*Burnout eläinharrastuksista*

Alkuperäinen artikkeli: Burnout koiraharrastuksista, kirjoittanut: Mia Lääti
Jyrsijäversioon ”kääntänyt” luvalla: Katriina Hautala
Kuvannut 3.8.2013 Jurvan näyttelyssä: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 4/13.

Maailman muuttuessa koko ajan enemmän tulostavoitteelliseksi tässä ratkiriemukkaassa kilpailuyhteiskunnassamme, on varmasti kohtuullisen uutena ilmiönä alettu tavata burnouttia myös harrastuksista. Myös eläinharrastuksista. Joka onkin varmasti yksi haastavimmista harrastuksista siitä yksinkertaisesta syystä, että välikappaleena toimii elävä olento; tässä tapauksessa kani tai jyrsijä. Eläintä ei voi unohtaa viikoksi tallin perälle hiukan pölyttyneiden suksien ja seittien peittämien postimerkkikokoelmien seuraksi.

Vaikka pitäisi varsinaisesti taukoa harrastamisesta ja kasvatuksesta, tulee eläimen hyvinvoinnista kuitenkin huolehtia hyvin. Tai kuten päähämme on iskostettu – erinomaisesti. Harrastajien eläimet yleisesti nauttivat sellaisista etuuksista joihin omistaja ei raaski edes itsessään tuhlata rahaa. Pikkuystävä saa varmasti kalleimmat ruoat ja se asuu monikerroksisessa häkissä, valtavassa terraariossa tai tyynyillä pehmustetussa taikakuutiolinnoituksessa omistajan tyytyessä pienessä yksiössä vain harppomaan aitausten seassa, oikoen huonosta patjasta kankeita jäseniään. Kun lemmikki viedään pieneläimiin erikoistuneelle klinikalle jonkun pikkuseikan vuoksi, se saa ensiluokkaista huoltoa kera vähintään parin sadan laskun, omistajan hiukan irvistellessä kuukausia kestäneen hammassäryn kanssa odotellessaan julkisen terveydenhuollon päättymättömällä listalla.

Kyllä, eläimemme nauttivat ensiluokkaista huoltoa, huolenpitoa ja rakkautta. Eläinharrastuksien jatkuvasti kasvavassa suosiossa myös ilmapiiri muuttuu, kilpailu kovenee, yhä pienempiin yksityiskohtiin kiinnitetään näyttelyissä huomiota. Eläinharrastukset ovat upea tasapainon väline tietokoneella istutun työpäivän pääteeksi, mutta se stressi ja kiire ei välttämättä kuitenkaan jää työpaikalle. Se voi kasaantua myös yksityiselämästä.

Täysin virikkeetön elämä ei ole hyväksi kenellekään, ja jokaisella olisi suotavaa olla harrastuksia, joista nauttii ja joissa pääsee tavoittelemaan asioita, ehkä voittamaan itseäänkin. Stressiä aiheuttavat niin miellyttävät kuin epämiellyttävätkin asiat. Stressin tarkoitus on parantaa ihmisen suorituskykyä ja sopivina annoksina estää ihmistä ikävystymästä. Pitkäaikainen stressi taas ylikuormittaa ja aiheuttaa vakavia psyykkisiä ja fyysisiä ongelmia. Harrastuksista burnoutin partaalle itsensä ajaminen ei tapahdukaan yleensä kovin lyhyellä aikavälillä ja on seurausta useiden elämän eri osa-alueiden kuormittumisesta (työ, ihmissuhteet, terveys, harrastukset). Pikkueläinharrastuksista varsinaiseen ylikuormittumiseen ajautuu usein vasta, kun kasvattaa jo useampaa muunnosta ja/tai eläinlajia koko ajan tavoitteiden (ja kotona eläinmäärän) kasvaessa. Kun on ajautunut yhdistystoimintaan ja ollut innokkaana liian usein käsi pystyssä talkootyöhön ilmoittautuneiden joukossa. Kun on vuosien saatossa tottunut, että elämä todellakin pyörii eläinten ympärillä. Kun kaikki rahat ja aika menee eläimiin, jokainen ystävä, luettu lehti ja kirja, käyty keskustelu liittyy eläimiin. Silloin se on vaarassa lipsahtaa myös stressin ja loppuunpalamisen partaalle. Kun itsellä ja muilla ihmisillä on odotuksia suorituksista, menestymisestä, usein kasvattamisenkin tai ainakin sen aloittamisen suhteen, luottamustehtävissä ja tapahtumien järjestämisessä. Kun harrastaminen ylikuormittaa yhdessä työn ja perhe-elämän kanssa ihmisen voimavarat.

Luultavasti näitä jossain määrin loppuunpalaneita tapauksia tietää jokainen kani- tai jyrsijäkasvattaja tai yhdistysaktiivi. Tässä vaiheessa ihmisen tulisi osata viimeistään pistää jarrua tavoitteisiinsa ja jättää harrastus taka-alalle sellaiseksi kuin se on yleensä alkuun ollutkin; pienimuotoinen, vähemmillä muunnoksilla toteutettu kasvatus. Tai piristävä näyttelyruiske vain muutaman kerran vuodessa parin hassun eläimen kanssa, ilman liki kymmenen marsun, rotan tai muun viiksekkään puunausurakkaa. Ikävän harvoin kuitenkin näkee, että kun se raja lopulta tulee vastaan, ei jarrua paineta kovin kevyellä jalalla, joka voi johtaa siihen, että kaikista eläimistä ja kasvatuksesta lopulta luovutaan jopa kokonaan.

Burnout on kasvava ongelma. Kyse voi olla vaatimusten, oman osaamisen ja mahdollisuuksien välisestä ristiriidasta tai siitä, että asettaa itse itselleen kohtuuttomia vaatimuksia (kasvattaa liian montaa ja/tai liian vaikeaa muunnosta tai eläinlajia, omistaa liian suuren määrän eläimiä, joista ei enää meinaa ajallisesti, taloudellisesti ja energialtaan selvitä). Burnoutin riskiryhmään kuuluu etenkin täydellisyyteen pyrkivä perfektionisti-uhrautuja. Burnout kohtaa siis useammin niitä, jotka ovat innostuneita, asettavat vaatimukset korkealle ja ovat kunnianhimoisia. Uupumusta on sanottu hyvien, lahjakkaiden ja ahkerien ristiksi. Osa vähättelee ja aliarvioi itseään, josta koituu stressiä, koska ei koskaan omasta mielestään ole tarpeeksi hyvä. Osa yliarvioi oman jaksamisensa ja suorituskykynsä. Myös elämäntilanteen kriisivaihe tai muutos altistaa burnoutille.

Työburnoutista puhuttaessa avainkysymys on: Kannatko kohtuutonta syyllisyyttä kyvyttömyydestä täyttää asialle asetetut vaatimukset? Joka sopii erinomaisesti myös avainkysymykseksi eläinharrastajalle. Podetko huonoa omaatuntoa eläinten ruokintaa, hoitoa, tai tuloksien saavuttamista koskien?

Jotta ihminen palaa loppuun, hänen on ensin oltava tulessa. Epäkohtia on lähes mahdoton korjata, ellei niitä tunnista. Stressin ja uupumisoireiden havaitseminen ja tunnistaminen itsessä on ensimmäinen askel kohti tasapainoisempaa mielenterveyttä. Stressiin reagoiminen on yksilöllistä, mutta yleisiä oireita ovat turhautuneisuus, voimattomuuden ja onnettomuuden tunne sekä ärtyneisyys. Riskiryhmässä ovat erityisesti yhdistyksien vastaavat, kun alunperin mukavan haastava ja jännittävä ajanviete alkaa viemään yöunia ja huomaa kiukuttelevansa aiheesta jatkuvasti. Kun sinulta kysellään jälleen kerran apua viikonlopuksi näyttelyiden järjestämiseen, ja ensimmäinen ajatus on ärtyneisyys ja jopa raivostuminen "Olen tehnyt kaiken joka kerta, miksi joku muu ei tee välillä jotain. En todellakaan tahdo, mutta kukapa muukaan niitä hoitaisi taas". Kun huomaat ärtyväsi eläimillesi, kun se ei rapisteluillaan anna sinun nukkua öisin, kun kasvatit eivät tahdo löytää koteja, kun kasvatus ei edisty mielestäsi tarpeeksi nopeasti tai jalostusmateriaali ole tarpeeksi hyvää. Olet kiukkuinen kun ihmiset pyytävät apuasi. Kokouksiin ja näyttelyihin lähteminen ahdistaa jo silkalla ajatustasolla. Huomaat vilkuilevasi ärsyyntyneenä kelloa kokouksen tai näyttelyn venyessä myöhäiseen iltaan. Silloin on hyvä hetkeksi pysähtyä ja painaa vähän jarrua ennen kuin tilanne pahenee. Kyseessä on harrastus. Harrastuksen tulisi olla mukava ajanviete vapaa-ajalle.

Harrastajat, muistakaa ottaa välillä lunkisti! Välipäivien pitäminen ei ole synti. Pyydä perheenjäsentä tai ystävää eläintenhoitoavuksi. Ruoki eläimet aina niin, että ne kyllä pärjäävät, vaikket jonain myöhään venyneenä iltana jaksaisikaan raahautua eläinhuoneeseen. Käytä imukykyisempää kuiviketta pidentääksesi siivousväliä hyvällä omallatunnolla. Siinä ei käy kuinkaan, vaikket joka viikko jaksaisi siivota häkkiä. Eläin ei kärsi, jos luistat sen käsittelystä. Kukaan ei ole niitä luonnossakaan sylittelemässä. Huolehdi, että laumaeläimelläsi on aina lajitoveri. Erakot nauttivat omasta seurastaan ja muilla on lajitoverinsa seuranaan.

Muista huolehtia itsestäsi, vain siten voit huolehtia parhaiten myös eläimistäsi!

Alkuperäinen artikkeli luettavissa osoitteessa:
http://www.dogsports.fi/index.php/component/k2/item/956-burnout-koiraharrastuksista?fb_action_ids=10152030070547258&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

Alkuperäisen artikkelin lähteet:
http://www.miesklinikka.com/miesklinikka/miehen_jaksaminen/burnout
http://www.introspekt.fi/artikkelit/miten-tyostressi-syntyy/
http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/112/

Kuvia: cuy-marsukasvatusta Andeilla | cuy-ateria

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 27.08.2014 12:50 Validated by HTML Validator (based on Tidy)