohjelmanvastaavalta Tiina Orholta, joka on hamsteriyhdistyksen puheenjohtaja.

Lähteenä käytetty myös Poskipussia 2/03.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 4.10.2009 20:08 Validated by HTML Validator (based on Tidy)