Tee-Se-Itse, korjaus ja kierrätys:
*Dunan paikkaus ja laajennus*

Teksti ja kuvat: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 3-4/16

Paikkaus:

Dunat olisivat muuten niin käteviä asumuksia jyrsijälle: helppo saatavuus ja siivottavuus, siisteys (purut ei lentele), fiksu ulkonäkö, keveys lasiterraarioon verrattuna... Mutta kun niissä on ne juomapullon ja muoviklipsien reiät. Ne suorastaan pyytävät asukastaan suurentamaan reikiä. Itse olen korjannut reikiä rautalangalla, verkolla ja säilykepurkkien kansilla. Halkeamia ei välttämättä tarvitse korjata millään, mutta niihin voi halutessaan käyttää ulkopuolelta esim. ilmastointiteippiä. Dunia voi kuulemma paikata myös akryylimassalla, mutta siitä itselläni ei ole vielä kokemusta.

Kaikista helpoin konsti on käyttää esim. pilttipurkin kantta tai muuta metallikappaletta, mutta sen jälkeen kyseiseen reikään ei enää juomapulloa laiteta, ellet sitten tee kanteen tarpeeksi ison kolon juomapullon suulle. Korjaus tehdään oheisen kuvasarjan mukaan. Tämän voi tehdä myös jo ennaltaehkäisevästi. Tee rautalangan mentävät reiät pilttipurkin kanteen vaikka lyömällä naulan parista kohtaa kannen läpi. Kansi laitetaan dunan sisäpuolelle, että eläin ei jatka projektiaan siitä, mihin jäi. Kuvan tapauksessa rautalangan toisen pään voi laittaa kannen toisen reiän kautta juomapullon reiästä ja toisen pään kannen toisen reiän kautta hamsun tekemästä reiästä, ja päät kierretään yhteen dunan ulkopuolelle, ettei eläin satuta itseään. Jos kahta reikää ei dunassa ole, tarvitset ulkopuolelle jonkin vastakappaleen, esim. toinen kansi.

Pienen reiän voi peittää vaikka ruuvattavalla ruokakupilla.


Kuten edellä mainittiin, reiän voi paikata myös rautalangalla tai verkolla. Näillä tavoin juomapullon suun saa läpi.

Kumpaankin tyyliin tarvitaan rautalankaa, pihdit ja väline, jolla saat porattua pikkiriikkisiä reikiä ison reiän ympärille. Itse käytän teräväkärkistä puukkoa, jolla pyörittelen reiän muoviin, se on hidasta tosin...

Jos haluat käyttää verkkoa, se pitää olla tiheäsilmäistä, vähintään 1cm x 2cm (minkkiverkko), tai aikuiselle rotalle 2cm x 2cm (kettuverkko). Verkko muotoillaan reiän päälle. Ohut verkko on helpompi muotoilla kulmiin, mutta ei kestä yhtä hyvin hampaita.

Rautalanka siis pujotellaan porattujen reikien kautta joko ristiin rastiin reiän päälle tai sillä neulotaan verkko paikalleen. Rautalanka kestää yleensä hyvin hampaita, mutta pelkästään sillä voi olla hankala peittää hyvin suuri reikä.

Laajennus:

Perusdunien huonoihin puoliin kuuluu myös niiden mataluus. Kunnollista juoksupyörää voi olla jopa mahdoton saada mahtumaan sinne. Hyvä paikka juoksupyörälle olisi seuraava kerros, jossa se ei jumitu kuivikkeisiin. Duniin myydään kyllä ylä- ja alaosan väliin liitettäviä parvia, mutta siinä juoksupyörälle on entistä vähemmän tilaa. Jos juoksupyörän voisi laittaa dunan katolle, niin pohjapinta-alan saisi hyödyntää täysin kaivelemiseen. Toisen kerroksen saa näppärästi pienipohjaisesta lintu/jyrsijähäkin verkko-osasta, joka kiinnitetään dunan kattoritilän päälle.

Kiinnitys kannattaa tehdä mahdollisimman helpoksi purkaa, ja jos mahdollista niin, että kattoritilän saa edelleen tarvittaessa liu'utettua auki, vaikka siinä olisikin häkki päällä. Asukkaan pitäisi myös päästä kulkemaan sinne yläkertaan jostain aukosta, johon ripustetaan tikkaat tai alle laitetaan vaikka mökki. Jos ritilässä ei ole erillistä pientä oviluukkua, sellainen on leikattava siihen. Jos et raaski, ritilän voi myös laittaa talteen ja korvata jollain muulla tiheällä verkolla tai vaikka vanerilla. Niitä ei kuitenkaan saa yhtä kätevästi liukumaan ja lukittumaan itse dunaan kuin sen oman ritilän.

Saatat joutua tekemään pienet reiät dunan kattomuoviin, johon kiinnität verkon/vanerin ja/tai häkin rautalangalla. Jos kiinnität nämä vain yhdeltä sivulta dunaan, rautalangat toimivat kuin saranoina ja voit kallistaa häkkiä toiseen suuntaan, jolloin pääset käsiksi alakertaan. Yleensä häkkiosa painaa eläimen voimiin nähden niin paljon, ettei se itse saa kaadettua sitä, joten enempää kiinnitystä ei ehkä tarvita.

Huom! Toisin kuin kuvissa, nykyään suosituksina syyrianhamstereille on vähintään 80 cm pohjalaatikko ja vähintään 20 cm juoksupyörä.

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 5.01.2017 22:45 Validated by HTML Validator (based on Tidy)