*SKeY ry:n agilitysäännöt*

Elina Karttusen tekstin pohjalta: Katriina Hautala

Julkaistu Rodentiassa 2/12

ROTTA-AGILITYLUOKAT

Rottien agilitykisat järjestetään yleensä näyttelyiden yhteydessä pöydän päällä. Agilityssä on kaksi luokkaa, 1. ja 2. luokka, tai niitä voidaan sanoa myös aloittelijaja
championluokiksi. 1. eli aloittelijaluokka on tarkoitettu sellaisille rotille, jotka eivät ole vielä saavuttaneet missään Pohjoismaassa Agility Champion tai Agility Grand Champion -titteliä. 2. eli champion-luokkaan saa osallistua vain sellaisella rotalla, jolla on jo jompikumpi titteli.

AGILITYKISAAN ILMOITTAUTUMINEN

Kilpailuun ilmoittaudutaan näyttelypaikalla ennen kisan alkua. Osallistumismaksu sisältää kaksi yritystä. Sama omistaja voi ilmoittaa kisoihin niin monta rottaa kuin vain haluaa, eikä rotan tarvitse olla oma. Kaikki vähintään 2kk vanhat sileäkarvaiset ja rex-rotat saavat osallistua riippumatta väristä tai sukupuolesta. Rotan ei tarvitse olla rekisteröity eikä sen tarvitse osallistua näyttelyluokkiin siinä näyttelyssä, jossa kisat järjestetään. Kuitenkaan rotta ei saa olla agressiivinen, sairas, tiine eikä sillä saa olla imeväisikäisiä poikasia eikä loisia.

HARJOITTELEMINEN NÄYTTELYISSÄ

Ennen 1. luokan kisan alkua, rotat voivat harjoitella esteitä. Myös sellaiset rotat voivat harjoitella, joita ei ole ilmoitettu kisaan. Harjoitteluun pätevät samat vaatimukset kuin kilpailuun osallistumiseen, paitsi että alaikäraja harjoittelemiselle on 5 viikkoa 2 kuukauden sijaan. Vaikka näyttelyssä ei järjestettäisi ollenkaan kilpailua, voi Kesyrottayhdistys eli "Kesis" silti pystyttää radan harjoittelua varten.

ROTTIEN AGILITYRADAT

Radalla on 5 estettä, jotka ovat 1. silta, 2. tunneli, 3. A-este eli mäki, 4. köysi ja 5. keinu. Esteiden välin pitäisi olla 20 cm. 1. luokan radalla esteet ovat numerojärjestyksessä, mutta 2. luokan radalla suoritsjärjestys arvotaan kilpailun yhteydessä. Jos radalla on jotain turvallisuutta vaarantavaa, pitää asiasta heti huomauttaa kilpailun järjestäjälle.

ITSE KILPAILU

Rottien vuorot ovat ilmoittautumisjärjestyksessä. Jos rotta ei kuitenkaan voi tulla omalla vuorollaan radalle, koska se on parhaillaan tuomaroitavana, se voi tulla radalle esim. viimeisenä.

Rottaa saa houkutella radalla makupaloilla tai ääntelyillä, mutta sitä ei saa nostaa, työntää, pakottaa tai pelotella kovilla äänillä. Rotan huono kohtelu johtaa hylkäämiseen. Tietenkin jos rotta esim. hyppää pois esteeltä kesken suorituksen, sen voi nostaa takaisin esteen eteen.

Radan suorittamisesta otetaan aika ja lyhyimmässä ajassa suoriutunut rotta voittaa. Aika alkaa siitä, kun rotta saa lähtöluvan, ja loppuu siihen, kun rotta on tullut kokonaan pois viimeiseltä esteeltä. 1. luokassa maksimiaika on 5min ja 2. luokassa 2 min. Rotan pitää suorittaa rata tässä ajassa tai tulos ei ole virallinen.

Sijoitus ajan perusteella Pisteet + kpl voitettuja rottia Tulos
Voittaja (I) 8p + max 10kpl max18p
Toinen (II) 6p + max 9kpl max15p
Kolmas (III) 4p + max 8kpl max12p
Neljäs (IV) 3p + max 7kpl max10p
Viides (V) 2p + max 6 kpl max 8p

Viiden parhaan lisäksi 1. luokassa rotta saa 2 pistettä, jos suoritusaika alittaa 30 sekuntia ja 2. luokassa 2 pistettä jos suoritusaika alittaa 25 sekuntia. Kaikki radan hyväksytysti suorittaneet saavat yhden pisteen.

AGILITYTITTELIT

Rotan omistajan pitää itse seurata, koska 45p tulee täyteen ja lähettää anomus, josta selviää kilpailujen ajat ja tulokset.

Kilpailuja voi järjestää muutkin yhdistykset, mutta kisojen pitää aina noudattaa SKeY:n sääntöjä, että tulokset kelpaavat Agility Vuoden Voittaja -kisaan!

Artikkelit

© Anemoneniitty.net, 9.12.2012 01:51 Validated by HTML Validator (based on Tidy)